Bezienswaardigheden in Boedapest - Het Kasteel District

Bezienswaardigheden in Boedapest - Het Kasteel District De heuvelstad Buda (of Boeda) groeide vanaf de 13e eeuw rond het kasteel Matya's kerk. Op 60 meter boven de rivier de Danube met een goede strategische positie en het voor handen zijn van natuurlijke bronnen maakte de heuvel een gewilde plaats voor mensen om zich te vestigen. In de 13e eeuw verrees op deze plaats een grote nederzetting, nadat de Tartaarse koning Bela IV besloot hier een kasteel te bouwen. Buda werd later samengevoegd met Pest aan de andere kant van de rivier, zo is Boedapest ontstaan. Het bestuur van Koning Mátyás Corvinus in de 15e eeuw was een belangrijke periode in de evolutie van Buda, maar het werd weer verwaarloosd on Turks bewind in de daaropvolgende eeuw én de verwoestingen door de christelijke troepen die daar weer op volgden. De hergeboorte van de stad vond plaats in de 18e en 19e eeuw onder de Habsburgs.

Historisch Museum in Boedapest / Bron: Globetrotter19, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Historisch Museum in Boedapest / Bron: Globetrotter19, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Historisch Museum in Boedapest

Sinds de unificatie van Boedapest in 1873 zijn historische artefacten verzameld welke verband houden met de Hongaarse hoofdstad. Veel hiervan is nu te zien in het Historisch Museum van Boedapest (ook wel het Kasteel Museum genoemd). Tijdens e renovaties welke volgden op de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog weren kamers uit de Middeleeuwen blootgelegd in de zuidelijke vleugel van het Koninklijk Paleis. Het geeft een kijkje in een veel eerder kasteel dat op deze plaats stond an de reconstructie van de Habsburgs welke vandaag de dag te zien is. Deze kamers, waaronder een gevangeniscel en een kapel zijn in de kelder van het kasteel opnieuw opgebouwd. Zij bieden onderdak aan een tentoonstelling, " Het Koninklijke Paleis in middeleeuws Buda" met authentieke wapens, zegels en tegels uit deze tijd. Op de begane grond wordt de evolutie van de stad Boedapest weergegeven vanaf het ontstaan in de Romeinse tijd tot aan een Hongaarse nederzetting in de 13 eeuw. Op dezelfde verdieping vindt men een gereconstrueerde verdedigingsmuur, tuinen en Gotische beelden uit het Koninklijk Paleis uit de 14e en 15e eeuw. Op de eerste verdieping wordt aandacht besteed aan "Boedapest in de Moderne Tijd", de periode van 1686 tot heden.

Nationaal Dans Theater in Boedapest / Bron: Redoctober, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Nationaal Dans Theater in Boedapest / Bron: Redoctober, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Nationaal Dans Theater in het Kasteel District

Op de huidige locatie van het Nationaal Dans Theater van Boedapest hebben door de jaren heen een onwaarschijnlijk groot aantal instanties hun gebouwen staan; de Kerk van Johannes de Evangelist, gesticht door Koning Béla IV stond hier in de 13e eeuw. e kerk werd onder de Ottomanen als moskee gebruikt en werd in 1686 door de christelijke legers verwoest toen zij de stad heroverden. In 1725 bouwde de Orde der Karmelieten hier een kerk, welke in 1786, tijdens het bewind van Keizer Jospeh II werd omgebouwd tot theater. Farkas Kempelen, een beroemde Hongaarse ontwerper ontwierp en plaatste een façade in Rococo-stijl en er werden 1.200 stoelen geplaatst voor het publiek. De eerste voorstellingen waren in het Duits en het was niet tot in 1790 dat werk in het Hongaars werd opgevoerd. Het concert van Beethoven in het jaar 1800 wordt herinnerd middels een plaque. Het gebouw werd las gevolg van de Tweede Wereldoorlog beschadigd en in 1978 gerestaureerd. Nu geeft het Nationaal Dans Theater hier voorstellingen.

Huis voor Hongaarse Wijn in Boedapest

Tegenover het Hilton hotel, aan de overzijde van het plein op huisnummer 6, vertegenwoordigd het Huis voor Hongaarse Wijn alle 22 wijn-producerende regio's van het land. Het huis heeft ongeveer 700 soorten wijn in de kelders op voorraad. Rond de 60 soorten hiervan zijn beschikbaar om door het publiek geproefd te worden. Het huis heeft als doel alle soorten in Hongarije geproduceerde wijn op één plaats samen te brengen en de Hongaarse wijn nationaal en internationaal te promoten.

Sándor Paleis in Boedapest (Sándor Palota)

Bij het eindpunt van de tramlijn in het district bevindt zich een groot Neo-Classicistisch landhuis, het Sándor Paleis. De opdracht voor de bouw werd in 1806 gegeven door Graaf Vincent Sándor. Het gebouw werd ontworpen door de architecten Mihaly Pollack en Johann Aman. De decoraties aan de westkant van het gebouw, Griekse goden op de berg Olympus, zijn zeer de moeite waard. Het paleis deed dienst als als officiële residentie van de minister-president tussen 1867 en 1944. Het gebouw liep aanzienlijke schade op tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is later gerestaureerd en doet nu dienst als ambtswoning van de President van Hongarije.

Lees verder

© 2011 - 2024 Henk108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bratislava: de hoofdstad van SlowakijeBratislava: de hoofdstad van SlowakijeBratislava is de hoofdstad van Slowakije. De stad kent zo'n 430.000 inwoners, wat weinig is voor een hoofdstad. Bratisla…
Musea in BoedapestDe twee belangrijkste en grootste musea in Boedapest zijn het Hongaars Nationaal Museum en de Hongaarse Nationale Galeri…
Brno in Moravië, TsjechiëBrno in Moravië, TsjechiëNa Praag is Brno de grootste stad van Tsjechië. De stad ligt in Moravië, het oostelijk deel van Tsjechië. In Moravië vin…
Communistisch Boedapest: Het beeldenpark (Mementopark)Een van de bijzondere bezienswaardigheden in Boedapest is het beeldenpark (Mementopark). In het park zijn de belangrijks…

Weekendje weg in EindhovenEindhoven is met meer dan 200.000 inwoners de grootste Nederlandse stad onder de rivieren en de op vier na grootste van…
De stad Teheran - IranTeheran is niet de stad waar je direct aan denkt aan een stedentrip. Een stedentrip vanuit Nederland is ook niet echt ha…
Bronnen en referenties
Henk108 (57 artikelen)
Laatste update: 18-09-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.