De stad Teheran - Iran
Teheran is niet de stad waar je direct aan denkt aan een stedentrip. Een stedentrip vanuit Nederland is ook niet echt haalbaar, maar de stad bezoeken in een rondreis door Iran of omliggende landen is een aanrader. Het is een stad om stil te staan bij de culturele schatten van het land. De oudheden, de tapijten en de oude paleizen van de sjah. Een stad om niet te vergeten!
Teheran
Teheran is de hoofdstad van Iran en telt meer dan 10 miljoen inwoners. Ten noorden ligt de stad aan de uitlopers van het Alborzgebergte en ten zuiden ligt de stad aan de zoutmeren/woestijnen. In de winters kan het flink vriezen (tot -15 graden) en kan er sneeuw vallen en in de zomer kan het heel droog zijn en warm (boven 40 graden). Het is een stad die veel last heeft van luchtvervuiling en veel files. Toch is een bezoek aan de stad het echt waard. De Iraniërs en Teherani zijn een gastvrij volk en ze zullen proberen om een verblijf in het land en de stad zo aangenaam mogelijk te maken.
De luchthaven van Teheran is in uitstekende staat en ook de toegangswegen naar Teheran vanaf het vliegveld zijn goed onderhouden. Vrouwen en mannen moeten hun kledingstijl aanpassen bij het landen op het vliegveld. Voor vrouwen is bijvoorbeeld een hoofddoek verplicht. In de stad zelf kun je goed reizen met de metro. Bij elke ingang van de metro kun je kaartjes kopen en zo kun je kris kras door de stad heenreizen. Pas wel op tijdens spitsuur, dan kan het heel erg druk zijn in de metro.
Hotels
De hotels in Teheran zijn over het algemeen erg goed. Het personeel is behulpzaam en de kamers zijn over het algemeen vrij schoon en prima leefbaar. Er is veel geld gestoken in het ontwikkelen van het toerisme, ook is de stad een doorgang naar heilige plaatsen zoals Mashad. De kamers zijn over het algemeen erg ruim en de eetgelegenheden zijn ook goed. Bij elk hotel is een internetverbinding die je kunt gebruiken.
Eten & Drinken
Teheran heeft een groot aanbod van eten en drinken. Naast typische Iraanse restaurants, kun je ook de Italiaanse, Chinese, Indiase en fastfoodketens vinden. Een McDonalds is er uiteraard niet, maar wel een fastfoodketen met een dergelijk aanbod en een wit/rood logo met een M daarin. Meestal is de menukaart zowel in het Perzisch als in het Engels. De restaurants zijn erg authentiek en je zit midden tussen de bevolking in plaats van tientallen toeristen. Zo krijg je veel mee van het leven in de hoofdstad van Iran.
Bezienswaardigheden
Als je veel van de stad wilt zien is het aan te raden om met een gids mee te gaan. De stad heeft veel verschillende bezienswaardigheden en het loont zeker om daar enkele dagen voor uit te trekken.
Het Nationaal Museum
Het Nationaal Museum van Iran heeft veel archeologische schatten en laat de geschiedenis van het land zien door de eeuwen heen. Het is aan te raden om een gids te vragen bij het museum, want de Engelse informatie is erg summier. Ook kan de gids veel vertellen over de geschiedenis. Er zijn oude vondsten te zien van de paleizen uit Susa en Persepolis.
Paleizen van de sjah
Aan de voet van het Alborzgebergte liggen verscheidene paleizen van de sjah. Ook binnen in de paleizen kun je als toerist een kijkje nemen. Of je gaat heerlijk wandelen door de verschillende tuinen en genieten van het uitzicht op het gebergte. In het voorjaar ligt er nog sneeuw op de bergen. Binnen in de paleizen kom je versteld te staan van de tapijten, muurschilderingen en de inrichtingen. Hoewel de paleizen niet groot zijn, zijn ze het bezoeken meer dan waard. Zo kun je zien hoe de laatste sjah Reza zijn tijd doorbracht.
Bazaar
Net als in andere landen uit het Midden Oosten neemt de bazaar in Teheran een belangrijke plaats in. De bazaar is opgedeeld in veel steegjes waar diverse handelaren hun koopwaar aanbieden. Het is de moeite waard om een tijd rond te wandelen en naar de bedrijvigheid te kijken die er is.
Golestan palace
Golestan (rozentuin) paleis is vooral in het voorjaar een aanrader. Dan zit er water in de fonteinen en bloeien de tuinen weelderig. Het is een koninklijke residentie geweest van verschillende vorsten. Te bekijken is de grote marmeren troon, de windtorens, de spiegelkamer en de diverse architectuur uit het westen. Het paleis is alleen nog maar in gebruik voor bezoekers.
Borj-e Azadi
De vrijheidspoort is in het begin van de jaren zeventig gebouwd in het westen van de stad. Dit vanwege het 2500ste jaar dat het Perzische rijk bestond. De poort staat in het midden van een grote rotonde en is voor een voetganger niet makkelijk te bereiken. Vanaf de rotonde moet je acht wegen over en het is oppassen geblazen. Er is een klein museum en een mogelijkheid om de toren te beklimmen, maar let op de openingstijden, deze zijn beperkt.
Nationale Juwelen Museum
Een echte aanrader als je van alles wat blinkt houdt! Het is onvoorstelbaar wat ze van goud, diamanten, robijnen, smaragden gemaakt hebben. Van draagbare juwelen (kronen) tot objecten die mooi staan in een groot paleis (wereldbol, tronen). Het in ongelofelijk dat zoveel kostbaarheden in zo een kleine ruimte zich bevinden. Voordat je naar binnen gaat, dien je alles af te staan. Maak ook geen grappen over stelen en kom niet te dicht bij de vitrines (raak ze vooral niet aan), dan wordt je zonder pardon buiten gezet. Probeer hier ook weer met een gids door heen te gaan. Let op de openingstijden, want het museum is alleen op bepaalde dagen in de middag open.
De oude ambassade van de Verenigde Staten van Amerika
Wie de geschiedenis kent van de Amerikaanse betrekkingen met Iran, moet zeker de straat niet overslaan waar de vroegere ambassade stond van de Verenigde Staten. Er staat een lange en hoge muur voor de ambassade en alleen aan de overkant van de weg is het mogelijk om over de muur heen te kijken. Op de lange muur voor het gebouw zijn schilderingen te zien die voornamelijk anti Amerikaans en Anti Israel zijn. Probeer een Iraniër te vragen naar zijn mening van het geheel, je zult zien dat ze over het algemeen niet trots zijn op dat stukje van hun geschiedenis.
Overige musea
De stad telt heel veel musea en veel verscheidenheid. Zo is er nog een tapijtmuseum, een museum voor hedendaagse kunst, een glas en keramiekmuseum.
Van Teheran naar...
Teheran is een uitvalsbasis om met het vliegtuig naar verschillende andere steden te gaan in Iran. De lijnvluchten zijn goedkoop en vliegen zelden op tijd. Vooral als Teheran als overstap wordt gebruikt, is het aan te raden om een ruime overstaptijd te hanteren. Per vliegtuig kun je onder andere reizen naar de heilige stad Mashad en naar de stad Shiraz. Per auto of bus is de heilige stad Qom goed te bereiken. In de winter kun je in het Alborzgebergte prima skiën. Ook is dat in de lente en zomer een fijn uitstapje om de drukte van de stad even te ontvluchten.
Lees verder