De stad Shiraz - Iran

Bij het woord Shiraz denkt men niet meteen aan een stad, maar eerder aan wijn. Toch mag de stad Shiraz niet vergeten worden. Een bijzondere stad met een fijne sfeer en een uitvalsbasis voor mooie bezienswaardigheden!

Shiraz

Shiraz kent men vooral van de druivensoort, maar het is een prachtige stad in Iran. Men claimt dat het druivenras Shiraz daar zijn oorsprong kent, maar na onderzoek blijkt het toch Frankrijk te zijn. Desondanks brouwen sommige families toch wijn illegaal, maar is het de moeite waard om te proberen! Shiraz ligt in de provincie Fars aan de uitlopers van het Zagrosgebergte. Het was vroeger één van de belangrijkste plekken in het Perzische rijk, dat zie je terug in de omgeving. Shiraz staat vooral bekend om de poëzie die daar vandaan komt door de dichters Saadi en Hafez. De graven van de dichters zijn een ware attractie onder de inwoners van Shiraz. Ze komen daar samen voor de gezelligheid en een aantal kent dichtregels van een dichter uit zijn of haar hoofd.

De graven van Saadi en Hafez

In de stad Shiraz zijn twee bekende Perzische dichters geboren, namelijk Saadi (ong. 1207-1291) en Hafez (ong. 1324-1389). De graven van beide dichters worden drukbezocht en veel mensen komen samen in de tuinen waar ze liggen. Het graf van Saadi ligt aan de rand van de stad en heeft een lang looppad naar het graf toe. Het graf zelf is versiers met allerlei dichtregels op het graf en op de muren rondom het graf. Het graf van Hafez is kleurrijker en kent een prachtige koepel. Het ligt meer in de stad en met name vallen de jongeren op die rondom het graf samen komen.

Bevolking Shiraz

Shiraz heeft een hele hartelijke bevolking. Met name in de tuinen en bij de graven zijn de mensen bereid om te vertellen over de historie van de stad. De stad is minder modern dan Teheran en Isfahan en het is ook iets lastiger om als vrouw contact te maken met een man en als man contact te maken met vrouwen. Je merkt dat je richting het conservatievere oosten aan het gaan bent.

Tuinen

Shiraz staat ook wel bekend als de stad van de rozen en nachtegalen. Helaas is er van de rozentuinen nog maar heel weinig over. Een bekende tuin is de Eramtuin in het noordwesten van de stad. De tuin maakt deeluit van de universiteit van de stad en wordt goed onderhouden. Met name in de warme tijd is het erg verfrissend in de tuin. Met name in de lente komt de tuin tot leven door de rozen en de cipressen. Het is een rustplaats in de stad en Iraniërs komen er graag samen om te genieten van de rust en om elkaar te ontmoeten.

Bezienswaardigheden

Verdere bezienswaardigdheden in Shiraz zijn:
  • Moskee Masjed-e Vakil; gerestaureerde moskee met een grote binnenplaats en veel decoratie
  • Vakilbazaar; ligt bij de moskee en herbergt vele ambachtslieden met elk hun eigen kraam
  • Burcht van Karim Khan; open voor bezoekers met een grote binnenplaats met bomen en een badhuis

Verder na Shiraz

Shiraz is dé uitvalbasis voor een bezoek aan Pasargadae (oudste ruïne van een paleis), Persepolis, Naqsh-e Rajab (beeldhouwwerken in rotsen), Naqsh-e Rostam (graven van Achaemenidische koningen. Als je dit alles in één keer wilt bezoeken (wat aan te raden is), trek daar dan een hele dag voor uit. De bezoeken zijn goed te combineren als je vanuit Shiraz komt. Shiraz kan ook een uitvalbasis zijn naar het oostelijk gelegen Kerman.

Lees verder

© 2011 - 2024 Annfinance, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontdekking van de tulpOntdekking van de tulpEr bestaat een prachtige legende over de ontdekking van de tulp. Er werd een rode tulp gevonden, zo´n 1000 jaar geleden,…
Handelsposten van de VOC in PerziëHandelsposten van de VOC in PerziëHet gebied dat in de zeventiende eeuw Perzië werd genoemd staat vandaag de dag bekend als het land Iran, al kreeg het la…
Perzisch tapijt kopen en verkopenPerzisch tapijt kopen en verkopenPerzische tapijten kunnen veel waard zijn. Het Perzisch tapijt heeft een lange geschiedenis en komt al in de Bijbel voor…

Bezienswaardigheden in Warschau - de Nieuwe StadBezienswaardigheden in Warschau - de Nieuwe StadDe Nieuwe Stad (of New Town, of Nowe Miasto) stond vroeger bekend als "Nieuw Warschau". Het gebied begon zich aan het ei…
Bezienswaardigheden in Warschau - de Oude StadBezienswaardigheden in Warschau - de Oude StadDe Oude Stad (of Old Town, of Stare Miasto) is één van de meest fascinerende historische delen van Warschau, de hoofdsta…
Bronnen en referenties
  • Iran, Greet van Deuren, 2002, Dominicus
Annfinance (119 artikelen)
Laatste update: 15-06-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.