Bezienswaardigheden in Warschau - de Nieuwe Stad

Bezienswaardigheden in Warschau - de Nieuwe Stad De Nieuwe Stad (of New Town, of Nowe Miasto) stond vroeger bekend als "Nieuw Warschau". Het gebied begon zich aan het einde van de 14e eeuw te ontwikkelen, langs een doorgangsweg vanuit de Oude Stad naar het dorpje Zakroczym, aan de oever van de rivier de Vistula. Het verloor de onafhankelijke status van gemeente in 1791 en werd een district van Warschau. De Kerk van Sint Kazimier, het Sapieha Paleis en de Citadel in Warschau mogen niet ontbreken tijdens een steden trip.
Kerk van Sint Kazimier in Warschau / Bron: Marcin Biaek, Wikimedia Commons (GFDL)Kerk van Sint Kazimier in Warschau / Bron: Marcin Biaek, Wikimedia Commons (GFDL)

Kerk van Sint Kazimier in Warschau

De Kerk van Sint Kazimier (Koscial sw. Kazimierza) en het daarbij behorende klooster van de Zusters van het Heilige Sacrament werd in 1688 gesticht door Koning Jan Sobieski III en Koningin Maria Kazimiera. De kerk werd ontworpen door Tylman van Gameren in een late Barokke stijl. Het meest in het oogt springt de grafsteen van Prinses Marie Caroline de Bouillon, de kleindochter van Jan Sobieski III. De steen werd in 1746 geplaatst door Bisschop Andrzej Zaluski, samen met Prins Michal Kazimieriz Radziwill, een aanbidder van de prinses. De tombe is gedecoreerd met een gebroken schild en gekantelde kronen afkomstig uit het wapen van de Sobieski familie. De afbeelding staat symbool voor het einde van hun familielijn. De prachtige tuin achter het klooster is sinds de 17e eeuw niet meer gewijzigd. Aan de zijkant bevinden zich terrassen welke afdalen naar de rivier de Vistula. Het klooster is in tegenstelling tot de kerk (sporadisch open voor religieuze diensten) open voor publiek. De kerk en het klooster bevinden zich aan Rynek Nowego Miasta 2.
Sapieha Paleis - Warschau / Bron: Vindur, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Sapieha Paleis - Warschau / Bron: Vindur, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Sapieha Paleis in de Nieuwe stad van Warschau

Het enorme (voormalige)Sapieha Paleis behoorde aan de prinselijke Sapieha familie. Het werd tussen 1731 en 1746 gebouwd voor Jan Frederik Sapieha, op dat moment de Kanselier van het Groothertogdom Litouwen. De machtige Pools-Litouwse Confederatie, welke de twee landen nauw verbond, werd in de 16e eeuw gesticht en maakte het in de 18e eeuw het grootste rijk van Europa. De architect van het paleis, Jan Zygmunt Deybel, ontwierp het paleis in Rococo stijl met een indrukwekkende façade. Magdalena Sapieha (geboren Lubomirska), getrouwd met één van de latere bewoners van het paleis,was een bekende schoonheid in e hogere kringen, wat haar de meest begeerde vrouw van Warschau maakte. Toen Stanislaw August Poniatowski nog jong was (en nog geen koning) was hij stapelverliefd op deze vrouw. In de 19e eeuw werd het paleis verbouw tot leger barakken terwijl de tuinen dienst deden als exercitie-terrein. Het Vierde Poolse Infanterie Regiment, welke een belangrijke en heldhaftige rol speelde tijdens de opstand van 1830-1831 was in dit paleis gestationeerd. Nadat de nazi's het paleis in 1944 in brand staken werd de façade later in oude stijl gerenoveerd. Het interieur van het paleis werd omgebouwd tot school. Het Sapieha paleis bevindt zich aan Zakroczymska 6.
Bron: Adrian Grycuk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Adrian Grycuk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Traugutt Park in Warschau

Het Traugutt Park (Park Traugutta) werd in 1925 aangelegd, op de plaats waar historische fortificaties van de citadel uit de 19e eeuw liggen. Het Fort van de Legionnaires, met de bewaarde aarden en baksteen versterkingen, is de plaats waar de leden van de Poolse Nationale Raad werden geëxecuteerd door een Russisch vuurpeloton na de opstand van 1863. Het park is vernoemd naar de leider van de opstandelingen, Romuald Traugutt. Hij was de laatste man welke werd neergeschoten. Op de plaats van zijn executie staat een monument uit 1916. Op een meer afgelegen plaats in het park bevindt zich een standbeeld van een moeder met kind. Dit beeld uit 1902 is een werk van de bekende Poolse beeldhouwer Waclaw Szymanowski, wiens beelden ook op de Powazki begraafplaats te zien zijn.
Citadel in Warschau / Bron: Mathiasrex, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Citadel in Warschau / Bron: Mathiasrex, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Citadel en Onafhankelijkheidsmuseum in Warschau

De Citadel is een enorm fort, welke door de Russen werd gebouwd, niet om de stad te beschermen tegen een aanval van buitenaf, maar om de inwoners van Warschau te intimideren. De Citadel werd gebouwd in opdracht van Tsaar Nicolaas II in 1832 en als direct gevolg van de opstand van november 1830. De Citadel werd in fasen gebouw naar een ontwerp van Generaal Ivan Dehn. Het werk werd in 1837 afgerond. Voor de bouw werden de barakken van de voormalige Poolse Koninklijke Garde en het woongebied Zoliborz met de grondgelijk gemaakt. De inwoners van Warschau moesten zelf de astronomische bedragen voor de bouw opbrengen, terwijl tegelijkertijd de Russische functionarissen en leger officieren een fortuin vergaarden door geld in deze ontwikkeling te investeren.

Het fort staat op een heuvel dicht bij de rivier de Vistula, waar het het hele gebied eromheen domineert. Vier poorten leiden naar de binnenplaats, waar zich een aantal gebouwen bevinden, waaronder het zogenaamde "Tiende Paviljoen". Dit was een streng bewaakte gevangenis welke alleen werd gebruikt om Poolse politieke gevangenen onder te brengen. Na de Tweede Wereldoorlog werd dit paviljoen omgebouwd tot exhibitie ruimte.

Lees verder

© 2011 - 2024 Henk108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Twee leuke bestemmingen voor een weekendje wegBen je toe aan een beetje ontspanning? Wil je er even lekker een paar dagen tussenuit? Dan is het geen slecht idee om ee…
Dagje uit naar België waar naar toe?Dagje uit naar België waar naar toe?België is voor de Nederlandse toerist een aantrekkelijke bestemming. Zonder al te ver te hoeven rijden, is het mogelijk…
Fatih: een stadsdeel van IstanbulFatih: een stadsdeel van IstanbulFatih is het meest toeristische district van Istanbul. Het district bevindt zich in het Europese deel van de stad. Wat z…

Luxor: de rijke geschiedenis en bezienswaardighedenLuxor is een stad gelegen aan de Nijl in het midden van Egypte. De stad heeft een rijke geschiedenis en vele bezienswaar…
De stad Shiraz - IranBij het woord Shiraz denkt men niet meteen aan een stad, maar eerder aan wijn. Toch mag de stad Shiraz niet vergeten wor…
Bronnen en referenties
Henk108 (57 artikelen)
Laatste update: 02-10-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.