Bezienswaardigheden in Warschau - rond Avenue Solidariteit

Bezienswaardigheden in Warschau - rond Avenue Solidariteit Vanaf het einde van de 18e tot het midden van de 19e eeuw waren Avenue Solidariteit en het Theater Plein het commerciële en culturele centrum van Warschau. Naast een aantal indrukwekkende gebouwen, zoals het Grote of Nationaal Theater, bevinden zich in dit gebied ook een aantal grote parken, zoals de Saksische Tuinen. Tips voor een geslaagde stedentrip. Het stadhuis van Warschau en de Voormalige Bank van Polen en Aandelenbeurs zijn ook de moeite van een bezoek waard.
Nationaal Theater in Warschau / Bron: Ekeidar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Nationaal Theater in Warschau / Bron: Ekeidar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Nationaal Theater in Warschau

Het Grand Theatre of Nationaal Theater (Teatr Wielki) in Warschau is één van de grootste gebouwen van voor de Tweede Wereldoorlog in Warschau. Het theater werd gebouwd in de periode 1825-1833 naar een ontwerp van Antonio Corazzi en Ludwik Kozubowski. Bekende handwerk lieden zijn verantwoordelijk voor het sublieme interieur. Het was in eerste instantie de bedoeling het gebouw de naam "Nationaal Theater" te geven, maar na de mislukte opstand van november 1830 moest de naam noodgedwongen worden veranderd in het "Grand Theater". Op enig moment ontstond zelfs het idee om het gebouw om te vormen tot een Orthodoxe kerk. Door ernstig beschadigingen als gevolg van de Tweede Wereldoorlog waren slechts de gevel en enkele kamers gespaard gebleven. Tijdens de latere reconstructie is het gebouw aanzienlijk uitgebreid, onder meer met moderne interieurs van de ontwerper Bohdan Pniewski. Momenteel biedt het theater onderdak aan de Nationale Opera en het Nationaal Ballet van Polen. Niet ver van de ingang van het theater bevindt zich een standbeeld Wojciech Bogulawski (1757-1829), in Polen ook wel de vader van het Pools Nationaal Theater genoemd.

Adres: Plac Teatralny, Waschau

Saksische Tuinen in Warschau / Bron: Library of Congress, Prints and Photographs Division, Wikimedia Commons (Publiek domein)Saksische Tuinen in Warschau / Bron: Library of Congress, Prints and Photographs Division, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Saksische Tuinen in Warschau

De Saksische Tuinen maken onderdeel uit van het stadsplan "De Saksische As", een project van Augustus Mocny II uit de periode 1713-1733. De tuinen werden ontworpen door Jan Krzysztof Naumann en Mateusz Daniel Pöppelmann, losjes geïnspireerd op de Tuinen van Versailles. De Saksische Tuinen fungeerden in eerste instantie van Koninklijke tuinen vanuit het naastgelegen Morsztyn Paleis. In 1727 weren de tuinen opengesteld voor publiek en vormde zo het eerste openbare park van Warschau.Ruim een eeuw later werden de tuinen opnieuw ingericht door James Savage, nu in een Engelse stijl. Het park mist thans één van de mooiste attracties, een houten zomer theater uit 1870, welke gedurende de Tweede Wereldoorlog werd verwoest. In het park bevindt zich onder meer een in 1965 voltooid monument ter ere van de Poolse dichteres en schrijfster Maria Konopnicka (1842-1910). Het is een rustpunt aan de Avenue Solidariteit.

Stadhuis in Warschau aan Avenue Solidariteit

De indrukwekkende groep gebouwen die het Stadhuis van Warschau vormen zijn gebouwd tussen 1824 en 1830 naar een ontwerp van Antonio Corazzi, ook verantwoordelijk voor het ontwerp van het Nationaal Theater, het Staszic Paleis en het Mostowski Paleis. Het stadhuis huisvestte van origine de Administratieve Commissie voor Belastingen, het ministerie van Hertog Ksawery Drucki Lubecki en de Bank van Polen. Tussen 1829 en 1831 werkte één van de voornaamste dichters van Polen, Juliusz Slowacki, hier bij de belastingdienst. Het gebouw werd in 1947 herbouwd naar het originele ontwerp en fungeert thans als stadhuis.

Nationale Bank Polen - Warschau / Bron: Aisog, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Nationale Bank Polen - Warschau / Bron: Aisog, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Voormalige Bank van Polen en Aandelenbeurs van Warschau (Dawny Bank Polski i Gielda)

De gebouwen van de voormalige Nationale Bank van Polen en de Aandelenbeurs van Warschau zijn een uitmuntend voorbeeld van Pools Neo-Classicisme. Beide gebouwen zijn een ontwerp van Antonio Corazzi. Het ontwerp bevat minimale decoraties om het functionele karakter van het gebouw te benadrukken. Momenteel geeft het onderdak aan een collectie Europese schilderijen, opgedragen aan Paus Johannes Paulus II en gedoneerd door Janina en Zbigniew Porczynski. De collectie omvat 450 werken welke thematisch zijn gearrangeerd; Moeder met Kind, de Bijbel en de Heiligen, Mythologie en Allegorie, Stilleven, Landschapskunst en Impressionisme. Het gebouw voorziet ook in ruimtes voor concerten voor klassieke muziek.

Adres: Elektoralna 2

Branicki Paleis - Warschau / Bron: Sempoo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Branicki Paleis - Warschau / Bron: Sempoo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Branicki Paleis (Palac Branickich) in Warschau

Het in Rococo-stijl gebouwde Branicki-paleis werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwel volledig verwoest. Het werd tussen 1947 en 1953 herbouwd, waarbij gebruikt werd gemaakt van gedetailleerd historisch onderzoek en van schilderijen uit de 18e eeuw. Het gebouw werd ontworpen als residentie voor Jan Klemens Branicki, een adviseur van de Poolse koning. De bouw van het paleis vond plaats van 1740, onder leiding van de architecten Jan Zygmunt Deybel en Jakub Fontana. Het paleis kijkt uit over Padwale straat, welke via een prachtige binnenplaats bereikbaar is.

Adres: Miodowa 6, Warschau

Lees verder

© 2011 - 2024 Henk108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Champs Elysees de mooiste Avenue ter wereldChamps Elysees de mooiste Avenue ter wereldDe naam van de Champ Elysees is afgeleidt van de velden van Elysee en het is de meest prestigieuze en breedste avenue in…
Solidariteit in de verzorgingsstaatSolidariteit in de verzorgingsstaatEen samenleving kan niet bestaan zonder een wij-gevoel, maar dat gevoel is de afgelopen jaren behoorlijk op de proef ges…
Bezienswaardigheden in New YorkNew York is een stad waar je eens geweest moet zijn. Je kunt er winkelen, maar er zijn ook veel bezienswaardigheden. Wel…
Warschau: groeiend PolenWarschau: groeiend PolenWarschau, in het Pools 'Warszawa', is de hoofdstad van het prachtige en tegelijkertijd arme land Polen. Warschau wordt i…

Vestingstad WoudrichemWoudrichem is een klein vestingstadje in de provincie Noord-Brabant, in de volksmond ook wel Woerkum genoemd. Ook al tel…
Dordrecht: stad vol historie, cultuur en vertierDordrecht: stad vol historie, cultuur en vertierDordrecht of 'Dordt' is een prachtig plaatsje in Zuid-Holland. De stad ligt op het punt waar de drie rivieren -de Merwed…
Bronnen en referenties
Henk108 (57 artikelen)
Laatste update: 05-10-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.