Dordrecht: stad vol historie, cultuur en vertier

Dordrecht: stad vol historie, cultuur en vertier Dordrecht of 'Dordt' is een prachtig plaatsje in Zuid-Holland. De stad ligt op het punt waar de drie rivieren -de Merwede, de Noord en de Oude Maas- samenkomen. Dat maakt de plaats tot een echte waterstad. Deze middelgrote stad staat bol van historie en cultuur en heeft mooie bezienswaardigheden. Maar ook liefhebbers van natuur en festivals komen hier aan hun trekken. Uiteraard kun je in Dordt ook heerlijk winkelen of lekker uit eten. Dordrecht in het kort.

Groei van de stad Dordrecht

Dordrecht is de vierde stad in Zuid-Holland en heeft anno 2011 zo'n 120.000 inwoners. De binnenstad van Dordrecht -met z'n grote monumentale handelspanden- herinnert aan het rijke verleden van Dordrecht. Het centrum heeft een historisch karakter. Het winkelgebied, de horeca en het uitgaans- en festivalleven hebben een flinke groei doorgemaakt. Dit maakt Dordrecht tot een stad voor iedereen, van jong tot oud en zowel leuk voor de inwoners als voor bezoekers en toeristen.

Winkelen in Dordrecht

Openlucht en overdekt
Dordrecht heeft een breed assortiment aan winkels. De vele winkels zijn gevestigd in het hart van de binnenstad rondom de Voorstraat tot het Achterom. Dit is op zo'n 10 minuten loopafstand van het Centraal Station. Er zijn twee overdekte winkelpassages: de modepassage Drievriendenhof en het Paradium aan het Achterom.

Fairtrade gemeente

Dordrecht is ook één van de fairtradegemeenten in Nederland. Er is zelfs een speciale fairtradewinkelroute opgesteld. Diverse winkels en cafés hebben fairtradeproducten zoals 'eerlijke' koffie en fairtrade sieraden in hun assortiment.

Weekmarkten

Populair in Dordrecht is ook de markt die op vrijdag en zaterdag plaatsvindt. Deze weekmarkten aan het Statenplein zijn altijd druk bezocht. Wie even bij wil komen van het winkelen kan natuurlijk terecht in één van de vele cafeetjes of restaurantjes die Dordrecht rijk is.

Autoluwe binnenstad

Dordrecht kent een autoluwe binnenstad. Alleen bewoners en bedrijven kunnen met hun auto het centrum in rijden. Dit maakt Dordrecht tot een rustig en overzichtelijk winkelgebied. Parkeren kan aan de rand van het centrum of in één van de parkeergarages bij het winkelgebied. Ook is het mogelijk gratis te parkeren op het energieterrein en vanaf hier de citybus naar de stad te nemen.

De Grote Kerk: gezichtsbepalend voor Dordrecht

Kerk, museum en ontmoetingsplek

Wie het centrum van Dordrecht in komt kan niet om de Grote Kerk van Dordrecht heen. Deze kerk, die ook wel bekend staat als de Onze- Lieve- Vrouwe- Kerk, is maar liefst 108 meter lang. De kerk is gebouwd in de stijl van Brabantse gotiek. Vermoedelijk is de kerk rond 1350 gebouwd. De Grote Kerk doet dienst als reguliere kerk maar ook als ontmoetingsplek en museum. Ook worden regelmatig concerten in de kerk gegeven.

Kerktoren beklimmen

Het is vrijwel dagelijks mogelijk de Grote Kerk van binnen te bewonderen. Ook kun je op bepaalde dagen de 65 meter hoge toren beklimmen. De klim naar de toren -via 275 treden- wordt beloond met een uitzicht over heel Dordrecht en de wijde omgeving; zelfs de Euromast is op sommige dagen te zien. De Grote Kerk is prachtig om te bekijken en is sterk gezichtsbepalend voor Dordrecht. Er komen dan ook zowel inwoners als toeristen op af.

Villa Augustus: hotspot van Dordrecht

Belevenis

Villa Augustus aan de Oranjelaan is 'the place to be' in Dordrecht, het is gebouwd in een prachtige watertoren. In dit mooie grand-café annex restaurant/hotel kun je heerlijk ontbijten, lunchen of dineren. Binnen of in de grootse opgezette tuin. Hier is een boomgaard, een vijver, een bloementuin en nog veel meer moois te bewonderen. Het leuke aan Villa Augustus is dat er veel te beleven is. Zo zijn er regelmatig strijkkwartetten tijdens het eten te horen of worden poëzie-avonden georganiseerd.

Marktcafé

Ook is er een heus marktcafé bij Villa Augustus. Hier kun je allerlei lekkernijen komen en zelfs leuke souveniertjes of bloemenboeketten uit de tuin verkrijgen. Een bezoek aan Villa Augustus is een echte 'happening'. Wie er geen genoeg van kan krijgen kan natuurlijk één van de sfeervolle kamers in het hotel in de watertoren huren.

De Dordtse Biesbosch: prachtig recreatiegebied

Mooi recreatiegebied

Aan de rand van Dordrecht ligt de Dordtse Biesbosch, onderdeel van het nationaal park de Hollandse Biesbosch. Hier kun je heerlijk recreëren. Er is een speciaal bezoekerscentrum dat zeer educatief is voor kinderen en volwassenen. Er zijn hier regelmatig tentoonstellingen. Ook kun je er zomers bij de Merwelanden in de Biesbosch zwemmen, zonnebaden en zelfs kanovaren.

Bevers in de Biesbosch

Er vaart ook een fluisterboot rond. In de Biesbosch worden regelmatig rondleidingen georganiseerd en het park is heel het jaar door heerlijk om te wandelen. De Biesbosch staat bekend om zijn mooie flora en fauna. Bijzonder zijn de vele bevers die in de Biesbosch te vinden zijn. Zomers worden ook regelmatig (theater-) festivals in de Biesbosch georganiseerd. Een bezoek is voor iedereen de moeite waard.

Musea in Dordrecht

Dordrecht heeft diverse musea. Het Dordrechts museum is veruit het grootste en bekendste museum. Dit indrukwekkende museum herbergt een grote collectie schilderijen. De tentoonstellingen variëren. Ook zijn er regelmatig (piano-) concerten er zijn er activiteiten zoals wijnproeverijen en interactieve rondleidingen. Het Dordrechts museum is met recht een museum van deze tijd. Een bezoek is leuk voor jong en oud. Enkele andere musea in de gemeente Dordrecht zijn:
 • Naaimachinemuseum Dordrecht
 • Simon van Gijn museum aan huis
 • Nationaal landschapskundig museum

Kunstrondje 'Dordt'

Iedere eerste zondag van de maand organiseert Dordrecht het kunstrondje Dordt. Zo'n 70 aangesloten antiquairs en eigenaren van curiosawinkels openen dan de deuren voor het publiek. Ook zijn veel galeries en musea geopend tijdens het kunstrondje. Op deze zondag kun je via een mooie wandeling door de binnenstad kunst en cultuur opsnuiven en op zoek naar mooie antieke spulletjes, oude boeken en curiosa. De deelnemers zijn te herkennen aan de vlaggen die ze tijdens het kunstrondje uit hebben hangen.

Horeca & hotellerie

Veelzijdig horeca-aanbod

In Dordrecht zijn veel cafeetjes, restaurantjes en terrasjes. De meeste terrasjes zijn gevestigd op de kade aan het drierivierenpunt (Groothoofd) of in de binnenstad aan het Scheffersplein middenin in het winkelhart van Dordrecht. Er zijn hier onder andere eetcafeetjes, een tapasbar, een restaurant met wereldkeuken, een biologische lunchroom en enkele trendy grand-cafés.

Overnachten in Dordrecht

Aan de rand van Dordrecht is een aantal grote hotelketens zoals het Bastillonhotel. Ook is het mogelijk om in één van de sfeervolle hotels of pensions in de binnenstad te verblijven. Het is zelfs mogelijk een bed & breakfast te boeken.

Bellevue: voor een stijlvol verblijf

Wie tijdens zijn hotelverblijf uitzicht op de rivieren wil hebben kan een luxe overnachting boeken in hotel Bellevue. Dit statige pand staat aan de kade waar de drie rivieren samenkomen. Stijlvol dineren en een schitterend uitzicht zijn verzekerd bii een bezoek aan Bellevue.

Evenementen in de stad

Dordrecht kent een rijke traditie als het gaat om het organiseren van evenementen. In 2003 werd de stad zelfs uitgeroepen tot evenementenstad van het jaar. De jaarlijkse groots opgezette kerstmarkt trekt elk jaar weer duizenden bezoekers. Ook populair is het Big River festival met bandjes maar ook straattheater en poëzie door heel de binnenstad. Dit festival duurt maar liefst een week. Enkele andere evenementen en jaarlijkse festivals zijn:
 • Dordt in Stoom
 • Boekenmarkt
 • Dancetour
 • Dordt Monumenteel
 • Wereld Jazz dagen

Vervoer: neem eens de waterbus

Aquabus

Dordrecht is met zijn ligging aan de rivieren een echte waterstad. Vervoer over het water kon dan ook niet uitblijven. Met de waterbus of aquabus kun je vanuit Dordrecht naar Rotterdam maar ook naar Papendrecht of zelfs de Biesbosch toe. De waterbussen varen af en aan. Een tochtje over het water is niet alleen erg handig, het is ook nog heel leuk. Op de waterbus kun je gebruik maken van de OV-chipkaart.

Bus, trein en OV-fietsen

Natuurlijk beschikt Dordrecht hiernaast ook over een groot scala buslijnen en heeft het een centraal station waar ook veel internationale treinen een tussenstop maken. Op het station zijn tevens OV-fietsen te huur. Zo is Dordrecht voor iedereen een goed bereikbare en toegankelijke stad.

Over Dordrecht
Dordrecht had vroeger de naam Thuredrech en kreeg in 1220 stadrechten. Het was een belangrijke handelstad en stapelplaats. Er werd veel wijn, hout en graan verhandeld. Het handelen werd in de loop der jaren minder maar de monumenten in Dordrecht herinneren nog aan die tijd. In 1421 kwam Dordrecht op een eiland te liggen. Dit was het rechtstreekse gevolg van de St Elisabethsvloed. Bij het 'eiland' Dordrecht komen drie rivieren samen: de Merwede, de Noord en de Oude Maas. Het is het drukst bevaren waterknooppunt van Europa. Dordrecht beschikt over een negental woonwijken.
© 2011 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dordrecht, de oudste plaats van NederlandDordrecht, de oudste plaats van NederlandDordrecht is een stad, die ligt tussen de rivieren de Maas, de Noord en de Merwede. Vroeger was het een eiland (het eila…
Bezoek Dordrecht tijdens Dordt in het StoomBezoek Dordrecht tijdens Dordt in het StoomDordt in het Stoom is het grootste stoomevenement van Europa en iedereen die affiniteit heeft met techniek en stoom moet…
Kunstrondje Dordt: iedere 1e zondag van de maandDe oude binnenstad van Dordrecht is net een openluchtmuseum. Steeds meer mensen weten de weg naar de historische binnens…

Bezienswaardigheden in Warschau - rond Avenue SolidariteitBezienswaardigheden in Warschau - rond Avenue SolidariteitVanaf het einde van de 18e tot het midden van de 19e eeuw waren Avenue Solidariteit en het Theater Plein het commerciële…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tpsdave, Pixabay
 • www.dordrechtsmuseum.nl
 • www.grotekerk-dordrecht.nl
 • www.waterbus.nl
 • www.wikipedia.org
 • Cms.dordrecht.nl
Schoontje (91 artikelen)
Laatste update: 28-04-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.