Bezoek Dordrecht tijdens Dordt in het Stoom

Bezoek Dordrecht tijdens Dordt in het Stoom Dordt in het Stoom is het grootste stoomevenement van Europa en iedereen die affiniteit heeft met techniek en stoom moet dit toch een keer meegemaakt hebben. Het bezoek is gratis, maar wanneer je gebruik wil maken van de historische vervoersmiddelen en de diverse schepen en evenementen wil bezoeken is het verstandig om een dagkaart ‘Stoomrondje Dordt’ te kopen. Laat je niet ontmoedigen door de enorme drukte tijdens dit evenement, maar neem eens een kijkje bij Dordt in het Stoom.

Geschiedenis van het stoom

Dordt in het Stoom werd voor het eerst georganiseerd in 1985, toen nog als onderdeel van de festiviteiten tijdens Koninginnedag. Het stoomonderdeel tijdens deze Koninginnedag is uiteindelijk uitgegroeid tot een tweejaarlijks evenement dat druk wordt bezocht. In 2016 verwacht men maar liefst 250.000 bezoekers.

De vervoersmiddelen voortgedreven door stoom waren dé vervoersmiddelen van de negentiende eeuw. De stoom ontstond door met behulp van kolen water te verhitten. De stoom leverde dan de aandrijfkracht waarmee de schroef, zuiger of het rad in beweging werd gebracht. Later werden de kolenketels vervangen door olie gestookte ketels.

De stoomdruk moet bij de stoom gedreven machines goed in de gaten worden gehouden. Het duurt vrij lang voordat de koude ketels op stoom zijn en daarna moet men ook beducht zijn op oververhitting. Een voorbeeld hiervan is de Mallard. Deze stoomlocomotief haalde de hoogste snelheid ooit gemeten met een stoomlocomotief, namelijk 202,58 km/u, maar de trein behaalde tijdens dit record niet zijn eindbestemming. Door oververhitting gaf één van de lagers de geest.

Bron: Sriom, PixabayBron: Sriom, Pixabay

Stoomschepen tijdens Dordt in het Stoom

Water is altijd belangrijk geweest voor Dordrecht. Dordrecht ligt dan ook op een eiland omringd door de Beneden-Merwede, Nieuwe Merwede, Hollands Diep, Dordtsche Kil en Oude Maas. Daarbij wordt het eiland ook nog in tweeën gedeeld door het Wantij. Dordrecht was hierdoor een belangrijke ankerplaats voor stoomschepen op de Rijnvaart.

Tijdens Dordt in het Stoom zijn dan ook heel wat stoomschepen te bezichtigen die herinneren aan de tijden van weleer. Bij sommige schepen is het ook mogelijk om een kijkje aan boord te nemen. Je kan dan onder andere de brug en de machinekamer bezoeken. Aan boord zijn vele steile trappetje en bezichtiging is dus zeker geen aanrader voor mensen met kleine kinderen of voor diegene die slecht ter been zijn.

Andere stoommachines

Naast het bezichtigen van stoomschepen, kan er ook van het ene festivalterrein naar het andere een ritje gemaakt worden met de stoomtrein of een rondvaart gemaakt worden op één van de stoomschepen. Voor de kinderen rijdt er een miniatuurstoomtreintje. Verder zijn er stoomwalsen, stoomtrekkers, stoombrandweerspuiten, stoomorgels en stoomauto’s te zien.

Bron: Werner22brigitte, PixabayBron: Werner22brigitte, Pixabay

Meer dan alleen stoom

Ondanks dat het festival 'Dordt in het Stoom' heet, is er meer te beleven dan alleen stoom. In kader van Dordrecht en water zijn er vele activiteiten die zich afspelen op en rondom het water en de visserij. Denk hierbij aan palingroken en paling bakken, shantykoren, scheepsmodelbouw, een maritieme markt en oude ambachten zoals lijnen en knopen.

De historische binnenstad van Dordrecht is in het verleden menig maal het decor geweest van Nederlandse speelfilms. Zo heet de Wolwevershaven tijdens dit stoomfestival de Kruimeltjeskade en wordt deze ingericht als een handelskade uit de jaren 30, compleet met oldtimers en handelslieden en andere personages gekleed in de kleding uit die periode.

Films en series die in de historische binnenstad van Dordrecht zijn opgenomen zijn:

 • 1982 Van de Koele Meren des Doods
 • 1986 Het wassende water (De Grote Stad in de serie)
 • 1998 Who am I (orginele titel:Wo Shi Shei)
 • 1999 Kruimeltje
 • 2002 Pietje Bell
 • 2006 Zwartboek
 • 2010 Sonny Boy
 • 2011 Rembrandt en ik
 • 2012 Het Bombardement
 • 2015 Michiel de Ruyter
 • 2015 Apenstreken
© 2016 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dordrecht, de oudste plaats van NederlandDordrecht, de oudste plaats van NederlandDordrecht is een stad, die ligt tussen de rivieren de Maas, de Noord en de Merwede. Vroeger was het een eiland (het eila…
Kunstrondje Dordt: iedere 1e zondag van de maandDe oude binnenstad van Dordrecht is net een openluchtmuseum. Steeds meer mensen weten de weg naar de historische binnens…
Pinas 'Huis te Merwede': VOC-schipDe Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) maakte gebruik van diverse soorten zeilschepen, waaronder een schip uit 1674 d…
Dordrecht: stad vol historie, cultuur en vertierDordrecht: stad vol historie, cultuur en vertierDordrecht of 'Dordt' is een prachtig plaatsje in Zuid-Holland. De stad ligt op het punt waar de drie rivieren -de Merwed…

Overzicht van festivals in HongarijeOverzicht van festivals in HongarijeDe hoofdstad van Hongarije, Boedapest, is cultureel gezien één van de grootste steden in Midden-Europa. Niet voor niks d…
Familieweekend en schoolkamp: accommodatie zoekenFamilieweekend en schoolkamp: accommodatie zoekenHet organiseren van een familieweekend heeft vaak nogal wat voeten in de aarde. Wie willen er allemaal mee? Wat zijn de…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tpsdave, Pixabay
 • http://www.dordtinstoom.nl/index.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mallard_(locomotief)
 • Afbeelding bron 1: Sriom, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Werner22brigitte, Pixabay
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Evenementen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.