Overzicht van festivals in Hongarije

Overzicht van festivals in Hongarije De hoofdstad van Hongarije, Boedapest, is cultureel gezien één van de grootste steden in Midden-Europa. Niet voor niks dat er door het land heen jaarlijks veel festivals zijn. Zeer uiteenlopend en op een aantal zeer unieke locaties. Onder meer midden in de Donau in Boedapest, maar ook aan prachtige Balatonmeer. Verschillende stromingen van kunst en cultuur komen hier samen. Wat zijn een aantal van de meest bekende Hongaarse festivals?

Sziget

Het bekendste festival van Hongarije wordt jaarlijks gehouden op het Óbudai-eiland in Boedapest. Sziget betekent in het Hongaars eiland. Het festival bestaat al sinds 1993 en wordt jaarlijks door gemiddeld 400.000 mensen bezocht. Een week lang treden er verschillende grote internationale en nationale artiesten op. Het festival vindt meestal plaats rond begin/midden augustus.

Het festival staat voor meer dan muziek alleen. Artiesten kunnen er hun kunsten vertonen en ook voor cultuur is er een terugkomend aspect. Dit is ook terug te zien in het eten dat er te verkrijgen is. Van typisch Hongaarse goulash tot authentieke Indiaanse curry's, maar ook Nederlandse broodjes frikadel zijn er te verkrijgen. Dit is ook wat het festival zo uniek maakt. Iedereen is gelijk en alle culturen worden gerespecteerd. Niet voor niks wordt het Sziget festival ook wel "Island of Freedom" genoemd.

De muziek op het festival past bij de diversiteit die het festival uitstraalt. Van pop tot klassiek en van opera tot techno. Elke muzikale stroming is op het festival te vinden. Sziget Festival heeft twee keer de award Best Major European Festival gewonnen op de European Festival Awards.

Volt Festival

Volt Festival is het één na grootste festival van Hongarije en wordt door dezelfde organisatoren georganiseerd als Sziget Festival. Het festival wordt elk jaar gehouden in de plaats Sopron, gelegen aan de grens met Oostenrijk. Het festival is een stuk goedkoper dan Sziget, maar de line-up is er niet minder om.

Volt Festival lijkt in veel dingen op Sziget. Onder andere de verschillende eettentjes en overige activiteiten op festivalterrein komen terug op Volt. De muziekgenres zijn verspreid. Van metal tot hiphop. Er zijn veel verschillende stromingen. Het festival duurt vier dagen, waarbij er overnacht kan worden op de camping. Natuurlijk kan er ook gekozen worden om in de stad te verblijven in een hostel of hotel. De prijzen hiervan zijn, zeker voor Nederlandse begrippen, erg goedkoop.

Balaton Sound

Ook van de organisatoren van Sziget en Volt is het festival Balaton Sound. Dit festival ligt, samen met B my Lake, op de mooiste locatie van alle Hongaarse festivals. Direct gelegen aan het schitterende lichtblauwe Balatonmeer, in de plaats Zamárdi. Het festival vindt meestal plaats midden juli en duurt vier dagen. Balaton Sound richt zich met name op elektronische muziek. In 2012 heeft het festival op de European Festival Awards de award voor Best Medium-Sized European Festival gewonnen.

Het festival heeft een reputatie gekregen van "Chill & Party". Overdag is het rustig op het festivalterrein en komen de meeste bezoekers bij van een nacht lang losgaan. Dobberende luchtbedden en bootjes op het meer, een paar zwemmers en veel mensen die aan de oevers van het meer van de zon genieten. Dat is het beeld overdag. In de loop van de middag komt de menigte rustig op gang, waarna in de avond en nacht weer los wordt gegaan op de muziek. Een festival met een unieke sfeer op een prachtige locatie.

B my Lake

B my Lake ligt evenals Balaton Sound aan het Balatonmeer. Een schitterende locatie om te relaxen. B my Lake sluit aan op Sziget Festival en veel bezoekers van Sziget gaan dan ook door naar B my Lake om na te genieten. Het festival richt zich met name op DJ's en duurt vier dagen lang. In de avonduren gaat het er los, waardoor er overdag veel gerelaxt wordt.

Het festival bestaat pas sinds 2013, maar sloeg direct aan. Op de European Festival Awards won B my Lake de award Best New European Festival. Een prestatie die de kracht van het festival onderstreept.

Bedepuszta Retreat

Direct na Sziget begint Bedepuszta Retreat. Voorheen heette dit festival Sziget Detox en dat onderstreept precies de kracht van dit festival. Het is een oase van rust en dat komt omdat het festival meegaat in de sfeer van het dorp. Het festival wordt gehouden in de plaats Bedepuszta, gelegen in de bossen en heuvels van Noord-Hongarije. Het is de absolute toplocatie om bij te komen van een week lang losgaan in Boedapest.

Uniek aan het festival is dat er geen vast programma is. Artiesten komen er wel langs, maar alleen als ze daar zin in hebben. Er zijn vooraf dus geen vastgestelde namen die komen. En deze relaxte sfeer is overal te merken. Veel mensen die gezamenlijk eten en drinken, relaxen, een spelletje doen, zwemmen of gaan mountainbiken door de heuvels. Het is er erg rustig, maar er zijn voldoende activiteiten om te doen.
© 2016 - 2024 Lhuram, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie aan de noordzijde van het BalatonmeerBen je uitgekeken op de lavendelvelden van Toscane? Komen de Franse kaasjes je de oren uit en is het je aan de Spaanse c…
Huis kopen in HongarijeHuis kopen in HongarijeEen tweede huis kopen in Hongarije is een echte uitdaging. Hoewel het land nog steeds wat achter blijft bij de landen in…
WK voetbal 1938In 1938 werd al voor de 3e keer het Wereldkampioenschap voetballen gehouden. Dit jaar was het de beurt aan Frankrijk om…
WK voetbal 1954In 1954 werd alweer het 5e WK voetbal georganiseerd, en dit jaar met als gastland Zwitserland. En wederom waren er enige…

Foodfestivals, de rondrijdende keukensFoodfestivals, de rondrijdende keukensIn Amerika waren foodfestivals al een tijd een fenomeen, maar sinds 2010 maken ze ook een ware opmars in Nederland. Was…
Bezoek Dordrecht tijdens Dordt in het StoomBezoek Dordrecht tijdens Dordt in het StoomDordt in het Stoom is het grootste stoomevenement van Europa en iedereen die affiniteit heeft met techniek en stoom moet…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onbekend, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Sziget-festival
  • http://nl.szigetfestival.com/info/festival-info
  • https://festival.travel/festivals/volt/
  • https://festival.travel/festivals/balaton-sound/
  • http://nl.balatonsound.com/
  • https://festival.travel/festivals/bedepuszta-retreat/
  • http://nl.szigetfestival.com/extra/bedepuszta-retreat
Lhuram (30 artikelen)
Laatste update: 26-03-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Evenementen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.