Vakantie aan de noordzijde van het Balatonmeer

Ben je uitgekeken op de lavendelvelden van Toscane? Komen de Franse kaasjes je de oren uit en is het je aan de Spaanse costa’s net een tikkie te gezellig? Klinkt alsof je toe bent aan een nieuwe vakantiebestemming. Misschien is Hongarije een idee. Je kunt er in ieder geval goed vakantievieren. Zeker aan de noordkant van het Balatonmeer; lees maar!

Het Balatonmeer

Met een lengte van 79 kilometer en een totale grootte van 592 vierkante kilometer is het Balatonmeer in Hongarije het grootste zoetwatermeer van Midden-Europa. Op het breedste punt meet het meer ongeveer 15 kilometer, maar bij het schiereiland Tihány is het zo smal dat je de overkant bijna kunt aanraken. Heel bijzonder! Op enkele plekken na, is het Balatonmeer slechts tussen de 1 en de 3 meter diep. ‘s Zomers warmt het water daardoor lekker snel op zodat je vroeg in het seizoen al heerlijk zwemwater hebt.

De noordoever

De mooiste kant van het Balatonmeer is zonder de twijfel de noordzijde. Het achterland bestaat niet - zoals vaak gedacht wordt- uit dorre, kale en uitgestrekte poesta’s. In tegendeel zelfs, deze heuvelachtige landstreek is groen, bebost en zeer vruchtbaar. Dat komt doordat de grond van vulkanische oorsprong is; een goede voedingsbodem voor oerbossen en wijngaarden. Verder zijn er daardoor in de omgeving heel veel minerale bronnen. De Hongaarse autoriteiten beseffen hoe uniek dit gebied is en hebben de noordkant van het Balaton grotendeels tot Nationaal Park uitgeroepen.

Toerisme

Ben je op zoek naar rust, natuur en cultuur? Dan ben je aan de noordelijke oever van het Balatonmeer aan het juiste adres. Het toerisme is hier veel kleinschaliger en gemoedelijker dan aan de zuidelijke kant. Kleine kans dat je er je buren tegenkomt want het merendeel van de toeristen daar bestaat uit Hongaren zelf. Van oudsher kwamen ze er al graag; net als jij op zoek naar ontspanning en de verkoeling van het water. Je kunt er urenlang wandelen in de bossen zonder iemand tegen te komen. Er zijn authentieke dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan en tractoren de paard en wagens nog niet hebben vervangen. Dobberen in één van de vele thermaal baden is absoluut een aanrader, evenals het bezoeken van de plaatselijke wijngaarden/huizen. De beste Hongaarse wijnen komen uit deze regio en proeven mag altijd! Verder zijn er in verscheidene plaatsen aan de noordkant van het Balaton eeuwenoude kastelen en burchten te bezichtigen.

Bijzondere plaatsen

In Héviz ligt het grootste natuurlijke bronnenbad van Europa. Het thermale bad is een oude vulkaankrater van ongeveer 4,4 hectare groot en zeker 36 meter diep. Immens populair bij honderdduizenden mensen vanwege de veronderstelde heilzame werking van het mineraalrijke water bij klachten als reuma en stofwisselingsziekten. Relaxed drijven tussen de waterlelies in het aangenaam warme water (35°C) is echter ook voor gezonde vakantiegangers een geweldige belevenis.

Het enige schiereiland van het Balaton is Tihány. Tevens één van de oudste plaatsen aan het meer. Vanwege de bijzondere flora en fauna is Tihány tot natuurreservaat verklaard. Gelukkig is het nog steeds vrij toegankelijk voor iedereen die daarvan wil genieten. In de zomermaanden vinden hier vaak muziek- en dansfestivals plaats.

Badacscony herken je van verre aan de 437 meter hoge berg die oprijst vanuit het dorp. Via slingerende wegen langs wijngaarden en de bijbehorende wijnlokalen (!) kun je helemaal naar de top van deze uitgedoofde vulkaan wandelen (wie niet zo sportief is…er gaan ook jeeps). De beloning is een fantastisch uitzicht over het hele Balatonmeer.
© 2008 - 2024 Zsuzsa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis kopen in HongarijeHuis kopen in HongarijeEen tweede huis kopen in Hongarije is een echte uitdaging. Hoewel het land nog steeds wat achter blijft bij de landen in…
Slovenië: Triglav Nationaal ParkSlovenië: Triglav Nationaal ParkHet Triglav Nationaal Park in Slovenië is een voor velen nog onbekend juweel. Dit park ligt in de Julische alpen en heef…
Hongarije, een samensmelting van Boeda en PestHongarije, een samensmelting van Boeda en PestHongarije is gelegen in Europa tegen Oostenrijk, Slowakije, Oekraïne, Roemenië, Servië, Kroatië en Slovenië. Dwars door…
Vakantie Siófok, HongarijeEen beschrijving van wat er te doen is in Siófok, de meest populaire badplaats van Hongarije, aan het Balatonmeer

St. Tropez en omgeving; vakantie in FrankrijkSt. Tropez en omgeving; vakantie in FrankrijkSaint Tropez wordt beschouwd als het begin -of als het eind, net van welke kant je het bekijkt- van de Franse Rivièra. S…
Lautrec: het knoflookfeestOp een uurtje rijden ten Oosten van Toulouse ligt Lautrec. Daar moet je de eerste vrijdag van augustus zijn, want in Lau…
Zsuzsa (3 artikelen)
Gepubliceerd: 20-05-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.