St. Tropez en omgeving; vakantie in Frankrijk

St. Tropez en omgeving; vakantie in Frankrijk Saint Tropez wordt beschouwd als het begin -of als het eind, net van welke kant je het bekijkt- van de Franse Rivièra. Saint Tropez: een magische klank, een begrip! Voor velen een absolute 'must'. Voor evenzo velen een oord waar je met een grote boog omheen moet gaan. Niet alleen vanwege de drukte, maar vooral om het vercommercialiseerde, hedonistische karakter van de eertijds simpele vissershaven. Een plek waar schatrijke bohémiens komen om te zien en vooral om gezien te worden.

De naam Saint Tropez

In het jaar 68 na Christus stierf in Pisa een officier van Nero de marteldood. Zijn naam was Torpes. Hij was christen geworden en dat kostte hem zijn leven. De legende wil dat zijn onthoofde lichaam in een kleine boot werd gelegd, samen met een hond en een haan. De boot werd afgeduwd naar open zee en spoelde na verloop van tijd aan bij het kleine haventje aan de Middellandse Zee dat door deze gebeurtenis zijn naam zou gaan dragen: Saint Tropez. In de kerk van het stadje is een tableau te zien, waarop de gebeurtenis staat afgebeeld.

Ieder jaar, van 16 tot 18 mei wordt deze episode uit de prille geschiedenis van Saint Tropez herdacht tijdens de bravade van St. Torpes. Het borstbeeld van de heilige wordt dan uit de kerk gehaald en door de stad gedragen, begeleid door honderd mannen in achttiende eeuwse kledij. Het is een vrolijk feest met veel muziek en het afvuren van losse flodders. Iedereen, ook toeristen, wordt uitgenodigd aan de feestelijkhedeh mee te doen.

De geschiedenis van Saint Tropez

Saint Tropez heeft een veelbewogen geschiedenis. In 739 werd het door de Saracenen, die zich in de directe omgeving genesteld hadden, verwoest. In de vijftiende eeuw werd het door de Genuezen herbouwd. Daarna was het stadje zo goed als autonoom, qua politieke status te vergelijken met het huidige Monaco. In 1637 behaalden de inwoners de overwinning op een Spaanse invasievloot. Deze krachttoer wordt elk jaar herdacht, eveneens met een bravade. Het is bijna begrijpelijk dat Frankrijks grootste admiraal, de Bailli de Suffren, in Saint Tropez geboren is. Op de Quai de Suffren staat zijn standbeeld.

In 1944 werd de haven door de terugtrekkende Duitsers opgeblazen. De authentiek aandoende huizen die nu het havenfront sieren, zijn getrouwe kopieën van hun roze, witte en gele voorgangers.

Aan het eind van de negentiende eeuw begon het vissersplaatsje aan zijn culturele carrière. De bekende schrijver Guy de Maupassant schreef over het stadje in zijn "Reisindrukken" en vestigde zo de aandacht op Saint Tropez. In 1892 vestigde de schilder Paul Signac zich in Saint Tropez. Al snel werd hij gevolgd door Bonnard, Matisse, Van Dongen, Dufy en anderen. In het Musée de l'Annonciade kunt U veel van hun schilderijen bewonderen.

Saint Tropez als toevluchtsoord voor de high society

In de jaren zestig van de vorige eeuw begon een nieuw hoofdstuk in het bestaan van Saint Tropez. Was het voor die tijd een eenvoudige vissershaven en een geliefd oord voor schilders, schrijvers en andere kunstenaars, een normale, zij het prachtige, badplaats, vanaf 1960 veranderde het imago van de stad drastisch. Een bekende filmregisseur, Roger Vadim, kwam hier met zijn jonge echtgenote, een nauwelijks bekende actrice, Brigitte Bardot en nam hier een film op. Deze film "Et Dieu creá la femme" werd een groot succes en maakte én Brigitte Bardot én Saint Tropez ongekend populair. Van alle zijden stroomden toeristen toe om met eigen ogen de filmlocaties te zien. Mensen met (veel) geld huurden hotelaccomodaties, lieten in de groene heuvels die het stadje omringen hun villa's met uitzicht op zee bouwen, meerden hun kapitale jachten af in de oude haven, flaneerden in hun modieuze witte pakken langs de restaurants en het havenfront, het liefst met een paar grote en dure honden en een mooie vrouw. Om te zien en vooral om gezien te worden. Vaak filmsterren met klinkende namen, groot-industrieëlen en excentriekelingen. Deze massa trok weer duizenden en duizenden toeristen, die graag de beroemdheden met eigen ogen wilden zien.

In dezelfde tijd vonden hier de opnamen plaats van de humoristische films van de gendarme van Saint Tropez, inspecteur Cruchot, gespeeld door Louis de Funès. Ook deze zes films vergrootten de beroemdheid van het kleine stadje aan de blauwe baai.

De glans van de swingende jaren zestig is nu wel verbleekt, maar het uitbundige karakter van Saint Tropez blijft behouden door de komst van andere grootheden: mooie dames en heren uit de showbiz, de modewereld en het mediamilieu.

Grote jachten liggen er nog genoeg. Met de kont naar de kade afgemeerd; op het achterdek de trotse eigenaar en de zich ietwat generende crew. Het verhaal gaat dat U het vanaf de kade goed zichbare achterdek van sommige jachten voor een dag(deel) kunt huren, zodat U daar kunt gaan staan in uw mooiste vrijetijds-outfit, om voor een paar uur benijd te worden.

Vakantie in Saint Tropez

Mocht U het plan hebben een vakantie in Saint Tropez door te brengen, probeer dan het hoogseizoen te vermijden; in voor- en naseizoen is het er al druk genoeg. De onderkomens in de stad zelf zijn aan de prijzige kant. In de omgeving echter zijn voldoende verblijfsmogelijkheden op campings en in appartementen, die buiten het hoogseizoen goed betaalbaar zijn.

Een paar uur flaneren langs de haven hoort er natuurlijk echt bij. Anders bent U niet in Saint Tropez geweest. De baai oversteken naar het aan de overkant gelegen Sainte Maxime is echt de moeite waard. Niet alleen passeert U bij het verlaten van de haven van Saint Tropez de grootste jachten -tachtig meter lang is geen uitzondering!-; ook Sainte Maxime is een boeiend stadje!

Enkele ochtenden in de week is er markt in Saint Tropez, in de schaduw van de platanen op de Place des Lices . Voor de goedkoopte hoeft U het niet te doen. s' Middags is het plein weer het strijdtoneel van tientallen groepen jeu-de-boules- spelers. Aardig is om even langs de Gendarmerie te lopen om te zien of Cruchot thuis is. Mocht U een museum willen bezoeken, het eerder genoemde Musée de l'Annociade herbergt naast schilderijen van Signac, Matisse, Bonnard, Van Dongen, Manguin, Dufy en Camion eveneens marmeren en bronzen sculpturen van Malliol en Despiau.

Ook in de Citadelle, iets ten oosten van de stad, is een museum gevestigd: het maritiem museum. Hier vindt U onder andere een replica van een Griekse galei, zeventiende eeuwse kaarten van de Middellandse Zee, gravures van oud-Saint Tropez, informatie over de bevrijding in 1944 en souvenirs van de plaatselijke grootheid, admiraal de Suffren.

Uiteraard bezoekt U de stranden. Saint Tropez staat bekend om zijn schitterende stranden. De Plage des Garniers en Bouillabaisse zijn het dichtstbij. De plaatselijke bevolking maakt er, voornamelijk in de weekends, druk gebruik van. De toeristen zoeken het meestal iets verderop en gaan naar les Salins of het beroemde Tahitistrand. Ook een heel mooi strand vindt U bij de plaats La Croix Valmer, aan de Baie de Cavalaire. Houdt U er echter wel rekening mee, dat de stranden die in parten zijn opgedeeld en door particulieren worden geëxploiteerd, in het hoogseizoen alleen tegen betaling toegankelijk zijn!

Pas voorbij Cap Camarat mag U gratis het strand op.

De omgeving van Saint Tropez

La Garde-Freinet

Dit plaatsje, enkele tientallen kilometers ten westen van Saint Tropez, bereikt U via een weg met veel haarspeldbochten, door een dicht woud van kastanjes en kurkeiken. Hier staat de ruïne van een oude burcht die in een ver verleden als uitvalsbasis diende voor de Saracenen. Eeuwenlang hebben zij de naaste omgeving afgestroopt, tot zij in 973 verjaagd werden. In La Garde-Freinet, op een hoogte van ruim vierhonderd meter, is het aanmerkelijk koeler dan in Saint Tropez.

Grimaud

Dit stadje, eens het eigendom van de Grimaldi, heeft zijn middeleeuwse karakter goed behouden. Boven de bebouwing torent de ruïne van het oude kasteel, van ver af zichtbaar. Boven heeft U een schitterend uitzicht over de omgeving, met name de Golfe de Saint Tropez. Hier kijkt U op de kolossale jachten, die schijnbaar doelloos heen en weer (spele-)varen.

Grimaud moet U rustig wandelend verkennen en de sfeer van een ver verleden op U laten inwerken.

Port-Grimaud

Heel iets anders dan het middeleeuwse stadje dat zijn naam aan deze haven gaf.

Port-Grimaud dateert uit 1964. Toen werd het voor publiek en voor bewoning opengesteld. Het is de Franse tegenhanger van Venetië, maar dan in een heel moderne vorm. De plaats is ontworpen door de architect Francois Spoerry en gebouwd op de opgespoten moerasgronden langs de Golf van Saint Tropez. Tientallen grachten, bevolkt door honderden jachten, moeten de sfeer van Venetië oproepen. De over het algemeen kleine huizen zijn in dezelfde tinten geschilderd als in Saint Tropez. Deze "couleur locale" geeft weer het idee dat U niet in Venetië bent. Om de "stad" zo authentiek mogelijk te doen lijken, heeft men op een eiland in het midden een betonnen, kathedraleske kerk gebouwd. Of die ook als zodanig dienst doet, is de vraag. Veel restaurants met terrasjes aan het water, veel jachten, weinig auto's, maar bovenal: veel toeristen.

Port-Grimaud is voor de één het toppunt van alles wat interessant is, voor de ander het ultieme voorbeeld van alles wat kitsch is.
© 2008 - 2023 Bvell, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cap Esterel: luxe resort aan de Côte d'AzurCap Esterel: luxe resort aan de Côte d'AzurVoor wie een luxe vakantieresort zoekt aan de Côte d’Azur met veel vertier en activiteiten is Cap Esterel dé ideale vaka…
Brigitte Bardot kapsels, vrouwelijk, stijlvol en trendyBrigitte Bardot kapsels, vrouwelijk, stijlvol en trendyHelemaal trendy: Brigitte Bardot kapsels. De 'suikerspin" is makkelijk te maken en staat erg goed. Karl Lagerfeld liet o…
Buzios, vakantieoord van Rio de Janeiro in BrazilieBuzios, vakantieoord van Rio de Janeiro in BrazilieBuzios, dat op ongeveer 180 kilometer noordoosten van Rio de Janeiro in Brazilië ligt is bekend om zijn mooie stranden.…
Var, een vergeten streek in Zuid-FrankrijkVar, een vergeten streek in Zuid-FrankrijkDe Var is een departement in de regio Provence-Alpes-Cote d’Azur in Zuid-Frankrijk. Het is niet zo bekend bij Nederlande…

Zuid-Frankrijk: KatharenlandIn West-Europa ontstond tussen de 11e en de 13e eeuw een religieuze beweging die in ieder land anders genoemd werd. In Z…
Vakantie aan de noordzijde van het BalatonmeerBen je uitgekeken op de lavendelvelden van Toscane? Komen de Franse kaasjes je de oren uit en is het je aan de Spaanse c…
Bronnen en referenties
  • The American Express Guide to the South of France, John Ardagh. Londen 1983
  • Franse Rivièra, Suzanne Patterson. Lausanne 1986
  • Diverse bezoeken aan de regio
Reactie

Judithm (infoteur), 21-05-2008 #1
Leuk artikel. En allemaal waar.

Maar er is nog iets in Grimaud. Er is daar een camping a la Ferme. Als je daar toevallig bent tijdens de druivenpluk (september) dan kun je meeplukken. Je kunt ook alleen 's morgens van 8 tot 12 plukken en 's middags iets anders gaan doen. En als je meeplukt, krijg je aan het einde een uitnodiging om deel te nemen aan het oogstfeest. Reactie infoteur, 26-05-2008
Bedankt voor de aanvulling; als je er niets op tegen hebt wiol ik dat bij Grimaud nog wel vermelden. Bvell.

Bvell (89 artikelen)
Laatste update: 24-10-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.