Foodfestivals, de rondrijdende keukens
In Amerika waren foodfestivals al een tijd een fenomeen, maar sinds 2010 maken ze ook een ware opmars in Nederland. Was het eerste een truck op een festival met muziek, nu is er wat live muziek op een festival met foodtrucks. Op een foodtruckfestival kunt u eens wat anders qua eten proberen en het hele gezin is welkom.
Wat is een foodfestival?
Eigenlijk beschrijft het woord foodfestival al gelijk wat het is. Het is een festival dat vooral draait om het eten. Op een foodfestival staan allemaal foodtrucks. Bijna alle foodtrucks bieden u verschillend eten en drinken aan. De meeste trucks hebben geen complete maaltijd, maar u krijgt wel iets meer dan een hapje. U zou bijvoorbeeld kunnen denken aan een hamburger, een smoothie, een apart ijsje, saté, crêpes of spareribs. Er is voor ieder wat wils te vinden, zo zijn er vaak ook wel vegetarische foodtrucks of gezonde foodtrucks; er is in ieder geval voldoende keus. De prijs van het eten ligt ongeveer tussen de vijf en acht euro (in 2016). Het eten wordt geserveerd op disposables (wegwerpbordjes). De foodtrucks staan meestal een beetje in een cirkel opgesteld met in het midden een groot terras met stoelen en tafels. Als het festival in een park wordt gehouden kunt u zelf eventueel een picknickkleed meenemen.
Wat is een foodtruck?
Een foodtruck is eigenlijk een keuken op wielen. Een foodtruck is van alles voorzien om dat eten of drinken te maken dat ze willen verkopen. De meeste foodtrucks zijn dan ook voorzien van stroom, gas en water. Sommige foodtrucks hebben hun eigen terrasje met stoelen. Dit is natuurlijk wel handig want als mensen andere mensen bij een truck zien zitten wordt hun nieuwsgierigheid ook gewekt. De foodtrucks zijn meestal opvallend aangekleed of aangekleed in een bepaald thema. Zo zijn er rustieke barbecuetrucks of een wagen volgehangen met fruit voor smoothies. Het kunnen allerlei voertuigen zijn, maar wie opvalt trekt uiteraard de aandacht van de bezoekers. Zo worden er vaak oldtimers gebruikt, tuktuks of juist luxere vrachtwagentjes waarbij u de trap op loopt om te kunnen bestellen.
De festivals
Er worden verschillende foodfestivals georganiseerd. Er komen er elk jaar weer meer bij. Elk festival heeft zijn eigen naam en meestal een eigen website. De festivals worden vooral in de grotere steden gehouden. Een foodfestival kan bijvoorbeeld de ene week in Amsterdam zijn en de volgende keer in Almere. De foodtrucks hebben dan ook geen vaste plaats, maar gaan van het ene naar het andere festival. De festivals worden aangekondigd via de websites, pamfletten en regionale kranten.
De meeste foodtruckfestivals worden georganiseerd in de open lucht, maar een aantal zijn overdekt. Op een festival zijn gemiddeld tussen de 20 en 50 trucks aanwezig. Buitenom de foodtrucks is er ook soms live muziek en theater aanwezig. Dus bent u gek op lekker eten, veel keuze en muziek dan is het bezoeken van een foodfestival echt iets voor u. Mensen van alle leeftijden zijn welkom en de meeste festivals zijn gratis te bezoeken. De trucks staan er meestal vanaf vrijdag tot en met zondag. Als een festival niet te ver reizen voor u is dan kan het de moeite waard zijn om twee dagen te gaan. U kunt namelijk lang niet alle trucks in een dag uitproberen. In de zomermaanden is er bijna elk weekend wel een of meerdere foodfestivals in verschillende plaatsen.
Betalen op het festival
De toegang van de festivals is meestal gratis. Omdat ze echter vaak in grote steden worden gehouden bent u wellicht wel geld kwijt aan het parkeren als u met de auto komt. Voor het eten en drinken bij sommige festivals rekent u contact af bij de foodtruck zelf. Pinnen is bij de meeste foodtrucks niet mogelijk. Soms wordt de betaling gedaan via muntjes. Er staan kassa's waarbij u muntjes aan kunt schaffen, hier kunt u wel kiezen of u contant wilt betalen of dat u wilt pinnen. Bedenk wel dat u met muntjes een grote kans heeft dat u iets overhoudt omdat er bijvoorbeeld weinig te krijgen is voor één munt. Bij een muntensysteem is het dan ook handig om eerst rond te gaan kijken op het festival wat u wilt, dit is best te doen als het festival niet heel groot is. Dan kunt u daarop het aantal muntjes dat u aanschaft afstemmen. U kunt ook bij de aanschaf vragen of u de resterende muntjes later weer in kunt leveren.
Vaak staat er één grote drinkstand waar u eenmalige aanschafprijs betaalt voor een harde plastic beker. U betaalt bijvoorbeeld 1 tot 2 euro voor de beker en dan nog los voor het drinken. Als u opnieuw drinken haalt dan krijgt u een nieuwe beker en betaalt u weer los voor het drinken. De beker mag u niet mee naar huis nemen.
Zelf op pad met een foodtruck?
Lijkt het u heerlijk om van ongeveer maart tot eind september op pad te gaan met uw eigen keuken op wielen? Dat is zeker mogelijk. Een foodtruck is alleen wel een behoorlijke investering of u moet zelf heel handig zijn. Er is ten eerste de aanschaf van een voertuig en dan zal het voertuig ook nog verbouwd moeten worden. In de zomer op mooie zonnige dagen zullen er heel wat bezoekers komen, maar bij regen kan het zijn dat u er weinig mee verdient. Het is dus belangrijk een goed verdienmodel te hebben. Zorg dat uw idee en eten of de bereiding daarvan uniek is. Let goed op welke vergunningen u nodig heeft. Als u een foodtruck heeft kunt u zich op de websites van de festivals inschrijven om deel te nemen. Hou de websites goed in de gaten, want er is vaak een maximum gesteld aan het aantal aanwezige foodtrucks.