Festival survival tips

Vanaf maart tot eind oktober zijn er overal op de wereld heel veel muziekfestivals om te bezoeken. Denk hierbij aan veel muziek, theater, zon of juist modderpoelen, mensenmassa's, drank en vooral veel sfeer en gezelligheid. Festivals kunnen één dag duren maar er zijn zelfs festivals die een hele week plaatsvinden waarbij u ook kunt kamperen. In dit artikel een aantal handige tips!

Festivaltickets

Denk eraan dat wanneer u een grootschalig festival wilt bezoeken waar ook veel grote bands zullen spelen, u uw tickets en camping op tijd aanschaft. Er zijn festivals waar de tickets binnen twee dagen uitverkocht kunnen zijn. Er is een mogelijkheid om ze daarna nog van mensen over te kopen op internet maar daar zijn ook vele valse tickets in de omloop en het gebeurt geregeld dat mensen daar pas achter komen bij de kassa. tegenwoordig worden veel tickets ingescand en de streepjes codes komen bij valse tickets niet overeen en dan mag u zich omdraaien en weer naar huis gaan.

Organiseren

Tegenwoordig wordt alles goed geregeld op festivals en hieronder heb ik nog een aantal tips voor u waarmee u goed georganiseerd een festival kunt bezoeken.

Wat neem ik dan mee?

Op festivals wil het nog wel eens regenen dus bekijk altijd van te voren de weersverwachtingen.
 • Waterdichte tent
 • Luchtbed en pomp
 • Kleding voor de kou en kleding voor warmte
 • Regen laarzen en poncho
 • Hoofd bescherming tegen de zon
 • Zonnebrand
 • Eten en drinken (bij een klein budget kunt u beter zelf wat eten en drinken meenemen, festivals zijn erg prijzig)
 • Genoeg geld, cash en/of pin

Wat kan ik verwachten qua organisatie?

 • Op de grotere festivals in Nederland is alles goed georganiseerd. Het rode kruis, EHBO is aanwezig, drinkwater, gevarieerd eten en drinken, toiletten en douches.
 • Er zijn altijd mogelijkheden tot verschillende vormen van vervoer en op de festival sites staat al aangegeven wat deze mogelijkheden zijn en hoe u deze kunt regelen. Wanneer u aankomt bij een festival zuilen er mensen staan die u naar parkeerplaatsen wijzen. Op campings wordt ook aangegeven wanneer ze vol zijn en u krijgt plattegrond boekjes bij de ingang.
 • Hygiëne heeft u zelf in de hand op een festival. Douchen is mogelijk tegen betaling en overal op het terrein en campings kunt u geregeld uw handen wassen. Ook worden de douches en toiletten een aantal keren per dag gereinigd.

Uithoudingsvermogen

Wanneer u besluit om 3 dagen na een festival te gaan moet u rekening houden met het feit dat u lichaam ontregeld zal zijn door het weinig slapen, gebrek aan dagritme, onregelmatig eten en drinken en het onbewust vele bewegen. Hieronder een aantal tips om vervelende vermoeidheid zoveel mogelijk tegen te gaan zodat u zoveel mogelijk kunt genieten van u festival dagen.

 • Een goede conditie is altijd meegenomen op een festival.
 • Zorg voor een redelijke nachtrust door een goed luchtbed mee te nemen en eventueel oordopjes. festival campings zijn rumoerig.
 • Zorg er ook voor dat u voldoende water drinkt en probeer tussendoor fruit, suikers en koolhydraten binnen te krijgen. Het hele dag rondlopen op een festival vergt veel energie.
 • Maak het u zelf makkelijk door goede schoenen of slippers aan te trekken, anders zit u binnen een paar u alleen nog maar op het gras te kijken door vermoeide benen.
 • Probeer een redelijk eet ritme aan te houden. Ontbijten, tussendoortjes, lunch en avondeten.
 • Wanneer u bepaalde bands wilt zien de gehele dag en avond door is het verstandig om tussendoor te rusten op de camping of op het terrein zelf.

Do's and Dont's

Een festival heeft een hele vrije sfeer maar ook daar gelden wel een aantal regels. Probeer u hier zoveel mogelijk aan te houden waardoor het voor iedereen gezellig en leuk blijft. In het algemeen is iedereen relaxed op een festival en zult u (bijna) nooit ruzies en gevechten zien. Blijf zelf ook gewoon relaxed en word niet geïrriteerd wanneer er voor de zoveelste keer iemand tegen u op loopt of zatte wartaal tegen u uitspreekt. Ze bedoelen het allemaal niet verkeerd!

 • Een beter milieu begint bij onszelf. Overal op festivals staan prullenbakken en u kunt uw drinkglazen tegenwoordig inwisselen tegen bonnetjes voor consumptie.
 • In het algemeen is iedereen relaxed op een festival en zult u (bijna) nooit ruzies en gevechten zien. Blijf zelf ook gewoon relaxed en word niet geïrriteerd wanneer er voor de zoveelste keer iemand tegen u op loopt of zatte wartaal tegen u uitspreekt. Ze bedoelen het allemaal niet verkeerd!
 • Zorg voor een goed humeur, kijk goed rond wat er allemaal te zien en beleven is en geniet er gewoon van op uw manier.
 • Gek doen mag en niemand staat snel ergens van op te kijken. Ik heb zelf op een festival zelfs een keer een naakt stel zien rondlopen. Er werd natuurlijk wel gekeken maar daar is het dan ook mee gezegd.
 • Meng uzelf met de rest van het festivalpubliek, altijd gezellig en wie weet, kunt u nog wat van ze leren!
© 2011 - 2024 Ditiseenoveral, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Food and Drink festivals in EngelandFood and Drink festivals in EngelandHet najaar is het ideale moment voor wie van lekker eten houdt, zeker in Engeland waar ze als nergens anders de vruchten…
Overzicht van festivals in HongarijeOverzicht van festivals in HongarijeDe hoofdstad van Hongarije, Boedapest, is cultureel gezien één van de grootste steden in Midden-Europa. Niet voor niks d…
Testicle Festival - het festival van de stierenballenTesticle Festival - het festival van de stierenballenEen Testicle Festival is een festival met de testikels van dieren in het middelpunt. Het is vooral een culinair festival…
Romeinse feestdagen: de VinaliaRomeinse feestdagen: de VinaliaTwee keer per jaar vierden de Romeinen het festival van de Vinalia, maar wat houdt dit festival precies in?

VeKaBo Nederland; kamperen en logeren op het plattelandVeKaBo Nederland staat voor Vereniging Kampeerboeren Nederland. VeKaBo Nederland zorgt voor de gezamenlijke promotie van…
Obelink - Alles voor kamperen en het buitenlevenObelink is een winkel met allemaal spullen voor het kamperen en buitenleven. Bijzonder aan Obelink, te vinden in Winters…
Ditiseenoveral (29 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Kamperen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.