Warschau: groeiend Polen

Warschau: groeiend Polen Warschau, in het Pools 'Warszawa', is de hoofdstad van het prachtige en tegelijkertijd arme land Polen. Warschau wordt in tweeën gesplit door de rivier Wisla, die in de herfst en winter vaak buiten haar oevers treedt. Met haar 1,7 miljoen inwoners is ze de grootste stad van Polen. Wie denkt dat er bij een bezoek aan Polen een kansarme stad wordt aangetroffen heeft het fout: Warschau is de snelst groeiende en één van de modernste stad van Europa. Snel tijd voor een bezoek dus!

Geschiedenis van Warschau

Vele kinderboeken en tekenfilms in Polen gaan over de legende Wars en het meisje Sawa. Deze twee geliefden zouden vanaf de rivier Wisla zijn begonnen met het bouwen van Warszawa. De naam Warschau komt men voor het eerst tegen in 1241. Sindsdien heeft Warschau vooral veel oorlogen en een zware geschiedenis achter de rug.

Die eerste zware klap viel tijdens de Eerste Wereldoorlog. Duitse troepen bezetten de stad voor lange tijd. In 1918 werd Polen bevrijd, maar de stad was voor een groot deel verwoest.

De tweede zware en fatale klap voor Warschau duurde zes jaar. In 1939 bezetten Duitse troepen opnieuw de stad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er meer dan 400.000 mensen vermoord in alleen Warschau zelf. Na een opstand in 1943, die in de getto van Warschau plaats vond, gaf Hitler de opdracht om de stad te verwoesten. Maar liefst 85% van de stad werd compleet verwoest. De wijken die over zijn gebleven, de joodse getto en de Sytare Brodno, kregen in 1980 een plaats op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Na de oorlog hebben de Russen Warschau compleet opgebouwd aan de hand van oude foto’s en ansichtkaarten. Hierdoor oogt de stad vrij jong, nieuw en modern.

Bezienswaardigheden

Zoals hierboven vermeld zijn er maar weinig delen van Warschau die de oorlog hebben overleefd. Toch heeft Warschau veel te bieden op het gebied van oorlog. Het oude centrum en de joodse getto zijn zeker het bezoeken waard. Maar naast dat heeft Warschau ook veel moderne bezienswaardigheden.

Stare Miasto

De Stare Miasto is de oudste buurt van Warschau. Een bezoek aan Warschau mag niet voorbij gaan zonder hier een bezoek aan te brengen. Het centrale deel wordt gekenmerkt door de kleurrijke huisjes die fel uitsteken tegen de grauwe overblijfselen uit de oorlog. Het historische marktplein wordt omringd door vele restaurants, cafés en kleine winkeltjes.

Slotplein en koninklijk paleis

Aan de rand van de oude stad bevindt zich het slotplein. Dit plein biedt een mooi uitzicht over de oevers van de rivier. Aan het Slotplein ligt ook het Koninklijk Paleis. Dit paleis is voor de Polen het symbool van macht, trots en onafhankelijkheid. Het paleis stamt namelijk al uit de dertiende eeuw en staat na vele oorlogen en bombardementen nog steeds overeind. Het paleis wordt enkel en alleen nog gebruikt als vakantieoord van de koning. In het paleis hangen enkele schilderijen van Rembrandt. De zestig meter hoge toren is aan het paleis bijgebouwd in 1619. Pas in 1622 waren de speciaal gemaakte klokken klaar om erin gehangen te worden.

Bron: Nnb, Wikimedia Commons (GFDL)Bron: Nnb, Wikimedia Commons (GFDL)
Paleis van Cultuur en Wetenschap
Dit paleis behoort tot de hoogste gebouwen van Europa en staat met haar 237 meter symbool voor Warschau. De 42 verdiepingen zijn onderverdeeld in 3288 kamers. Binnen het gebouw bevinden zich ook bioscopen, theaters, musea en boekwinkels. Het immense gebouw is vanuit geen enkel punt in Warschau te missen. Een wandeling om het gebouw heen gaat als snel vijftien tot twintig minuten duren. Vanaf de bovenste verdieping kan men genieten van een geweldig uitzicht over heel Warschau. Hierdoor is het ook één van de grootste publiekstrekkers.

De Polen zijn echter helemaal niet blij met het bouwwerk. Het was namelijk een cadeau voor Stalin en het Paleis werd daarmee een symbool van het Sovjet-overheersing van Polen. Daarnaast zijn er zestien bouwvakkers gestorven bij de bouw van het Paleis. Zij zijn door een onverwachte wervelwind van de 34e verdieping naar beneden gevallen.
De weerstand tegen het paleis is wel minder geworden. Dit komt voornamelijk vanwege de vele wolkenkrabbers die er bewust omheen zijn gebouwd.

Wilanowpaleis- en park

Het Wilanow-paleis is een van de meest glorieuze monument van Polen. Het paleis werd gebouwd in 1677 en heeft sindsdien vele Koninklijke hoogheden onderdak geboden. De laatste keer dat er een deel bij werd gebouwd was in 1805. Net zoals de rest van Warschau werd het paleis zwaar beschadigd in de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd het paleis eigendom van de staat. In het park om het paleis heen staan veel kleine standbeelden en gebouwen. Ook bevindt zich er een rozentuin en bloementuin.

Warschau kent een gigantische groei op verschillende vlakken. Zo was Warschau de enige Europese stad die tussen 2008 en 2014 ondanks de economische crisis groei wist te realiseren. Ook het inwonersaantal is flink gestegen. Straten met leegstaande panden zijn veranderd in winkelstraten. Ruim achttien hoge gebouwen (lees +100 meter tot 205 meter) zijn in de laatste jaren gebouwd. Alleen daarom is een bezoek aan deze stad al meer dan de moeite waard. De hoofdstraat barst van de winkels, restaurants en discotheken. Nog meer winkelcentra, stadions en vliegvelden worden aangelegd of zijn al geopend. Warschau is zonder twijfel op weg om tot de grotere steden van Europa te horen.

Klimaat

Warschau kent twee klimaatzones. Het ene klimaat is het warme zeeklimaat van West-Europa. Het andere klimaat is het ijskoude landklimaat van Oost-Europa. Hierdoor zijn de zomers warm en de winters gaan gepaard met veel sneeuwval en ijskoude temperaturen. De beste periode om Warschau te bezoeken is in het late voorjaar. Hier liggen de temperaturen rond de 22 graden en valt de drukte mee.

Eten en drinken

De culinaire diversiteit is sterk in opkomst. Er openen steeds meer Italiaanse pizzeria’s of restaurants met een Franse keuken of een wereldkeuken. Voor degene die toch het Polen willen proeven is er genoeg aanbod. Typische Poolse gerechten zijn Kielbasy (worst), aardappel, soep, placki (pannenkoek) en pierogi (ravioli).

De prijzen in Polen zijn voor Nederlandse begrippen spotgoedkoop. De prijzen liggen voor ons zo’n 50% lager. Zo kan men voor €50,00 prima met vier mensen eten, inclusief een paar biertjes. Deze biertjes worden overigens in halve liters geschonken. In een kroeg betaal je hier slechts €1,30 - €1,50 voor.

Deze lage prijzen maken Warschau tot een aantrekkelijke stad op het gebied van eten en drinken.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is goed georganiseerd. Er kan gebruik gemaakt worden van zowel tram, metro en bus. Een weekkaart kost niet meer dan €20,00 en hiermee kan je de hele stad rondreizen.

Algemene informatie

  • Officiële naam: Warszawa
  • Continent: Europa
  • Oppervlakte: 516,9 km2
  • Inwoneraantal: 1.709.781
  • Vliegduur: Circa 2 uur

Taal

In Warschau is Pools de eerste taal die gesproken wordt. Engels wordt alleen door de jonge bevolking gesproken. Duits wordt er niet of nauwelijks gesproken.

Reisdocumenten

Je dient te beschikken over een geldige identiteitskaart of paspoort. Een visum is niet nodig

Geld

In Warschau wordt betaald met Zloty. Vijf Poolse Zloty staat ongeveer gelijk aan €1,00

Bron: Foxy1219, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bron: Foxy1219, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Tijdverschil
Er is geen tijdsverschil.

Elektriciteit

In Warschau worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland.

Naast het bezoeken van Warschau is er tijdens een bezoek aan Polen nog een andere plek die bezocht kan worden: Auschwitz. Hieronder staat beschreven wat een bezoek aan dit concentratiekamp inhoudt. Hou er in ieder geval rekening mee dat dit bezoek je lang blijft achtervolgen en niet zomaar weer uit je gedachten verdwijnt. Het is een nare plek met een vreselijke geschiedenis. Tijdens het bezoek komt deze geschiedenis volledig naar boven. Sommige mensen geven aan spijt te hebben van hun bezoek. Als je met kleine kinderen gaat is een bezoek ernstig af te raden.
© 2013 - 2024 Vanzadelhoff, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden in Warschau - de Oude StadBezienswaardigheden in Warschau - de Oude StadDe Oude Stad (of Old Town, of Stare Miasto) is één van de meest fascinerende historische delen van Warschau, de hoofdsta…
Bezienswaardigheden in Warschau - rond Avenue SolidariteitBezienswaardigheden in Warschau - rond Avenue SolidariteitVanaf het einde van de 18e tot het midden van de 19e eeuw waren Avenue Solidariteit en het Theater Plein het commerciële…
Bezienswaardigheden in Warschau - Voormalig Joods GettoBezienswaardigheden in Warschau - Voormalig Joods GettoVoor de Tweede Wereldoorlog bestond het Noord-westelijk deel van het centrum van Warschau uit een voornamelijk Joodse ge…

Casas do Pátio, Porto, perfect appartement PortugalCasas do Pátio is een appartementencomplex in Porto, de tweede stad van Portugal. Het in 2012 geheel gerenoveerde pand b…
Rome en Vaticaanstad: moderne stad met rijke geschiedenisRome en Vaticaanstad: moderne stad met rijke geschiedenisWaar slaven prooi werden voor leeuwen, waar het Romeinse Rijk maar bleef groeien, waar het centrum van katholicisme onts…
Bronnen en referenties
Vanzadelhoff (71 artikelen)
Laatste update: 04-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.