Bezienswaardigheden in Warschau - Voormalig Joods Getto

Bezienswaardigheden in Warschau - Voormalig Joods Getto Voor de Tweede Wereldoorlog bestond het Noord-westelijk deel van het centrum van Warschau uit een voornamelijk Joodse gemeenschap. Het district stond bekend onder de naam Nalewki. De Joodse gemeenschap bestond toen uit 450.000 personen, na New York de grootste ter wereld. Na de opstand in het getto van 1943 werd het door de nazi's met grond gelijk gemaakt. Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebied her-ontwikkeld tot woongebied. Mag je niet overslaan tijdens een stedentrip naar Warschau.
Monument voor de Helden van het Getto - Warschau / Bron: Bosyantek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Monument voor de Helden van het Getto - Warschau / Bron: Bosyantek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Monument voor de Helden van het Getto in Warschau

Het monument voor de Helden van het Getto in Warschau werd in 1948 opgericht toen de stad nog steeds grotendeels verwoest was. Het beeld is een creatie van de beeldhouwer Natan Rapaport en de architect Marek Suzin. Het werk symboliseert het heldhaftige verzet tijdens de opstand van het getto in 1943 welke niet als doel had een overwinning op de nazi's te behalen, maar als een manier om op een eervolle manier te kunnen sterven. Het reliëf op het monument beeldt mannen, vrouwen en kinderen uit in een verwoede poging het brandende getto te ontvluchten, samen met een processie van Joden weke af worden gevoerd naar de concentratiekampen onder de dreigen van Duitse bajonetten. Het monument is gemaakt van labradoriet gesteente uit Zweden, dezelfde steensoort welke de Nazi's gebruikten om monumenten op te richten in landen welke zij veroverd hadden.

Pad der Herinnering in Warschau

Het Pad der Herinnering, onthuld in 1988, is een route tussen het Monument voor het Helde van het Getto en het Umschlagplatz monument. Het pad is gemarkeerd met 16 granieten blokken, ter nagedachtenis aan de 450.000 Joden welke werden vermoord in het getto van Warschau en ter nagedachtenis aan de helden van de opstand van 1943. Onder de namen op de stenen bevindt zich die van Szmul Zygielbojm (1895-1943), een lid van de Poolse Nationale Raad in Londen. Hij pleegde zelfmoord als daad van protest tegen de liquidatie van het getto van Warschau. Een andere naam is die van Emanuel Ringelblum, de oprichter van het getto-archief. Ieder blok heeft inscripties in het Pools, Hebreeuws en Jiddisch.

De Blauwe Toren in Warschau

Deze toren met glanzende aquamarijne glazen muren is één van de meest attractieve gebouwen van Warschau. Het werd in de vroege jaren '90 voltooid, vlak na de vlak van het Communistische regime, door een woontoren om te bouwen welke al 25 onafgebouwd e stad ontsierde. De deels voltooide façade van het woonblok bevatte goudkleurig aluminium, waardoor het gebouw de bijnaam " De Gouden Tand van Warschau" kreeg. De overlevering wil ook dat het gebouw vervloekt is, omdat het op het voormalige terrein van de Grote Synagoge is gebouwd, eens het grootste Joodse gebedshuis van de stad. Op 16 mei 1943 werd de Synagoge opgeblazen door de nazi's als vergelding voor de opstand in het getto.

Joods Historisch Instituut in Warschau

Het Joods Historisch Instituut vindt onderdak in een gebouw naar een ontwerp van de bekende architect Edward Eber. Het werd voltooid in 1936. Bij het ontwerp va het gebouw is getracht de gevel va het gebouw in harmonie te ontwerpen met de naastgelegen Grote Synagoge. Het gebouw deed tot aan de Tweede Wereldoorlog dienst als bibliotheek en als historisch centrum. De uitgebreide archieven bevatten onder meer documentatie over synagoges en andere Joodse gebouwen welke niet meer bestaan. Het Instituut biedt ook onderdak aan een bibliotheek en een museum met spullen uit Joodse getto's en concentratiekampen. Daarnaast is eer een grote collectie Joodse kunst te zien, onder meer van Leopold Gottlieb, Eliasz Kanarek en de gebroeders Menasz.

Lees verder

© 2011 - 2024 Henk108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veel overeenkomsten "The Pianist" en "Ein stück Himmel"recensieVeel overeenkomsten "The Pianist" en "Ein stück Himmel"De film “The Pianist”, gebaseerd op de memoires van de Pools Joodse pianist en componist Wladyslaw Szpilman, en de telev…
The Pianist - Waargebeurd oorlogsdramaThe Pianist - Waargebeurd oorlogsdramaThe Pianist is een indrukwekkende verfilming van een waargebeurd verhaal uit de 2e wereldoorlog. Het verhaal gaat over d…
recensie“Een stukje hemel” Oorlog gezien door kinderogenIn 1964 verscheen “A square of Sky”, Jeugdherinneringen uit de 2e wereldoorlog van de Pools Joodse Janina David. Joden w…
De geschiedenis van EindhovenEindhoven is een grote stad, en een gemeente in Noord-Brabant. Nu heeft Eindhoven de 5e meeste bewoners van Nederland me…
Bronnen en referenties
Henk108 (57 artikelen)
Laatste update: 20-09-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.