Bezienswaardigheden in Warschau - rond Marszalkowska

Bezienswaardigheden in Warschau - rond Marszalkowska Gedurende het midden van de 19e eeuw verschoof het commerciële centrum van Warschau langzaam van het Theater plein richting de Marszalkowska straat. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door de opening van een nieuw trein station op de lijn Warschau-Wenen in 1845 op de kruising van de Jerozolimskie Avenue en Marszalkowska straat. Het werd het belangrijkste winkelgebied van de stad, totdat het centrum wederom opschoof, ditmaal richting Centraal Station. De bezienswaardigheden zijn achtergebleven en een bezoek tijdens een stedentrip naar Warschau zeker waard.
Paleis voor Cultuur en Wetenschap in Warschau / Bron: Kescior, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Paleis voor Cultuur en Wetenschap in Warschau / Bron: Kescior, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Paleis voor Cultuur en Wetenschap in Warschau

Het monolithische Paleis voor Cultuur en Wetenschap was een "cadeau" van Sovjet-Rusland aan de inwoners van Warschau en was bedoeld als monument voor "de inventieve geest en sociale vooruitgang". Het werd gebouwd tussen 1952 en 1955 naar een ontwerp van de Russische architect Lev Rudniev en symboliseert de Sociaal-Realistische woonblokken uit Moskou. Hoewel het gebouw maar 30 verdiepingen telt, was het bij de oplevering het op één na hoogste gebouw van Europa. Inclusief de torenspits meet het gebouw iets meer dan 230 meter hoog en heeft een inhoud van meer dan 800.000 kubieke meter. Bij de bouw zijn 40 miljoen bakstenen gebruikt. Het interieur bestaat uit vele architectonische en decoratieve elementen welke vlak na de Tweede Wereldoorlog uit statige huizen zijn "gered". Het paleis roept bij de inwoners van Warschau nog steeds emotionele gevoelen op; van bewondering tot de roep om het gebouw met de grond gelijk te maken. Het gebouw biedt thans onderdak aan kantoren, twee theaters, een bioscoop, een poppen-theater en een uitstekende boekenwinkel.
Zacheta gebouw - Warschau / Bron: Alina Zienowicz Ala z, Wikimedia Commons (Publiek domein)Zacheta gebouw - Warschau / Bron: Alina Zienowicz Ala z, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Zacheta gebouwbij Marszalkowska in Warschau

Dit monumentale gebouw werd tussen 1899 en 1903 gebouwd namens de Vereniging ter Promotie van de Schone Kunsten (Towarzystwo Zachety Sztuk Pieknych, meestal eenvoudiger aangeduid als Zacheta). Het ontwerp van het gebouw is van Stefan Szyller en uitgevoerd in Neo-Renaissance stijl. Het ontwerp bestaat onder meer uit een imposant centraal trappenhuis, een met glas overkapte binnenplaats en plannen voor vier vleugels. Deze vleugels werden echter pas in 1995 voltooid. Het doel van het Zacheta was de promotie van hedendaagse Poolse kunst. Hiervoor werden tentoonstellingen georganiseerd, wedstrijden uitgeschreven en beurzen georganiseerd. De vereniging kocht ook kunstwerken voor de eigen collectie. In 1922 was het Zachtea gebouw het toneel van een belangrijke politieke aanslag; bij de opening van een tentoonstelling werd de eerste president van de nieuwe onafhankelijke Republiek Polen, Gabriel Narutowicz, hier doodgeschoten. De dader was een Poolse schilder en kunst-criticus, Eligiusz Niewiadomski. De collectie van Zacheta is op enig moment verplaatst naar het Nationale Museum in Warschau. Het gebouw biedt nu onderdak aan tentoonstelling van hedendaagse en moderne Poolse kunst.

Augsburg Lutherese Kerk in Warschau / Bron: Marek & Ewa Wojciechowscy, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Augsburg Lutherese Kerk in Warschau / Bron: Marek & Ewa Wojciechowscy, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Augsburg Protestantse Kerk in Warschau

Deze kerk werd tussen 1777 en 1991 gebouwd, speciaal voor de Lutherse gemeenschap van Warschau. Het getuigt van de religieuze tolerantie in het land tijdens het bewind van Stanislaw August Poniatowski, de laatste koning van Polen. Het ontwerp van de kerk is van de architect Szymon Bogumil Zug en verwijst naar het Pantheon in Rome, welke de Romeinen bouwden als "Tempel voor alle Goden". De grote koepel op gebouw maakte de kerk eens het hoogste gebouw van Warschau. De kerk staat bekend om de fantastische akoestische eigenschappen van het gebouw en werd daarom veel gebruikt voor concerten van koren van verschillende religieuze richtingen.

Etnografisch Museum in Warschau

Eén van de mooiste gebouwen uit de 19e eeuw in Warschau is het Etnografisch Museum. Het gebouw is deels geïnspireerd op de Liberia Sansoviniana in Venetië. Het gebouw deed in eerste instantie dienst als hoofdkantoor van de Unie voor Landkrediet. Nu biedt het gebouw onderdak aan een museum met permanente tentoonstellingen van Poolse volkskostuums, folklore, kunst en handwerk. Het museum heeft ook een collectie etnische kunst van verzameld van over de gehele wereld. Naast het museum bevindt zicht het Kunstenaarshuis met een galerie voor moderne kunst en een boekwinkel.

Technische Universiteit in Warschau

De Technische Universiteit van Warschau is en complex dat uit zes gebouwen bestaat, tussen 1899 en 1901 gebouwd naar een ontwerp van Stefan Szyller en Bronislaw Brochwicz-Rogoyski. Het hoofdgebouw kent een vijfhoekig ontwerp en wordt de "Aula" genoemd. Deze met glazen overkoepeling uitgevoerde ruimte wordt veel gebruikt voor evenementen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Henk108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Warschau: groeiend PolenWarschau: groeiend PolenWarschau, in het Pools 'Warszawa', is de hoofdstad van het prachtige en tegelijkertijd arme land Polen. Warschau wordt i…
Fuggerei te Augsburg, woonadres van grootvader W.A. MozartHet aan de romantische Strasse gelegen Augsburg behoort tot de mooiste steden van Duitsland. Haar rijkdom dankt Augsburg…
Bezienswaardigheden in New YorkNew York is een stad waar je eens geweest moet zijn. Je kunt er winkelen, maar er zijn ook veel bezienswaardigheden. Wel…

De geschiedenis van EindhovenEindhoven is een grote stad, en een gemeente in Noord-Brabant. Nu heeft Eindhoven de 5e meeste bewoners van Nederland me…
Vesting Bourtange absoluut een bezoek waardVesting Bourtange absoluut een bezoek waardBourtange, een vestingdorpje dat ligt in het zuidoosten van de provincie Groningen. Waarvan een bezoek echt de moeite wa…
Bronnen en referenties
Henk108 (57 artikelen)
Laatste update: 17-10-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.