Vesting Bourtange absoluut een bezoek waard

Vesting Bourtange absoluut een bezoek waard Bourtange, een vestingdorpje dat ligt in het zuidoosten van de provincie Groningen. Waarvan een bezoek echt de moeite waard is. Een dorp waar het verleden en heden elkaar perfect aanvullen. Zo kunt u genieten van markten, winkeltjes, musea, exposities en bezienswaardigheden van eeuwen oud. Maar ook voor een overnachting of een hapje en drankje kunt in terecht in de vesting Bourtange. Voor meer informatie lees onderstaand artikel en laat u verleiden tot een bezoekje aan vesting Bourtange

Bourtange

vlag gemeente Vlagtweddevlag gemeente Vlagtwedde
Vesting Bourtange (spreek uit als: Boertange) is een dorp welke onder de gemeente Vlagtwedde valt en in het zuidoosten van de provincie Groningen ligt. Bourtange is een belangrijk (toeristisch) onderdeel van de gemeente wat terug te zien is in de gemeentevlag. Het ligt tegen de Duitse grens aan nabij het Duitse Heede en Dörpen. Het dorp Vlagtwedde ligt op zo'n zeven kilometer afstand waar men in het centrum wekelijks een markt en verschillende winkels aantreft waaronder een grote supermarkt, moderne kledingzaak en een drogist. In vesting Bourtange kan men prima overnachten in het hotel, tevens zijn er campings aanwezig die op loopafstand liggen van de vesting. Bourtange is al jaren een erg geliefde plek voor bruidsparen om een fotoreportage te laten maken en het is tegenwoordig zelfs mogelijk om elkaar het jawoord te geven in "Het Nieuwe Kruithuis".Bourtange heeft, net als alle andere vestingplaatsen, een rijke historie.

Geschiedenis

Rond de zestiende eeuw bestond het gebied voornamelijk uit een groot moeras, het bourtangermoeras genaamd. Het moeras had vroeger een oppervlakte tot 3000 km². In het moerasgebied bevond zich een zandrug, ook wel een tange genoemd die door de bevolking werd gebruikt als pad. Op deze tange werd in 1580 op de grens bij Duitsland in opdracht van prins Willem van Oranje een begin gemaakt met de bouw van een vesting, dit was het begin van vesting Bourtange.

De opdracht voor de bouw van de vesting heeft alles te maken met de Tachtigjarige oorlog, de Spanjaarden maakten gebruik van de tange om zo stad Groningen te bevoorraden die ze reeds veroverd hadden. Door de bouw van een vesting werd hiermee de toegangsweg (en bevoorrading) van de Spanjaarden geblokkeerd.

Aan het eind van de zestiende eeuw ging de vesting dienst doen als grensverdediging voor de provincies Groningen, Drenthe en Friesland. In de jaren daarna werd de vesting continue verbeterd en uitgebreid en in 1742 had de vesting zijn grootste omvang. In de tussentijd had het dienst gedaan bij verschillende aanvallen zoals bij de twee Münsterse Oorlogen.

Doordat het moeras aldoor verder indroogde werd hiermee de positie van de vesting ook steeds zwakker. Tevens kwam de vijand steeds vaker met zwaarder geschut aanzetten waar de militairen zich niet langer tegen konden verzetten. Halverwege de negentiende eeuw werd de vesting dan ook opgeheven en werden er percelen verkocht waarmee Bourtange veranderde van vesting naar een agrarisch dorp. Er was uiteindelijk maar weinig meer over van de ooit zo belangrijke vesting Bourtange.

Wederopbouw

In de jaren zestig besloot de gemeente om de vesting te herbouwen zoals het er uit zag anno 1742, er werden grachten gegraven, wallen gemaakt en ook met de bebouwing werd rekening gehouden. Om alles zo goed mogelijk te reconstrueren werd er gebruik gemaakt van oude tekeningen en kaarten. Nu, velen jaren later, treft men vesting Bourtange aan, zoals het er in zijn glorietijd in 1742 uitzag.

Bezoek brengen aan de vesting

De vesting kan men gratis bezoeken, er hoeft geen entree betaald te worden. De vesting op zich is al ruimschoots de moeite waard om te bezoeken maar en zijn nog meer bezienswaardigheden in en rond de vesting te vinden zoals:
  • Het marktplein met winkeltjes, restaurants en lindebomen die eeuwen oud zijn
  • De wachthokjes en toegangspoorten
  • De kanonnen
  • Martelwerktuig "Het houten paard"
  • De voormalige smederij
  • De Standerdmolen
  • Secreten (houten toiletten voor solaten)
  • Officiershuizen
  • Het Nieuwe Kruithuis (wordt tegenwoordig gebruikt als trouwzaal)
  • Rosmolen
  • Protestanse kerk van Bourtange

Reënactment

Er worden regelmatig verschillende evenementen in vesting Bourtange georganiseerd zoals een reënactment. Bij een reënactment wordt er een historische gebeurtenis "nagespeeld" door volwassen, soms ook door kinderen, in kostuums en met gebruiksvoorwerpen die bij de nagespeelde periode horen. In Bourtange herleven afwisselend het ene jaar de Tachtigjarige oorlog en het andere jaar wordt vervolgens De 'Slag om Bourtange' in 1814 uitgebeeld. De slagen worden nauwkeurig uitgebeeld met kanonschoten, piekeniers met lange pieken, knallen van musketten en kampementen.
Er zijn meerdere reënactmenten per jaar.

Kanonschieten

Vanaf maart t/m oktober kunt u elke zondag om 15:00 uur genieten van een demonstratie kanonschieten. Dit is voor jong en oud altijd erg leuk om te zien én te horen.

Markten

Regelmatig zijn er leuke markten in Bourtange, zoals rond pasen, koninginnedag en in de zomer en herfst. In december kunt u er terecht voor de typische kerstmarkten. Eind oktober kunt u genieten van het Magisch Samhain. Dan zullen elfen, heksen, druïden, geesten, demonen zullen het vestingstadje innemen. Tevens is er een markt waar magische en fantasy artikelen worden verkocht, de vesting zal dan compleet veranderen in een spannend en magisch tafereel.

Kaarsen maken

In de vesting bevindt zich in een voormalig soldatenbarrak, een kaarsenmakerij. Hier kunt u allerlei kaarsen kopen maar het is natuurlijk veel leuker om er zelf een kaars te maken!

Musea en Kunstwerken

In de vesting vindt men enkele musea die zijn te bezoeken waaronder:
  • Museum "De Baracquen" waar men oude gebruiksvoorwerpen en een soldatenverblijf kan bezichtigen.
  • Kapiteinswoning: hier kan men duidelijk zien hoe er vroeger werd geleefd, de woning is gebouwd in 1661 en men treft er nog de oorspronkelijke 17e eeuwse schouw en plavuizenvloeren aan.
  • Synagoge: de synagoge is gebouwd in 1842 en is nu een Joods Synagogaal Museum waar men oude foto's en voorwerpen kan bezichtigen.
  • Filmzaal "De Poort": zoals de naam al doet vermoeden, kan men hier een film over de vesting zien waar de geschiedenis en reconstructie aan de orde zullen komen. Ook kunt u hier terecht voor een schaalmodel van vesting Bourtange.

Bezoeken aan de musea zijn echter niet gratis. In vesting Bourtange vindt u eveneens kunstwerken van huidige kunstenaars zoals van: Eugène Roebroeck, Cees Sillen, Bernadette Ten Hove, Jan Schroot en Hans Mes.

Vestinggolf

Vestinggolf is een leuk bedrijfs-en familie-uitje welke elke dag van het jaar kan worden gespeeld. Het is geschikt voor jong en oud en ook mensen die niet te kunnen golfen beleven veel plezier aan het spel. De "baan" bestaat uit zeven tot tien holes verspreidt door de gehele vesting. Tijdens het spel krijgt uw groep (max. vijftien personen) leuke verhalen te horen over de vesting en streek vertelt door een begeleider.

Vestingboerderij "De Sikkepit"

In de vestingboerderij "De Sikkepit", welke ooit huisvesting bood voor zieke militairen, kan men terecht voor allerlei streekproducten en kleine cadeautjes. Een kleine greep uit een breed assortiment:
  • Verschillende soorten boerenkaas
  • Honingproducten
  • Verschillende soorten jam
  • Sappen
  • Wijn
  • Houten speelgoed
  • Knuffels
  • Huis- en tuindecoraties
  • Serviesdelen

Op de zolder van de boerderij vindt men de zogenaamde "struunzolder" en treft u een wisselende collectie van brocante en antiek. Kinderen kunnen zich uitstekend amuseren in de speelweide of bij de dieren in de dierenweide terwijl u even rustig kunt zitten op het terras. Ook kunt u in de sikkepit terecht voor kinderfeestjes.

Activiteiten in en rondom vesting Bourtange

In en rondom vesting Bourtange zijn er verschillende activiteiten te ondernemen. Zo kunt u uitgebreid door de hele vesting heen wandelen en alles rustig bekijken tevens zijn er rondleidingen voor de liefhebbers. Maar er zijn nog veel meer activiteiten te ondernemen enkele voorbeelden:
  • Huifwagentocht (verschillende tochten)
  • Rondvaarten
  • Kanoën
  • Avontuurlijk picknicken op een onbewoond eiland
  • Puzzeltochten

Uiteraard kunt u ook prima op de fiets de omgeving verkennen, op het internet kunt u allerlei verschillende fietsroutes vinden en eventueel uitprinten.

Evenementen

Het hele jaar door zijn er in vesting Bourtange verschillende evenementen te beleven, op de site van bourtange vindt u een uitgebreide kalender.

ANWB

Vesting Bourtange is absoluut een bezoek waard, in juni 2011 werd het door de leden van ANWB uitgeroepen tot leukste uitje van de provincie Groningen.
© 2011 - 2024 El-ja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wandelen in WillemstadIn de Ruigenhilpolder te Noord-Brabant werd in 1564 het dorp ‘Ruigenhil’ gesticht. Het vertoont een patroon van rechte s…
Fietsroutes in en rond Het GooiFietsroutes in en rond Het GooiHet Gooi staat bekend als de tuin van Amsterdam. De uitgestrekte heide, grote plassen en landgoederen maken Het Gooi tot…
Stadjes aan het water: een bezoek waardStadjes aan het water: een bezoek waardVeel Nederlandse plaatsen zijn langs het water ontstaan. Water bracht welvaart, door scheepvaart, tolheffing en visserij…
Vestingstad BrielleVestingstad BrielleBrielle, dat op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten ligt, is één van de weinige vestingsteden met de gehele vesting…

Bezienswaardigheden in Warschau - rond MarszalkowskaBezienswaardigheden in Warschau - rond MarszalkowskaGedurende het midden van de 19e eeuw verschoof het commerciële centrum van Warschau langzaam van het Theater plein richt…
Vestingstad WoudrichemWoudrichem is een klein vestingstadje in de provincie Noord-Brabant, in de volksmond ook wel Woerkum genoemd. Ook al tel…
Bronnen en referenties
El-ja (113 artikelen)
Gepubliceerd: 10-06-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.