Vestingstad Brielle

Vestingstad Brielle Brielle, dat op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten ligt, is één van de weinige vestingsteden met de gehele vesting nog geheel intact. Dit gegeven en het feit dat er enorm veel historische monumenten in de oude binnenstad terug te vinden zijn maakt de stad bijzonder charmant. De binnenstad is een combinatie van oude cultuur gecombineerd met de moderne gemakken van nu.

De geschiedenis

De geschiedenis van Brielle begint al vroeg, de stad kreeg in het jaar 1330 stadsrechten. De Sint Catharijnekerk werd al in 1400 gebouwd en staat nog steeds als een soort baken in de oude historische binnenstad van Brielle te pronken. In 1572, tijdens de 80-jarige Oorlog werd Brielle als eerste stad in de Nederlanden bevrijd. De Watergeuzen bevrijdden de Briellenaren van de Spanjaarden.

Dit feit wordt nog ieder jaar groots gevierd tijdens de 1 aprilviering, de dag waarop de bevrijding groots wordt nagespeeld. Op het oude stadhuis aan de Markt staat dan ook de wapenspreuk 'Libertatis Primitae' wat 'Eerstelingen der Vrijheid' betekent. Nadat de Geuzen de Briellenaren bevrijdden werden de middeleeuwse stadsmuren door een moderne vesting met aarden wallen vervangen. Dit duurde tot het jaar 1713, in dat jaar was de vesting klaar en sindsdien is er weinig veranderd.

In de tijd van de Franse overheersing is Brielle ook als eerste bevrijd. Eén stad, twee keer als eerste bevrijd. Het was in de tijd van Napoleon dat Den Briel, die ook Bril of Brilla genoemd werd voor de naam Brielle koos. Vanaf die tijd werd het de officiële naam van de vestingstad.

Wallen

De oude stadsmuur is na het vrij gemakkelijk innemen van de stad door de Watergeuzen vervangen door een moderne vesting, deze is ontworpen door Menno van Coehoorn en was rond het jaar 1713 klaar. Zo ontstonden de aarden wallen en is er sindsdien weinig veranderd. In Brielle zijn de gehele wallen nog intact en kun je er een rondwandeling van ongeveer vier kilometer over maken. De wallen behoren tot één van de belangrijkste nog intact zijnde fortificaties van Nederland. De wallen worden, om ze goed te onderhouden, door schapen begraasd.

Bron: H. MolenaarBron: H. Molenaar

Kerken in Brielle

Sint Catharijnekerk

De kerk werd tussen het jaar 1417 en het jaar 1482 gebouwd. In het jaar 1456 werd een groot deel van de kerk door een brand verwoest, men startte de herbouw in het jaar 1462 maar in het jaar 1482 was het geld op zodat de kerk en de toren niet afgebouwd konden worden. De kerk had oorspronkelijk nog veel groter moeten worden en het was de bedoeling dat de toren 120 meter hoog zou worden, de huidige toren is 60 meter hoog en de wenteltrap telt 318 treden. De kerk is met uitzonderingen van rouw en trouwdiensten in de zomer te bezoeken. De toren kan beklommen worden wat een prachtig uitzicht oplevert.

Bedevaartskerk

Bij deze katholieke kerk zijn de martelaren van Gorcum opgehangen. Dit maakt deze kerk een plaats waar katholieken nog ieder jaar, in de eerste week van juli, naar toe komen als bedevaartsoord. De kerk staat aan de rand van de bebouwde kom van Brielle, richting Tinte en is in juli en augustus dagelijks geopend voor bezoek. Verder zijn er nog de volgende kerken:
 • Parochiekerk. De Parochiekerk hoort bij de Bedevaartskerk en wordt voor de reguliere diensten gebruikt.
 • Geuzenkerk. De Geuzenkerk in de Geuzenstraat is particulier bezit.
 • De NPBkerk. Deze kerk staat in de Kerkstraat en wordt gebruikt door de NPBkerk.
 • De Jacobskerk. Deze kerk wordt door een huisartsenpost en apotheek gebruikt en is niet te bezichtigen.

Molen

Het vliegend hert is de naam van de standertmolen in Brielle. Hij staat aan het einde van de Molenstraat op het Molenbolwerk aan de Molenvest. Bij de molen is een molenwinkel in de schuur gevestigd. In deze winkel die geheel door vrijwilligers bemand wordt zijn de producten die de molen maalt te koop. De opbrengst is voor het onderhoud en restauratie van de molen.

Brielle en muziek

In Brielle wordt er ieder jaar een gratis bluesfestival gehouden. Het festival staat nationaal en internationaal bij de bluesliefhebber bekend. Er worden drie grote podia in de oude vesting geplaatst waar per podium vier acts optreden. Na het buitenprogramma dat van 's middags tot 's avonds tien uur duurt wordt er in de vele café's met diverse live-acts doorgefeest.

Voor de danceliefhebber is er ieder jaar Brielle Beatz, waar diverse dj's optreden en voor de Big Band-liefhebber is er iedere september een Bigbandfestival. Brielle komt in verschillende liedjes voor. Denk aan Jan Klaasen in trompetter in het leger van de prins, hij marcheerde van Den Helder naar Den Briel.... en In naam van Oranje doe open die poort...

Evenementen

In Brielle worden er veel jaarlijks terugkerende evenementen gehouden. Enkele evenementen zijn de 1 aprilviering, Brielle Blues, het Bigbandfestival, het bevrijdingsfestival, Bruisend Brielle, Brielle's got fashion en American Cars and Classics. Ook worden er veel braderieën gehouden, boekenmarkten, antiekmarkten en zijn er markten met oude ambachten.

Omgeving

Brielle ligt aan het Brielse Meer, een recreatieplas waar vissers, wandelaars, fietsers en recreanten zich uit kunnen leven. Op zes kilometer afstand is het strand aan de Noordzee te vinden. Zo'n zeven kilometer van de vestingstad bevindt zich het Voornesduin gebied. Een van de mooiste duin gebieden van west Europa. Tevens is het Oostvoornse Meer vlakbij en in de omgeving van de vestingstad Brielle is ook de vestingstad Hellevoetsluis te vinden.

Lees verder

© 2015 - 2024 Hennymolenaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De vestingstad RavensteinDe vestingstad RavensteinHet vestingstadje Ravenstein vormde tot 2003 samen met elf andere dorpen een zelfstandige gemeente met ongeveer 8500 inw…
Heusden, pareltje aan de MaasHeusden, pareltje aan de MaasAan de noordkant van Noord-Brabant ligt tegen de zuidkant van de Maas de vestingstad Heusden. Het woord vestingstad zegt…
Vestingstad WoudrichemWoudrichem is een klein vestingstadje in de provincie Noord-Brabant, in de volksmond ook wel Woerkum genoemd. Ook al tel…
Een liedje van Koppelstok: In naam van OranjeEen liedje van Koppelstok: In naam van OranjeIn de Tachtigjarige Oorlog was elke overwinning op het Spaanse gezag van belang. Het sterkte de opstandige Nederlanden i…

Rondje Ommen Lemele: fietstochtRondje Ommen Lemele: fietstochtRondje Ommen Lemele is een fietsroute in het Vechtdal van de provincie Overijssel. Al fietsend genieten van het afwissel…
Google Street View laat Nederlandse natuurgebieden zienGoogle Street View laat Nederlandse natuurgebieden zienIn het najaar van 2015 is Google Street View in samenwerking met Natuurmonumenten gestart met het in kaart brengen van d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: H. Molenaar
 • www.brielle.nl
 • www.vvvzhe.nl
 • www.voorne-putten.nl
 • www.beleefbrielle.nl
 • www.catharijnekerk.nl
 • Afbeelding bron 1: H. Molenaar
Hennymolenaar (25 artikelen)
Laatste update: 27-03-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.