Bezienswaardigheden in Warschau - Koninklijke Route

Bezienswaardigheden in Warschau - Koninklijke Route De Koninklijke Route (Trakt Krowlewski) van Warschau begint bij het Kasteelplein (Plac Zamkowy) en volgt de straten Krakowskie Przedniescie en Nowy Swiat. Deze doorgaande wegen uit de late Middeleeuwen waren geliefd bij de rijke inwoners van Warschau oor de ligging aan de rivier de Vistula. Zij bouwden zomerhuizen omringd met prachtige tuinen. Religieuze orden stichtten hier verschillende kloosters. Tips voor een geslaagde stedentrip in Waschau.
Hotel Bristol in Warschau - het begin van de Koninklijke Route / Bron: Cezary p, Wikimedia Commons (GFDL)Hotel Bristol in Warschau - het begin van de Koninklijke Route / Bron: Cezary p, Wikimedia Commons (GFDL)

Hotel Bristol in Warschau - Begin van de Koninklijke Route

Het Hotel Bristol in Warschau was ooit één van de grande hotels van Europa, hoewel de keuze voor een architect tot een heus schandaal leidde. Voor het ontwerp werd een prijsvraag uitgeschreven en er zijn prijzen uitgereikt voor het winnend ontwerp; toch werd voor een heel ander ontwerp gekozen, één van Wladyslaw Marconi, één van de juryleden. Het interieur is door een speciaal in leven genoemde commissie ontworpen, waarvan onder meer Ignacy Paderewski en Otto Wagner de Jongere deel uit maakte. Het Bristol werd al snel een ontmoetingsplaats voor de beter kringen van Warschau met de daarbij behorende stijlvolle ontvangsten en feesten. Het Bristol werd ook gebruikt voor speciale gelegenheden, zoals de feestelijkheden rond de de Nobelprijs van Marie-Sklodowska-Curie. Tijdens de jaren '30 hield de schilder Wojciech Kossak een atelier aan op de 5e verdieping van het hotel. Hij betaalde de huur met zijn schilderijen; zijn werk is nog steeds te zien in één van de restaurants van het hotel. Na de Tweede Wereldoorlog raakte het hotel wat in verval, maar na een grondige modernisering opende het hotel in 1992 weer haar deuren, hersteld in haar oude glorie. Het hotel maakt momenteel onderdeel uit van Le Meridien.

Universiteit van Warschau / Bron: Halibutt, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Universiteit van Warschau / Bron: Halibutt, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Universiteit van Warschau - hoger onderwijs in Polen

De huidige locatie van de Universiteit van Warschau was voorheen de plaats waar zich een zomerpaleis bevond behorende tot de Waza dynastie. Dit gebouw, het Kazimierzowski Paleis, werd vanaf 1765 gebruikt als school voor ridders. In 1816 werd het onderdeel van de net opgerichte Universiteit van Warschau. Momenteel biedt het onderkomen aan de kantoren van de Rector van de Universiteit. Het hoofdgebouw van de Universiteit (Szkola Glowna) werd in 1841 voltooid naar een ontwerp van Antonio Corazzi. In dezelfde periode ontwierp Mical Kado het belangrijkste auditorium en de voormalige Academie voor Schone Kunst. De Universiteit kwam als gevolg van de opstand van januari 1893 onder controle van de Russische autoriteiten te staan. In 1894 werd een nieuwe bibliotheek gebouwd naar een ontwerp van Stefan Szyller en Antoni Jablonski. Na het herstel van de onafhankelijkheid van Polen in 1918 kreeg de Universiteit een nieuw auditorium. Het is de grootste academische instelling van Polen en heeft gebouwen in en rond de stad.

Adam Mickiewicz Monument Warschau / Bron: Darekm135, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Adam Mickiewicz Monument Warschau / Bron: Darekm135, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Adam Mickiewicz Monument in Warschau

Het monument voor de grootste romantische dichter van Polen én Litouwen werd in 1898 onthuld ter gelegenheid van zijn honderdste geboortedag. Omdat dit tijdens de Russische bezetting plaats vond, werd dit als een grote verdienste van het Comité (onder Michal Radziwill en Nobelprijs winnaar Henryk Sienkiewicz) voor de stichting ervan beschouwd. Het beeld werd ontworpen door Cyprian Godebski, terwijl Jozef Pius Dziekonski en Wladyslaw Marconi de sokkel voor hun rekening namen. Het monument staat op een plein dat in het midden van de 19e eeuw werd vrijgemaakt. Van het originele plein resteert nog slechts een Barokke beeld van de Madonna van Passau uit 1863 van Jozef Szymon Bellotti, een opdracht van Koning Jan III Sobieski als dank aan god voor de overwinning op de Turken bij Wenen en als dank voor het sparen van zijn familie tijdens een uitbraak van de pest.

Prazmowski Huis in Warschau

Het Prazmowski Huis werd in de tweede helft van de 17e eeuw gebouwd voor Dokter Pastorius, de Koninklijke lijfarts. Het wordt tegenwoordig als één van de mooiste gebouwen van Warschau beschouwd hoewel de vele wisselingen van eigenaar en de daarmee gepaarde stijl wijzigingen het gebouw door de tijd aanzienlijk hebben gewijzigd. Het gebouw werd na de Tweede Wereldoorlog volledig gerestaureerd, waarna het aan de Poolse Literaire Gemeenschap werd geschonken. Het lot van menig schrijver hing af van de vaak verhitte discussies binnen het Genootschap. De Boheemse atmosfeer kan nog steeds worden gevoeld in het café dat tot op de dag van vandaag in het gebouw functioneert.

Lees verder

© 2011 - 2024 Henk108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Warschau: groeiend PolenWarschau: groeiend PolenWarschau, in het Pools 'Warszawa', is de hoofdstad van het prachtige en tegelijkertijd arme land Polen. Warschau wordt i…
Een bijzondere fractal: de driehoek van SierpinskiEen bijzondere fractal: de driehoek van SierpinskiDe Poolse wiskundige Waclaw Sierpinski verrichte baanbrekend werk in de wiskunde, met name in de verzamelingenleer. Voor…
The Pianist - Waargebeurd oorlogsdramaThe Pianist - Waargebeurd oorlogsdramaThe Pianist is een indrukwekkende verfilming van een waargebeurd verhaal uit de 2e wereldoorlog. Het verhaal gaat over d…
Wladyslaw Szpilman en “The Pianist”Wladyslaw Szpilman en “The Pianist”De vele malen bekroonde film “The Pianist” is gebaseerd op de memoires van de Pools Joodse pianist en componist Wladysla…

Vestingstad WoudrichemWoudrichem is een klein vestingstadje in de provincie Noord-Brabant, in de volksmond ook wel Woerkum genoemd. Ook al tel…
Dordrecht: stad vol historie, cultuur en vertierDordrecht: stad vol historie, cultuur en vertierDordrecht of 'Dordt' is een prachtig plaatsje in Zuid-Holland. De stad ligt op het punt waar de drie rivieren -de Merwed…
Bronnen en referenties
Henk108 (57 artikelen)
Laatste update: 07-05-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.