Rome en Vaticaanstad: moderne stad met rijke geschiedenis

Rome en Vaticaanstad: moderne stad met rijke geschiedenis Waar slaven prooi werden voor leeuwen, waar het Romeinse Rijk maar bleef groeien, waar het centrum van katholicisme ontstond, waar Julius Caesar bevel voerde aan legertroepen en waar alle goden bijeen kwamen in het Pantheon, daar bevindt zich nu de meest bruisende stad van West-Europa. Rome biedt toeristen de kans om een stuk terug te gaan in de tijd. Tegelijkertijd doen de Romeinen hun best om zoveel mogelijk van hun cultuur mee te geven: Nato, vivi la tua vita, morire felice. Voor het lezen van dit artikel is het belangrijk om te weten dat Vaticaanstad een onafhankelijke staat is en Rome een hoofdstad. Beide staan dus los van elkaar. Vaak denken mensen dat Vaticaanstad een bepaald gebied of wijk is in Rome. Dit is niet juist en daarom zal Rome en Vaticaanstad apart behandeld worden in dit artikel.

Geschiedenis van Rome

Het ontstaan van Rome kent een flink aantal verhalen die stuk voor stuk anders gaan. Zo gaan er verhalen rond dat Rome ooit een 'verdronken' stad was of dat goden allemaal een handje vol stenen hadden die ze over de zeven heuvels gooiden, waaruit uiteindelijk Rome voortkwam. Volgens archeologen is er echter maar één verhaal de juiste:
 1. Enkele kleine nederzettingen van Latijnen worden gebouwd op twee heuvels van Rome. Waarschijnlijk zijn deze nederzettingen gebouwd in het einde van de tiende eeuw v.Chr.
 2. Enkele volkeren sloten een bondgenootschap genaamd Roma Quadrata. Een andere nederzetting op de derde heuvel werd via een muur verbonden met de andere twee. Zo werden de nederzettingen sterker en konden zij meer volkeren overhalen zich aan te sluiten.
 3. Steeds meer nieuwe nederzettingen werden gebouwd, maar tijdens deze periode (zesde eeuw v. Chr.) veroverden de Etrusken het geheel en verenigden de nederzettingen op de drie heuvels tot een stad. Dit was in die tijd al één van de grootste steden in de regio.
 4. Er waren nog vier heuvels die niet bebouwd waren. In het begin van de vierde eeuw v. Chr. werden ook hier nederzettingen gebouwd en hiermee kreeg Rome en flinke omvang. De zeven nederzettingen werden met een muur door elkaar verbonden. De zeven heuvels zouden later het historische centrum worden van Rome.

De Etrusken hielden tot het eind van de eerste eeuw v. Chr. stand. Hierna kreeg het Romeinse Rijk de macht, waardoor het een keizerrijk werd. Tijdens deze periode werd Rome de hoofdstad van het Romeinse Rijk, dat destijds heerste over bijna heel Europa. Vanaf de derde eeuw begon het in verval te raken. Rome kromp in tot een gemiddelde provinciale stad, maar bleef sterk en een belangrijke stad, aangezien de paus hier zetelde.

In 1860 vond de Italiaanse eenwording van plaats. Echter, Rome bleef met steun van het Franse Rijk in handen van de paus. Tien jaar later wisten de Italianen zich toch te bewijzen door uiteindelijk Rome te veroveren. Pas in 1929 legde de paus hier zich bij neer, nadat het Verdrag van Lateranen (het verdrag dat Vaticaanstad oprichtte) ingegaan was.

In 1890 groeide de stad opmerkelijk snel en werd het weer een stad die voor liep qua grootte en inwonersaantal.

Dit is slechts een algemene en kleine greep uit de geschiedenis van Rome. De stad kent een veel grotere en uitgebreidere geschiedenis.

Bezienswaardigheden

Veel van de immense bouwwerken die door de Romeinen gebouwd zijn, worden tot op heden nog bezocht door honderdduizenden mensen. Ook enkele wijkjes van Rome zijn een bezoek meer dan waard. Hieronder worden enkele bezienswaardigheden beschreven.

Bron: Flanghoff, PixabayBron: Flanghoff, Pixabay
Het Colosseum
Keizer Vespasianus gaf in 72 na Chr. de opdracht om het Colosseum te bouwen. Het duurde ongeveer tien jaar tot het 188 meter lange, 156 meter brede en vijftig meter hoge bouwwerk af was. In het Colosseum was plaats voor ruim 50.000 man. Vanaf de buitenkant zijn veel Griekse invloeden terug te vinden. Zo zijn de zuilen versierd met afbeeldingen van Griekse goden. Van binnen is het Colosseum helemaal Romeins.

Forum Romanum

Het Forum Romanum is niets meer dan de geschiedenis die zich bloot stelt. Vroeger was het Forum Romanum het centrum van Rome, zowel op politiek, commercieel, juridisch als op religieus gebied. Complete tempels, kerken en woningen zijn opgegraven. Sommigen dateren uit de tweede eeuw na Christus. Voor het bezoeken van het Forum dient minimaal een dag uitgetrokken te worden. Een combiticket met het Colosseum is mogelijk.

De Trevifontein

De Fontana di Trevi of Trevi Fontein is de beroemdste en volgens velen ook de mooiste fontein in Rome. Het indrukwekkende monument beheerst volledig het kleine Trevi plein, dat haast continu volgepakt staat met de vele toeristen die de fontein komen bewonderen. Het centrale figuur van de fontein, staande in een grote nis, is Neptunus, god van de zee. Aan zijn zijde staan de goden van overvloedigheid en heilzaamheid.

De Engelenburcht

De Engelenburcht wordt ook wel Castel Sant'angelo genoemd. Voordat het gebouw de burcht was zoals we hem nu kennen, heeft hij door zijn jaren heen vele pausen onderdak geboden. Sant'angelo is namelijk met een muur verbonden aan het Vaticaan. Zo kon de paus in geval van nood snel vluchten. Tegenwoordig dient het als museum en uitkijkpunt.

Het Pantheon

Het Pantheon is best geconserveerde antieke overblijfsel uit de oudheid van Rome. Geen enkel ander gebouw heeft zo veel invloed uitgeoefend op de christelijke bouwkunst. Het Pantheon straalt van de buitenkant macht en aanzien uit. Van binnen word je geïnspireerd door het indrukwekkende interieur die de hemel symboliseert. De enorme koepel was tot 1960 de grootst vrijstaande koepel ter wereld.

Uitgaansleven

Het uitgaansleven in Rome is niet te vergelijken met het Nederlandse uitgaansleven. Waar wij rond 00:00 uur vertrekken richting de stad, begint het uitgaansleven van de jeugdige bewoners van Rome al tijdens het avondeten. Zij zitten met zoveel mogelijk man aan tafel tot een uur of tien. Daarna gaan zij richting de vele barretjes en terrassen die Rome kent. Voor de liefhebbers zijn er ook een aantal discotheken en clubs. Houd er rekening mee dat Romeinen erg modieus zijn en een afkeurende blik kunnen werpen wanneer een toerist met korte broek en slippers op een terras gaat zitten.

Trastevere

Trastevere ligt aan de westkant van de rivier Tiber, onder Vaticaanstad. De wijk ligt op loopafstand van Rome. In de straatjes en pleinen van Trastevere lijkt er een ambiance te hangen die de voorbije eeuwen samenvat. Verscholen in de wirwar van de schilderachtige straatjes vindt men de echte Italiaanse trattoria's. Overdag heerst er een slaperige sfeer, wat snel verandert wanneer het wijkje overspoeld wordt door mensen die afkomen op het bruisende nachtleven.

Villa Borghese

Villa Borghese is een behoorlijk groot park in Rome. Het werd in de 17e eeuw aangelegd als een privaat park. Tegenwoordig is het toegankelijk voor publiek. Net zoals in de rest van Rome staat dit park vol met fonteinen, standbeelden en tempels. Villa Borghese biedt een prachtig uitzicht over Rome en Vaticaanstad.

Openbaar vervoer

Het is altijd maar de vraag hoe het vervoer in een onbekende stad is georganiseerd. in Rome is het vrij simpel, aangezien er maar één kaart bestaat voor zowel metro, tram en bus. Deze kaarten kunnen gekocht worden in tabakswinkels, kiosken en bij metrostations. Een kaartje kan gekocht worden voor één dag (4,00), drie dagen (11,00) of zeven dagen (16,00). Het openbaar vervoer komt bijna overal in Rome. Het belangrijkste station is station Termini. De metro is misschien wel het simpelste georganiseerd van alle grote steden: lijn A en lijn B.

Algemene informatie en tips

 • Officiële naam: Rome
 • Continent: Europa
 • Oppervlakte: 1285 km²
 • Inwoneraantal: 2.781.692 (2011)
 • Vliegduur: circa 3 uur

Weer en klimaat

Rome heeft een mediterraan klimaat. Temperaturen van 30 tot 35 graden worden in juli en augustus al snel gehaald. De meest aangename temperatuur is van april tot en met juni. In de winter kan het wel vriezen, maar sneeuw in Rome wordt beschouwd als zeldzaam.

Taal

In Rome is Italiaans de eerste taal die gesproken wordt. Engels of Duits wordt alleen door de jeugd gesproken. De oudere Romeinen moeten hier maar weinig van weten en houden het bij hun eigen taal.

Reisdocumenten

Je dient te beschikken over een geldige identiteitskaart of paspoort. Een visum is niet nodig.

Geld

In Rome wordt betaald met de Euro. Over het algemeen is alles best te betalen en te vergelijken met Nederland.

Tijdverschil

Er is geen tijdsverschil.

Elektriciteit

In Rome worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland.

Hulpdiensten

Mocht er in geval van nood hulp nodig zijn van politie, brandweer en/of ambulance dan kan er gebruik gemaakt worden van onderstaande alarmnummers.
 • Politie: 112
 • Brandweer: 115 of 112
 • Ambulance: 118 of 112

Bron: Giraffew, PixabayBron: Giraffew, Pixabay

Vaticaanstad

Vaticaanstad is de kleinste staat ter wereld en wordt geregeerd door de Paus. Er wonen ongeveer 826 mensen. Vaticaanstad heeft haar eigen politieke bestuur, eigen munt, vlag en volkslied. Over het Vaticaan bestaan vele mythes en verhalen. Zo zouden er zich duistere demonen vastgehouden worden in de kerkers van het Vaticaan. Het Vaticaan heeft met al haar schatten, kerken, beelden en dergelijke een geschatte waarde van 3,8 miljard euro. Dat komt neer op negen miljoen euro per vierkante meter. Om Vaticaanstad te bezoeken moet voor de hoogtepunten (dus nog geeneens alles) minimaal één dag uitgetrokken te worden.

Geschiedenis van het Vaticaan

Ooit was de paus zo machtig als staat dat het een groot gebied in centraal en oost Italië bezat. Het Vaticaan begon als onafhankelijke staat toen paus Mussolini het verdrag van Lateranen ondertekenden. Hij zorgde ervoor dat het Katholicisme een speciale status kreeg.

Bezienswaardigheden in Vaticaanstad

In het Vaticaanstad is gigantisch veel te bezoeken. Wat vele mensen niet weten is dat er ook een rondleiding door de crypten van Vaticaanstad gaat. Deze rondleiding kost ongeveer 90,00 en moet minimaal vier maanden van tevoren geboekt te worden. Deze rondleiding voert onder andere langs het graf van de allereerste paus. Zijn graf ligt precies zestig meter onder het middelste punt van de Sint-Pietersbasiliek. Dit punt wordt gedurende de hele dag door lichtstralen van de zon 'aangewezen'

Bron: Martineci999, PixabayBron: Martineci999, Pixabay
De Sint-Pietersbasiliek
De Basillica di San Pietro is een katholieke kerk die tussen 1506 en 1625 gebouwd is. De basiliek was de grootste kerk ter wereld tot 1989. Een bezoek aan de basiliek kan bij grote drukte of bij een lange rondleiding als snel vijf tot zes uur duren.

Het Sint-Pietersplein

Dit plein is gebouwd tussen 1656 en 1667. Het plein is 240 meter breed en 340 meter in zijn lengte. Maar liefst 284 Dorische zuilen en 88 pilaren omringen het plein, opgesteld in vier rijen. Op deze rijen zijn beelden van maar liefst 140 heiligen gebouwd. Midden op het plein staat een Egyptische obelisk die veertig meter hoog is en 340 ton weegt. Hoe deze vanuit Egypte naar Rome is vervoerd in die tijd is tot op heden nog steeds een raadsel.

Sixtijnse Kapel

De Sixtijnse Kapel is de bekendste kapel in het Apostolisch Paleis, de residentie van de paus in Vaticaanstad en alleen te bezichtigen in combinatie met een bezoek aan de Vaticaanse musea. Het is de bekendste binnenruimte ter wereld, vanwege de beroemde fresco's van Michelangelo en omdat de ruimte gebruikt wordt om een nieuwe paus te kiezen.

Algemene tips

 1. Er is geen pin aanwezig bij de ingang van de basiliek. Zorg dus voor contant geld, anders sta je misschien uren voor niks in de rij.
 2. Pas op voor zakkenrollers.
 3. Zorg voor kleding die de schouders, voeten en knieën bedekt. Het kan zijn dat er geen toegang wordt gegeven als hier niet aan wordt voldaan.
 4. In de Sixtijne Kapel is praten niet toegestaan. Wanneer je dit wel doet kan het zijn dat je door de bewaking uit het Vaticaan gezet wordt.

Lees verder

© 2013 - 2024 Vanzadelhoff, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden RomeRome is een stad met veel historische bezienswaardigheden. Waar moet je in Rome zeker een keer zijn geweest?
Top tien bezienswaardigheden in RomeTop tien bezienswaardigheden in RomeVaticaanstad, Pantheon, Colosseum, warm weer, historie. De kenmerken van Rome. Mocht u op vakantie gaan naar deze stad,…
Het land van de paus, van Kerkelijke Staat tot VaticaanstadHet land van de paus, van Kerkelijke Staat tot VaticaanstadVaticaanstad is het kleinste landje ter wereld. Het is een land met het laagste geboortecijfer ter wereld. Vaticaanstad…
Sixtijnse Kapel: schilderingen van MichelangeloSixtijnse Kapel: schilderingen van MichelangeloDe Sixtijnse kapel is een wereldberoemde kapel in de Vaticaanse Musea. Hij is vrij toegankelijk tijdens openingsuren van…

Warschau: groeiend PolenWarschau: groeiend PolenWarschau, in het Pools 'Warszawa', is de hoofdstad van het prachtige en tegelijkertijd arme land Polen. Warschau wordt i…
Bezienswaardigheden in en nabij RovinjBezienswaardigheden in en nabij RovinjRovinj is een pittoresk havenstadje gelegen in het zuidelijke deel van het schiereiland Istrië, waar het ultieme vakanti…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Bohemidan, Pixabay
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Rome_(stad)
 • Afbeelding bron 1: Flanghoff, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Giraffew, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Martineci999, Pixabay
Vanzadelhoff (71 artikelen)
Laatste update: 05-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.