Bezienswaardigheden in en nabij Rovinj

Bezienswaardigheden in en nabij Rovinj Rovinj is een pittoresk havenstadje gelegen in het zuidelijke deel van het schiereiland Istrië, waar het ultieme vakantiegevoel geëvenaard kan worden. Prachtige zand- en rotsstranden met helderblauw water roepen haast Caribische taferelen op en zijn kenmerkend voor de kust van Istrië. Rovinj kent vele campings die allen erg geschikt zijn voor gezinnen met kleine kinderen. Voor degene die wat meer rust zoeken kunnen prima terecht bij lokale bewoners die appartementen verhuren in het hart van Rovinj.

Geschiedenis van Rovinj

De eerste schriftelijke melding van Rovinj is uit het boek 'Cosmographia' van een onbekende schrijver uit Ravine. Dit boek dateert uit de derde eeuw na Christus. In dezelfde periode werd Rovinj bestuurd door het Romeinse Rijk. Deze periode heeft veel invloed gehad op het uiterlijk van Rovinj. Veel gebouwen die gebouwd zijn door deze grootmacht zijn tot op heden behouden gebleven en sommige zijn zelfs nog intact. Na de val van het Romeinse Rijk vielen de Byzantijnen binnen. Na de val van het Byzantijnse rijk in het jaar 788, viel heel Istrië in handen van de Franken, die het na een korte tijd moesten afstaan aan het Venetiaanse Republiek. Dankzij de Ventiaanse kennis van bouwkunde, ontwikkelde Rovinj zich tot een onmisbaar maritiem centrum. De oude vissershaven van Rovinj heeft deze invloeden tot op heden weten te behouden. Aan het eind van de 18e eeuw kwam het Oostenrijks-Hongaarse Rijk aan de macht. Tijdens deze periode maakte Rovinj haar economische en industriële groei door.

Tussen 1918 en de jaren negentig is Rovinj nog bestuurd geweest door Italië, Joegoslavië en Duitsland. Uiteindelijk, in 1991, werd Rovinj deel van de Republiek Kroatië.

Bron: Lucky2013, PixabayBron: Lucky2013, Pixabay

Rovinj en haar omgeving

In het centrum van Rovinj begint 's ochtends om zeven uur precies de markt. Bossen met pepers, zelfgebrouwde likeuren en wijnen en net gevangen verse vis zijn enkele producten die de lokale bewoners te koop aanbieden. 's Middags, wanneer de zon de schaduw geen kans meer geeft, verdwijnt de markt en maakt deze plaats voor de terrassen van de vele barretjes. Deze barretjes, strandtenten, ijszaken en clubs gaan door tot in de late uren.

Eten en drinken

Het zal geen verassing zijn, maar voor de ultieme visgerechten is Rovinj de plek om deze te vinden. Langs de kade showen restaurants met trots hun verse vis, die in ijsbakken aan de ingang te bewonderen zijn. Maar ook op het gebied van vlees zijn de Rovingos echte kenners. Vooral de cevapcici, kleine worstjes, is een echte aanrader.

Mocht een bezoek aan Rovinj er binnenkort aan zitten te komen, ga dan vooral eens langs 'La Perla'. Hier kan voor niet al te veel geld lekker en rustig gegeten worden. Specialiteit van het huis is de inktvissalade. Na afloop krijgt u het Kroatische volkslikeur Kruškovac.

Campings en appartementenverhuur

In de omgeving van Rovinj zijn vele campings te vinden, net zoals er vele appartementen te huur zijn. Hieronder staan de beste campings beschreven:
 1. Camping Polari. Deze camping ligt verborgen aan een baai ten zuiden van Rovinj. Het heeft maar liefst twee kilometer strand en moderne faciliteiten en een groot zwembad. Erg geschikt voor gezinnen met jonge kinderen.
 2. Camping Vestar. Deze camping valt onder de modernste en best uitgeruste campings van Istrië, met kampeerplekken tot op enkele meters van zee of in de diepe schaduw van de dennenbossen. De camping beschikt over een erg groot zwembad. Geschikt voor oud en jong.
 3. Camping Amarin. Vanaf Amarin is er een prachtig uitzicht op de St. Eufemia-toren en het oude centrum van Rovinj. Deze camping heeft een overvloed aan sportieve en recreatieve mogelijkheden. Daarom is het ideaal voor een kampeervakantie voor gezinnen en liefhebbers van een vakantie vol activiteit.

Als de voorkeur uitgaat naar het huren van een appartement zal internet de benodigde informatie kunnen verstrekken. Een goede tip is om op Rovinj-vakantieappartement te zoeken.

Bezienswaardigheden

Rovinj heeft op het gebied van bezienswaardigheden eigenlijk maar weinig te bieden. Het is de cultuur en het zijn de mensen die Rovinj tot de ultieme vakantiestad maken. Maar eenmaal in Rovinj is een bezoek aan de Sint-Eufemiakerk zeker de moeite waard. Deze kerk, die zich helemaal op de top van de heuvel bevindt, is gebouwd door het Venetiaanse Rijk. Dit verklaart ook meteen waarom de kerktoren zoveel op het San Marcoplein in Venetië lijkt. De klim naar dit kerkje, voert langs Grisia, een kunstenaarsstraatje dat Rovinj kenmerkt. Dit straatje zal u ongetwijfeld tegenkomen op schilderijen en foto's, waar u zich ook bevindt in Rovinj of omgeving.

Stranden nabij Rovinj

De kust van Rovinj is bekend om zijn variatie en wordt gekenmerkt door kiezel- en rotsstranden. Elke baai heeft zo haar eigen kenmerken en vraagt om verkend te worden. Vergeet tijdens een bezoek aan één van de stranden niet om snorkelspullen of duikspullen mee te nemen. Zie hieronder een top 5 stranden die meer dan de moeite waard zijn om te bezoeken.
 1. Vestar. De baai is gelegen op slechts vijf kilometer van Rovinj. De baai heeft een prachtig 700 meter kiezelstrand en is onderscheiden met een blauwe vlag vanwege zijn schoonheid, kwaliteit en haar schone zee.
 2. Skaraba. Deze baai is gelegen in het Nationaal Park Zlatni en biedt een aangename schaduw gedurende de hele dag. Het strand is te bereiken via fietspaden door het bos.
 3. Lone. De baai Lone is één van de meestbezochte stranden in Rovinj en bevindt zich bij de ingang van het Nationaal Park Zlatni. Het strand trekt veel zwemmers en families met kleine kinderen aan. Het centrum van Rovinj is slechts 15 minuten lopen door het park.
 4. Kurent. In de baai Kurent bevinden zich prachtige kiezel- en rotsstranden. De baai is veelal geschikt voor ervaren duikers en snorkelaars. In deze baai bevindt zich ook een rotspartij waar kinderen maar al te graag gebruik van maken door ze als duikplank te gebruiken. De rotsen gaan recht naar beneden en monden uit in een meer dan 12 meter diepe zee. Opvallend aan dit stuk is dat hoe verder men zwemt, hoe ondieper het wordt.
 5. Kuvi. Deze baai bevindt zich twee kilometer ten zuiden van de stad Rovinj en is één van de meestbezochte stranden in Rovinj. Voorzien van fijn grind met her en der rotsachtige gedeeltes.

Houd er rekening mee dat tijdens extreme weersomstandigheden de zee erg wild kan zijn. Zwemmen tijdens deze weersomstandigheden is geheel op eigen risico.

Bron: Aconcagua, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Aconcagua, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Limski kanaal
Het Limski kanaal is een baai die maar liefst vijf kilometer het binnenland intrekt. Daarom spreekt men ook vaker van het Limski kanaal dan een baai. Welke benaming wel vaak voorkomt maar een foute benaming is, is Limski Fjord. Het Limski Kanaal is een zogenoemde 'Must-see' tijdens een bezoek aan Rovinj. Het kanaal biedt onderdak aan vele vogelsoorten, stekelvarkens, herten, wilde zwijnen, schildpadden, dolfijnen, kwallen, katvissen en nog veel meer. Waar het Limski kanaal ophoudt, begint de Limski Vallei. Deze trekt nog een kleine 30 kilometer verder landinwaarts en biedt onderdak aan vele dieren- en plantensoorten.

Brijuni eilanden

De Brijuni Eilanden, ook wel het Brijuni Archipel genoemd, bestaat uit 14 eilanden gelegen bij de westkust van Istrë. De meest bekende en mooie eilanden zijn Veliki Brijun, Vanga, Kozada en Mali Brijun. De eilandengroep is in 1999 uitgeroepen tot Nationaal Park en heeft nu een totale oppervlakte van 33,9 km². Dagelijks gaan er vanuit Pula om de 15 minuten een ferry naar de eilanden toe. Het zelf huren van een bootje is ook mogelijk. De reden waarom de eilandgroep zo bekend is, is vanwege het milde klimaat dat er heerst en de rijke vegetatie aan flora en fauna. Vele eilanden doen namelijk denken alsof u door een tropisch regenwoud heenloopt. Wanneer men dan aan de rand van het eiland op witte zandstranden uitkomt met palmbomen en een helderblauwe zee, lijkt het net op een foto van een folder over de Bahama's. Rondom het Brijuni Archipel komen vele bijzondere vissoorten voor. Op het land leven tropische vogels, herten en vele bijzondere hagedissensoorten.

Maar naast liefhebbers van flora en fauna, hebben de eilanden ook veel te bieden op archeologisch gebied. Op de eilanden komt men namelijk overal historische sporen tegen. Zo zijn er complete dorpen uit de periode van Neolith opgegraven (177 v.Chr.), maar ook meer dan 200 voetafdrukken van dinosaurussen zijn te bewonderen.

Brijuni biedt ook de mogelijkheid op overnachtingen. Hier dient wel een flink geldbedrag voor neergelegd te worden. Een nacht in één van de hotels kost al snel 1200 euro. Dit is ook meteen wat Brijuni kenmerkt: luxe en geld. Geen wonder dat er dan ook wereldbekende artiesten verblijven in dit Nationaal Park. Zo is één van de eilanden eigendom van Johnny Depp. Brad Pitt en Elton John hebben ooit eens gezegd de Brijuni Eilanden hun favoriete vakantiebestemming te vinden.

Vrsar

Vrsar is een gemeente en een stadje aan de kust Istrië gelegen tussen Poreč en Rovinj. Vrsar was vroeger het vakantieverblijf van diverse bisschoppen en pausen en de roemruchte Casanova bracht tweemaal een bezoek aan de stad. Vrsar is tegenwoordig bekend om de rust die in het dorpje heerst en de authentieke haven die volledig intact is gebleven. Net zoals in Rovinj is deze haven in het Venetiaanse tijdperk gebouwd. Voor de kust van Vrsar liggen 18 onbewoonde eilandjes die begroeid zijn met zeldzame mediterrane planten.

Poreč

Poreč is een stad en haven aan de westkust van Istrië. Het is de meest toeristische stad van het schiereiland. Poreč is bijna 2000 jaar oud. Voor de haven ligt een klein eiland dat de stad beschermt. Er wonen ongeveer 12.000 inwoners, waarvan meer dan de helft afhankelijk is van het vakantieseizoen. Poreč is vooral bekend om de mooie boulevard en het historische centrum. Grote delen van de stad zijn namelijk door de eeuwen heen intact gebleven. Hierdoor ogen de Romeinse en Venetiaanse bouwwerken authentiek.

Het bekendste bouwwerk in Poreč is de Euphrasius basiliek. Deze basiliek is in de zesde eeuw na Christus gebouwd en is vernoemd naar de Byzantijnse bisschop Euphrasius. In 1997 is dit bouwwerk door UNESCO op de Werelderfgoed Lijst geplaatst. Hiermee wordt de historische waarde van het gebouw onderstreept.

Pula

Pula ligt het zuidelijkst van alle grote steden in Kroatië. Het is één van de grotere steden van Kroatië. Daarnaast is de stad al meer dan 3000 jaar oud en daarmee ook één van de oudste steden.

Geschiedenis

Pula wordt voor het eerst genoemd ergens in de vijfde eeuw voor Christus. De stad viel onder het volk Histria. Pula (en geheel Istrië) behoorden in 1848 tot het Oostenrijk-Hongaarse Rijk. Net zoals Rovinj was Pula een maritiem centrum. Pula werd zelfs de belangrijkste basis voor de scheepswerf. Uiteindelijk, in 1918, kwam Pula in handen van de Italianen. Gedurende de oorlog werd Pula bezet door de Joegoslavische troepen, waarna in 1991 Pula onderdeel werd van de nieuwe staat Kroatië.

Bezienswaardigheden

In de stad is nog een aantal bouwwerken uit de Romeinse tijd terug te vinden. De meest intacte zijn de Tempel van Augustus, Romeinse gevelstenen en het Forum. Het grootste en meest bekende bezienswaardigheid van Pula is het Amfitheater. Dit theater is qua grootte de vijfde van de bestbewaard gebleven amiftheater. Er konden circa 23.000 toeschouwers in. Nu biedt het theater plaats voor nog ruim 6.000 toeschouwers.In de arena werden voornamelijk gladiatorengevechten plaats. Tegenwoordig leent de Arena zich voor concerten, opera's en films. In de afgelopen tien jaar hebben onder andere Anastacia, Elton John, Eros Ramazotti en Sting hier een concert gegeven. Jaarlijks vindt het Kroatische filmfestival hier plaats. Dit is zeker aan aanrader om te bezoeken. Hier worden zowel Kroatische films als buitenlandse films getoond. Met wat geluk wordt dit festival ook bezocht door bekende acteurs. De afgelopen vier edities mochten bijzondere gasten als Johhny Depp, Brad Pitt, Christopher Lee en Leonardo Dicaprio ontvangen. Pula heeft een vliegveld en biedt boottochten naar Brijuni en Venetië.

Plitvice

Plitvice is het verst gelegen bezienswaardigheid. Het is ongeveer vier uur rijden van Rovinj. Het beste is om hier twee dagen voor uit te trekken. Dit kan bijvoorbeeld aan het begin of eind van de vakantie.

Nationaal Park
Het Nationaal Park Plitvicemeren is een nationaal park in de provincie Lika-Senj dichtbij Plitvička Jezera in Kroatië. Door een ingewikkeld afzettingsproces waarbij kalksteen een belangrijke rol speelt, is er in ongeveer 2000 jaar tijd een gigantisch complex doolhof van meren, grotten en watervallen ontstaan. Het park bestaat momenteel uit 16 meren met daartussen ongeveer 90 watervallen. Het hoogteverschil tussen het hoogstgeleden en laagstgelegen meer is 168 meter. Door het afzettingsproces is het water kristalblauw gaan worden. Het grootste meer is het Jezero Milanovac meer. Dit meer is circa 470 meter lang, 90 meter breed en ruim 20 meter diep.

Unesco

Het park werd in 1979 op de werelderfgoedlijst gezet van Unesco. Dit komt doordat het park één van de oudste parken van Europa is. Maar ook de kilometers grote bossen eromheen, die onder andere wolven en beren een onderkomen geven, dragen ook bij aan deze "onderscheiding". Al deze dingen bij elkaar zijn de reden waarom Kroaten dit natuurgebied hun 'Groenblauwe trots' noemen.

Flora en Fauna

Nationaal Park Plitvice heeft een rijke flora en fauna. De bossen worden voornamelijk gevormd door beuken en naaldbomen. De bekendste 'baai' van Plitvice is de Čorkova. Deze ligt tegen het woud Dinarides aan. Dit woud betreft een gebied van ruim 80 hectare dat zich volledig onder natuurlijke omstandigheden ontwikkeld, zonder enige menselijke invloed. In dit gebied bevinden zich sparren hoger dan 60 meter.

Over het gehele park is een zeer grote variatie aan dieren. In het park komen veelal herten, lynxen, dassen, vossen, herten, wilde zwijnen, wolven en beren voor. De laatste twee laten zich vooral in de vroege uurtjes bij zonsopkomst en bij zonsondergang zien. In het park komen meer dan 250 soorten vogels voor. Vrijwel elke roofvogelsoort die in Kroatië voorkomt bevindt zich in het park. 45% van de totale Kroatische vinderpopulatie bevindt zich in het nationaal park Plitvice.

Volgens de laatste telling zwemmen er ongeveer 64 verschillende soorten vissen rond die samen goed zijn voor een aantal van ongeveer zevenduizend vissen.

Praktische informatie

 • Voor een bezoek aan Plitvice moet minimaal een dag uitgetrokken worden;
 • Het Nationaal park is goed bereikbaar met de auto;
 • Tussen de meren bevinden zich twee rustplaatsen waar eten en drinken gekocht kan worden. Deze zijn redelijk duur en druk. Zorg zelf dus voor voldoende eten en drinken;
 • Een deel van de route is af te leggen met een boot of trein. Dit is bij de entreeprijs inbegrepen;
 • Zorg voor goede wandelschoenen;
 • Het is verboden te zwemmen in de meren. Hierop staat een boete van omgerekend 1200 euro (in Kroatië liggen alle boetes relatief hoog);
 • Blijf op de paden;
 • Het is niet bekend hoeveel beren in het Nationaal Park voorkomen. Het gaat om beren die niet alleen in het park voorkomen, maar vanwaar het park onderdeel is van hun territorium. Gedacht wordt dat er ongeveer 15 beren tegelijkertijd aanwezig zijn over het hele park, waarvan er een aantal vertrekken naar ander gebied en een aantal binnenkomen. Mocht u een beer tegenkomen, blijf dan kalm en kom niet dichtbij. Meld bij het verlaten van het park of wanneer u een parkopzichter tegenkomt waar de beer gesignaleerd is. De kans dat een beer gespot wordt is echter zeer klein: Ze laten zich meestal pas na sluitingstijd van het park zien en overdag komen ze vaak niet dichtbij de wandelpaden.

Algemene informatie en tips

 • Officiële naam: Republiek Kroatië
 • Continent: Europa
 • Oppervlakte: 56.538 km²
 • Hoofdstad: Zagreb
 • Inwoneraantal: 4.290.612 inwoners (2011)
 • Regeringsvorm: Republiek
 • Hoogste punt: 1.831 m (Dinara)
 • Afstand (Amsterdam – Zagreb): 1.087 km
 • Vliegduur: circa 2 uur

Weer en klimaat

Kroatië heeft zowel een landklimaat als een mediterraan klimaat. In de wintermaanden liggen de temperaturen rond de 0 tot -15 graden en in de zomermaanden rond de 25 tot 35 graden.

Taal

Kroatisch is de officiële taal in Kroatië. Daarnaast wordt er op kleinere schaal Engels, Duits en Italiaans gesproken.

Reisdocumenten

U dient te beschikken over een geldige identiteitskaart of paspoort. Een visum is niet nodig.

Geld

In Kroatië wordt betaald met de Kroatische kuna (HRK).

Tijdverschil

Er is geen tijdsverschil.

Verkeer en route

In Kroatië wordt aan de rechterkant van de weg gereden. Er komen tolwegen voor. Een overzicht van alle tolwegen in Kroatië zijn terug te vinden op de site van ANWB.

Elektriciteit

In Kroatië worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland.

Hulpdiensten

Mocht er in geval van nood hulp nodig zijn van politie, brandweer en/of ambulance dan kan er gebruik gemaakt worden van onderstaande alarmnummers.
 • Politie: 192 of 112
 • Brandweer: 93 of 112
 • Ambulance: 94 of 112

Telefonie

De landcode om iemand in Kroatië te kunnen bellen is 00385 of +385. Vanuit Kroatië bellen naar Nederland wordt 0031 of +31 gebruikt.

Relevante wetgeving

 • Alcohol kopen en/of drinken vanaf 18 jaar
 • Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5
 • Tabak kopen en/of roken vanaf 18 jaar
 • Rookverbod geldt in openbare gelegenheden
 • Homoseksualiteit: Toegestaan
© 2013 - 2024 Vanzadelhoff, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie in KroatiëVakantie in KroatiëKroatië is de vakantiebestemming bij uitstek. Je vindt er zon, zee en strand, maar ook cultuur: Romeinse ruïnes en oude,…
Rovinj: stad van de romantiek en de kunstenRovinj: stad van de romantiek en de kunstenRovinj is een schitterende stad met een nostalgisch verleden. Dit Kroatische plaatsje- 'de blauwe parel van de Adria'- l…
Vakantie Rovinj, KroatiëRovinj is een havenstad in Istrië, Kroatië aan de gelegen aan de Adriatische Zee en is een populaire vakantiebestemming.…
Jongerenvakanties in KroatiëKroatië is de afgelopen jaren een van de meest populaire vakantiebestemming onder jongeren. Onder meer de relatief lage…

Rome en Vaticaanstad: moderne stad met rijke geschiedenisRome en Vaticaanstad: moderne stad met rijke geschiedenisWaar slaven prooi werden voor leeuwen, waar het Romeinse Rijk maar bleef groeien, waar het centrum van katholicisme onts…
Winkelen in MadridAls je een stedentrip maakt naar Madrid mag shoppen niet ontbreken op je lijstje. Naast de mooie bezienswaardigheden en…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Lucky2013, Pixabay
 • http://rovinj-vakantieappartement.nl/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Rovinj
 • http://www.brijuni.hr/en/
 • http://www.zoover.nl/campings/rovinj/istrie
 • Afbeelding bron 1: Lucky2013, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Aconcagua, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Vanzadelhoff (71 artikelen)
Laatste update: 24-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.