Rovinj: stad van de romantiek en de kunsten

Rovinj: stad van de romantiek en de kunsten Rovinj is een schitterende stad met een nostalgisch verleden. Dit Kroatische plaatsje- 'de blauwe parel van de Adria'- ligt op het schiereiland Istrië. De stad zelf is ook weer gehuisvest op een schiereiland, een soort halfronde heuvel die naar de top leidt. Hierop staat de Sint Eufemiakerk. De kerktoren steekt boven alles uit en zorgt voor een magnifiek stadsgezicht. Rovinj is een prachtig stadje met een bijzondere sfeer. Een bezoek aan dit pittoreske plaatsje is beslist de moeite waard.

Rovinj- de sfeer

Republiek Venetië

Veel mensen zeggen dat de sfeer in Rovinj aan Venetië doet denken. Dit is niet zo gek als je bedenkt dat Rovinj lange tijd tot de republiek van het Italiaanse Venetië behoorde. Veel huizen in Rovinj zijn dan ook in Venetiaanse stijl gebouwd. Ook lijkt de kerktoren op de toren die op het Sant Marcoplein in Venetië staat.

Historie

De sfeer in het Kroatische stadje Rovinj is echter nog gemoedelijker dan in Venetië. Dit komt door onder andere door de vriendelijke mensen die in het stadje wonen. Ook de historische architectuur draagt hier aan bij: er zijn veel middeleeuwse gebouwen in de nauwe straatjes en smalle steegjes. Zowel deze gebouwen als de huizen staan vaak schots en scheef wat een bijzonder aanzicht geeft. Het stadje is bovendien zowel klein als overzichtelijk en ademt één en al nostalgie uit.

Winkel en galeries in Rovinj

Rovinj staat bekend als een echt kunstenaarsstadje en is geliefd bij romantici. Het wordt dan ook wel de 'stad van de romantiek en kunsten' genoemd. De galerietjes zijn gebouwd tussen de smalle steegjes op de halfronde heuvel die naar de top van het stadje leidt. Uit de galerietjes klinkt vaak mooie Kroatische of klassieke muziek, dit zorgt voor een authentieke sfeer. In de steegjes zijn veel keramisten, schilders en sieradenmakers gehuisvest. Tegen relatief lage prijzen worden hier de mooiste kunstwerkjes voor je neus gemaakt.

De St. Eufemiakerk

Bezienswaardigheid in Rovinj

De Sint Eufemiakerk in Rovinj is gezichtsbepalend voor het mooie stadje. Een bezoek aan deze kerk is echt een 'must' als je in Rovinj bent. Vanuit de kerktoren heb je uitzicht over de hele stad Rovinj en de omgeving eromheen. De kerk werd in de 18e eeuw gebouwd op de fundamenten van een Romaanse kerk uit de 11e eeuw.

Barok

De Sint Eufemiakerk is een bouwwerk van de broers Vollani uit het Italiaanse Maniago. De voorkant van de kerk is in Venetiaanse barokke stijl gebouwd. Op de spits van de 60 meter hoge klokkentoren staat een koperen beeld van de heilige Eufemia waar de kerk haar naam aan te danken heeft.

Overige bezienswaardigheden

Musea in Rovinj

Buiten de Sint Eufemiakerk zijn er nog talloze bezienswaardigheden in en om Rovinj. Enkele bezienswaardigheden die je niet gemist mag hebben zijn het aquarium van Rovinj, enkele prachtige musea en het benedictijnenklooster Andrija. Ook de natuur in de omgeving van Rovinj is meer dan de moeite waard.

Brioni eilanden: prachtig nationaal park

Bezienswaardigheden vlakbij Rovinj zijn onder andere de 'Brioni eilanden', een nationaal park dat bestaat uit 14 eilanden vol prachtige flora en fauna. Informeer voor alle mogelijkheden bij het toeristisch bureau in Rovinj.

De markt in Rovinj

Kroatische lekkernijen

Aan het water in Rovinj is dagelijks een uitgebreide markt. Hier zijn niet alleen verse groenten en fruitsoorten te koop maar gaan ook heerlijke dressings, wijnen, olijven en andere lekkernijen over de markttoonbanken. Ook zijn er rondom de markt standjes waar men terecht kan voor sieraden en souveniertjes.

Kuna: betaalmiddel in Kroatië
Op de markt heerst nog een authentieke sfeer. Je kunt hier met de Kuna, de munteenheid van Kroatië, betalen en de marktlieden houden nog van de echte markthandel. De toeristen op de markt zijn uiteraard zeer welkom en de marktlieden zijn dan ook vriendelijk. De markt in Rovinj is kortom een echte 'happening'.

Haven en horeca van Rovinj

Restaurantjes aan de haven

Rovinj heeft een pittoresk haventje met mooie oude en nieuwe schepen. Hier liggen veel bootjes die af en aan varen naar de 22 eilandjes die om Rovinj heen liggen. Ook zijn er veel authentieke vissersbootjes te zien die hun vangst aan wal komen brengen in Rovinj. De vis wordt soms direct vers opgediend in de vele restaurantjes aan de haven die Rovinj rijk is.

Kroatisch eten aan het water

Aan het haventje zijn talloze restaurantjes en terrasjes waar men kan genieten van een heerlijke Kroatische maaltijd. Zowel vlees- als vele visgerechten staan op het menu. Ook kan men 's avonds genieten van een heerlijke cocktail in één van de barretjes of terrasjes in Rovinj. Vergeet ook vooral niet de ijssalons te bezoeken!

Zonsondergang in Rovinj

Zwoele zomeravonden

De zonsondergangen rondom Rovinj zijn fameus. Vanuit de omgeving rondom Rovinj, bijvoorbeeld vanaf campings aan de overkant van het water, kun je het stadje zien schitteren tussen de mooiste kleuren die de zonsondergang met zich meebrengt.
Ook vanuit Rovinj zelf zijn schitterende zonsondergangen te zien. Horecagelegenheden maken hier dankbaar gebruik van.

Magnifiek uitzicht bij bar Valentino

Zo kun je bij bar 'Valentino' de zon in de zee zien zakken en prachtige zonsondergangen aanschouwen. Bij de bar lopen rotsen naar beneden tot in de zee. Een uur voor zonsondergang worden loungekussens uitgedeeld. Met een cocktail in de hand kijken mensen vanaf de rotsen naar dit prachtige natuurverschijnsel. 'Valentino' wordt wel de meest romantische hotspot van Kroatië genoemd. Een absolute aanrader!

Het klimaat en toerisme

Mediterraan

In Rovinj heerst een mediterraan klimaat. Het weer is er aangenaam en lekker warm. Zomers is de gemiddelde temperatuur rond de 25 graden Celsius. Ook is het heerlijk zwemmen in Rovinj. De gemiddelde watertemperatuur bedraagt zomers rond de 23 graden. Rovinj staat bekend om zijn gezonde lucht.

Gezellige drukte

Veel toeristen bezoeken Rovinj vanwege het klimaat en de gezonde lucht. Bovendien heeft Rovinj mooie stranden en eilandjes in de omgeving. In en om Rovinj is het dan ook gezellig druk. Ondanks het toerisme is de nostalgische sfeer in Rovinj bewaard gebleven. Wie het stadje bezoekt heeft echt het idee even terug te gaan in de tijd en kan genieten van de gemoedelijke sfeer.

Overnachten in en om Rovinj

In en om Rovinj zijn talloze mogelijkheden om te overnachten. Je kunt kiezen uit:
  • campings
  • resorts
  • hotels
  • vakantiehuisjes
  • pensions
  • bed & breakfast

Enkele goede sites om de mogelijkheden te bekijken zijn www.rovinj.info en www.maistra.com. Hier staat ook overige informatie over Rovinj op zoals sportmogelijkheden, wellness en gastronomie.
© 2011 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie Rovinj, KroatiëRovinj is een havenstad in Istrië, Kroatië aan de gelegen aan de Adriatische Zee en is een populaire vakantiebestemming.…
Vakantie in KroatiëVakantie in KroatiëKroatië is de vakantiebestemming bij uitstek. Je vindt er zon, zee en strand, maar ook cultuur: Romeinse ruïnes en oude,…
Antieke resten in het mediterrane IstriëAntieke resten in het mediterrane IstriëAan de kust van de Adriatische Zee, in het noordwesten van Kroatië ligt het schiereiland Istrië. Hier vind je de gezelli…
Vakantie in Istrië (Kroatië)Vakantie in Istrië (Kroatië)Istrië, een naam die je steeds vaker hoort. Steeds meer mensen gaan op vakantie in Kroatië. Istrië is het meest toeristi…

Leuke steden: MilaanNaar Milaan (Italiaans: Milano) ga je niet voor je rust. Verwacht geen pittoreske pleintjes en mooie natuur, maar een le…
Een dagje uit in AmsterdamAmsterdam is een leuke stad om een dagje te bezoeken. Het centrum van Amsterdam is de grootste oude binnenstad ter werel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Momonator, Pixabay
  • www.istrie.org
  • www.wikipedia.org
  • www.campingrovinjvrsar.com
  • www.rovinj.info
  • www.maistra.com
  • Reisgids Istrië- Globus
Schoontje (91 artikelen)
Laatste update: 08-02-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.