Een dagje uit in Amsterdam

Amsterdam is een leuke stad om een dagje te bezoeken. Het centrum van Amsterdam is de grootste oude binnenstad ter wereld. De grachtenpanden zijn namelijk meer dan 300 jaar oud. Dat is uniek in de wereld. Nergens anders vind je zoveel eeuwenoude huizen bij elkaar. Tussen de huizen staat slechts hier en daar een nieuw pand. De grachten zijn nog goeddeels open behalve de Lindengracht en het Damrak. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Met een bootje door Amsterdam

Amsterdam is de ideale plek om met een bootje te bezoeken. Vanaf het water ziet de stad er nog leuker uit. Er zijn diverse elektrische oplaadpunten voor bootjes in de stad; de gemeente Amsterdam wil graag dat iedereen overstapt op elektrisch varen wat stiller is en minder milieuvervuiling te weeg brengt. Op zomerse dagen liggen alle grachten vol met bootjes. Op feestdagen is er bijna geen doorkomen meer aan door het hoge aantal bootjes. Mensen vieren de dag in gemoedelijke sfeer vanaf het water.

Stad aan ´t IJ

Van oudsher leven de Nederlanders met water. 2000 jaar terug was de westelijke helft van Nederland voornamelijk een delta gebied van de Rijn, Maas en IJssel. Amsterdam is door zijn ligging, tussen de Noordzee en de Zuiderzee een cruciale stad geworden in de ontwikkeling van Holland. De boot was de snelste verbinding in de 17e eeuw. Amsterdam was destijds het belangrijkste handelscentrum in de wereld. Nederland was een wereldmacht met koloniën in Azië, Afrika, Zuid-Amerika en de Caraïben. Veel panden die gemaakt zijn in de 17e eeuw zijn van hoge kwaliteit. De gevels zijn uitbundig versierd. De grachtenpanden uit de gouden eeuw maken Amsterdam een bijzondere stad.

Museum

Een dagje of weekendje Amsterdam kan niet zonder museumbezoek. Het van Goghmuseum, Rijksmuseum en het Stedelijk Museum zijn waarschijnlijk door iedereen met de Nederlandse nationaliteit eenmaal bezocht. Amsterdam biedt een ruime keus aan musea. Het Tropenmuseum is een schitterend gebouw met een unieke collectie. Het beschikt over een eigen theater.

Theater

Amsterdam is een echte theaterstad. Op de bekende grote pleinen zoals Dam en Leidseplein treden straatartiesten op. Nergens in Nederland vind je zoveel theaters bij elkaar als in de Hoofdstad van Noord-Holland. Carré, De Stopera, het Rai-Theater, Werkmantheater, Rozentheater, Muiderpoorttheater, Kleine Komedie, De Rode Hoed, Frascati, Comedy Theater, DeLaMar en nog veel meer theaters zitten er in Amsterdam. Natuurlijk heeft Amsterdam een Stadsschouwburg dat het gezicht van het Leidseplein bepaalt. Jammer genoeg is de kwaliteit van het Nederlands theater niet altijd even goed. Door de bezuinigingen stelt de operette niet echt veel voor in Nederland. Musicals worden vooral door Stage Entertainment gedaan; ze zijn wel populair maar het niveau van Engeland of Broadway haalt men niet. Nu geniet de Nederlandse Opera een goede reputatie in het buitenland. Voor de theaterliefhebber is er het jaarlijks terug kerende Holland Festival; een theaterfestival waar vooral buitenlandse artiesten hun kunsten vertonen.

Tram

Een ritje met de tram wordt door menig reiziger als een rondje sight-seeing beschouwd. Het kan voor menige toerist een leuk uitje zijn om je met de tram te laten vervoeren. Trams rijden echter niet overal; je moet ook van lopen houden. Wanneer je Amsterdam op zoveel mogelijk verschillende locaties wilt beleven kun je het best fietsend door de stad begeven. Je kunt of hiervoor je fiets meenemen in de trein of een fiets huren. Natuurlijk kun je ook met de tram gaan maar deze is in Amsterdam een stuk langzamer dan de fiets. De tram stopt voor elke halte en stoplicht. Wie met de trein en fiets komt is het snelst op zijn bestemming in Amsterdam. De hoofdstad is misschien wel de beste fietsstad van Nederland. Er zijn zeer veel fietspaden. Op de grachten is het meeste eenrichtingsverkeer, maar dat geldt niet voor fietsers. In vrijwel alle eenrichtingsverkeerstraten in Amsterdam mag je als fietser twee kanten op rijden. Toeristen uit met name landen waar ze links rijden hebben nog wel eens moeite met het fietsen in Amsterdam. De trams maken het lastig, maar ook de scooters die tegen het verkeer ingaan vormen een bekende uitdaging.

Vondelpark

Het Vondelpark in Amsterdam is een ´s zomers schitterende plek om even uit te rusten. In de zomer worden er in het Vondelparktheater veel voorstellingen gehouden. Over de bredere wegen zijn veel mensen aan het rolschaatsen of skeeleren. Je kunt ook in het Blauwe Theehuis van een kopje koffie genieten. Het Blauwe Theehuis is een rond gebouw uit 1937 met een eerste etage waar je over een stukje van het park uitkijkt. Het is gebouwd door architect Baanders in de stijl van Nieuwe Zakelijkheid. Het gebouw is gemaakt van beton, staal en glas. Het Blauwe Theehuis beschikt over het grootste terras van Nederland en heeft plaats voor maar liefst 800 mensen.

Sarphatipark

Naast het Vondelpark kent Amsterdam legio andere mooie parken zoals het Flevopark, Beatrixpark, Oosterpark, Westerpark en het pittoreske Sarphatipark. Dit laatste relatief kleine parkje is schitterend aangelegd en zo ingericht dat je weinig omliggende bebouwing ziet. Het Sarphatipark ligt middenin de Pijp. Het is een soort gezamenlijke tuin van alle mensen zonder privé-tuin. Het park kent een betonnen ping pongtafel, een basketbalterreintje, een hondenuitlaatveldje, een speeltuintje, een gemaal en vooral veel plek om in de zon te liggen. Het Sarphatipark biedt een aantal uitgangen; sommige daarvan brengen je in één minuut op de Albert Cuypmarkt.

Markt

De markten in Amsterdam zijn door de hele stad verspreid. In het oosten kun je de Dappermarkt vinden. Het westen heeft de Ten Catemarkt. In de Jordaan kan men aankopen doen op de Noordermarkt en op de Lindengrachtmarkt. Natuurlijk kunnen de toeristen zich uitleven op de bloemetjesmarkt, gelegen naast de Munt. Maar de bekendste markt van Amsterdam is de Albert Cuypmarkt. Dit is een lange rechte straat waar van oudsher kooplieden hun waar aanprijzen. Omdat deze markt een goede naam heeft hebben volgens Amsterdammers marktlieden de prijzen standaard iets hoger gemaakt. Op de Albert Cuyp zie je mensen uit heel de wereld. Op de Dappermarkt en Ten Catemarkt zie je vaak alleen Amsterdammers. Aangezien Amsterdammers er in 180 verschillende nationaliteiten bestaan, blijf je ook daar mensen uit heel de wereld zien. Momenteel is Amsterdam de stad met de meest verschillende nationaliteiten ter wereld; zelf meer dan in New York!

Fietstaxi

Een leuke manier om je te laten vervoeren door Amsterdam is met de fietstaxi. Deze rijdt vooral in de toeristische gedeelten. De fietstaxi´s hebben elektrische trapondersteuning zodat ze de bruggetjes kunnen oprijden. Fietstaxi´s worden met name ´s nachts gebruikt door uitgaanspubliek om je van het Rembrandtplein naar jet Leidseplein te vervoeren. De prijs is relatief hoog. Maar als je geluk heb dan mag je met zijn drieën achterin; dat scheelt weer.

Pleinen

Toeristen of mensen die een dagje uitgaan blijven over het algemeen in het oude centrum. Soms wordt een uitstapje gemaakt naar de Albert Cuypmarkt die in de Pijp ligt. Achter deze markt bevindt zich een klein pleintje dat het Gerard Douplein heet; dit is een plein waar veel studenten uitgaan. Vlak in de buurt, op 100 meter, ligt het Marie Heinekenplein. Daar vind je vele terrasjes. Het Heinekenplein ligt achter de brouwerij van Heineken wat nu een museum is geworden. De Dam, het Rembrandtplein, Thorbeckeplein en Leidseplein zijn de meest bekende pleinen waartussen het makkelijk lopen is. ´s Nachts speelt het uitgaansleven zich vooral af op en rond het Thorbeckeplein en Rembrandtplein, die aan elkaar vast zitten. Via de reguliersbreestraat, een stukje Kalverstraat en Leidsestraat loopt men vervolgens naar het Leidseplein of andersom. Het Waterlooplein heeft bijna elke dag een tweede hands spullen markt die erg interessant kan zijn voor mensen die goedkoop leuke spullen willen kopen. Ook op de Albert Cuyp kun je trouwens goedkoop leuke kleren kopen. Het museumplein is alleen druk als er iets te doen is zoals een huldiging van een voetbalelftal, de Uitmarkt en bevrijdingspop op 5 mei. Het museumplein ligt pal achter het Rijksmuseum. Wie alle bekende plekken van Amsterdam wil bezoeken heeft eigenlijk aan één dag niet genoeg.

Kalverstraat

De Kalverstraat is de bekendste winkelstraat van Nederland. Voor winkelend publiek is het een paradijs. Van tweedehands boeken bij de Slegte tot het grote V&D warenhuis; alles is er te vinden. Bij het begin aan de munt is een boekhandel met alleen Engelstalige boeken; er zijn zoveel Engelssprekende mensen in Amsterdam! De huur van de winkels behoort tot de duurste ter wereld. Tussen 10 uur ´s morgens en 18.00 uur ´s avonds is de Kalverstraat altijd druk. De straat zelf is relatief smal zodat het nog drukker lijkt. In deze straat lopen erg veel nationaliteiten door elkaar; je hoort er werkelijk alle talen van de wereld. De Kalverstraat begint bij de Munt en loopt door tot de Dam. Aan de overkant gaat de winkelstraat eigenlijk gewoon door; alleen heet hij dan Nieuwendijk. Na een bocht verandert deze in Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk. Ook dit zijn echte winkelstraten; bij elkaar goed voor kilometerslang winkelplezier.
© 2011 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuinen en parken in AmsterdamTuinen en parken in AmsterdamBij een bezoek aan Amsterdam is er veel meer te zien dan alleen pittoreske grachten, leuke winkels en markten, interessa…
Amsterdam: 10 alternatieve bestemmingenIn Amsterdam zijn plekken buiten de grote trekpleisters om waar het leuk is ter variatie om naar toe te gaan. Het Sexmus…
Bezienswaardigheden in AmsterdamBezienswaardigheden in AmsterdamIn vakantietijd boeken veel mensen een stedentrip. Rome, Parijs en Londen zijn populaire steden. Maar waarom doe je niet…

Rovinj: stad van de romantiek en de kunstenRovinj: stad van de romantiek en de kunstenRovinj is een schitterende stad met een nostalgisch verleden. Dit Kroatische plaatsje- 'de blauwe parel van de Adria'- l…
Hotels Nijmegen, Mercure, Bastion, Scandic Sanadome, BelvoirHotels Nijmegen, Mercure, Bastion, Scandic Sanadome, BelvoirEen overzicht van hotels in Nijmegen, dat landelijke bekendheid geniet vanwege zijn Vierdaagse en de daaraan gekoppelde…
Bronnen en referenties
  • http://www.plaats.nl/nederland/alles-over/bezienswaardigheden/
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 17-05-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.