Luxor: de rijke geschiedenis en bezienswaardigheden

Luxor is een stad gelegen aan de Nijl in het midden van Egypte. De stad heeft een rijke geschiedenis en vele bezienswaardigheden. De stad is bereikbaar per vliegtuig, maar er zijn ook verschillende excursies te boeken vanuit bijvoorbeeld de steden aan de Rode Zee. Luxor is een stad in Zuid-Egypte. De stad heeft zo'n half miljoen inwoners en het oppervlakte is zo'n 416 vierkante meter. Luxor wordt vaak gezien als het grootste openluchtmuseum ter wereld. Deze bijnaam heeft het te danken aan het feit dat de ruïnes van de tempels van Karnak en Luxor midden in de stad liggen. De tempels van Karnak liggen in het gelijknamige plaatsje Karnak, dat bijna direct aan Luxor vast ligt.
De stad bestaat uit 2 delen: de oostelijke en de westelijke oever. Deze 2 delen worden gescheiden door de rivier de Nijl, de op een na grootste rivier ter wereld. Aan beide kanten van de Nijl zijn bezienswaardigheden te vinden, maar hierover later meer.

De rijke geschiedenis van Luxor

De stad Luxor heeft niet altijd deze naam gehad. In het Oude Egypte had het de naam Thebe. Dit was tevens de hoofdstad van Opper-Egypte, dit heeft als gevolg gehad dat de Vallei der Koningen op deze plek is te vinden. Vaak werd naar de stad gerefereerd als 'city'(=stad). Deze benaming was maar voor 2 andere steden in Egypte van toepassing: Memphis and Heliopolis. De stad was in het Oude Egypte dus zeker belangrijk, maar het belang van de stad werd pas echt groter gedurende de 11e dynastie.
Met de 11e dynastie, die zo'n 2100 voor Christus begon, was er ook het begin van het Middenrijk. Het Middenrijk was een goede periode voor heel Egypte. Er werden weer verschillende expedities gedaan en ook de Rode Zee werd weer in gebruik genomen. De binnenlandse politiek was in deze periode redelijk stabiel.
Tijdens deze dynastie werd Luxor steeds bekender door de sociale status en rijkdom. Het was tevens het centrum van de kunst, religie, politiek en geleerdheid. De stad groeide langzamerhand uit als de hoofdstad van zowel de politiek en religie als ook van het leger.
Door deze bekendheid kwamen onder andere mensen uit Babelonië, de Hittieten, de Phoeniciërs, de Turken en Grieken. De stad bleef echter niet zo populair, mede doordat het afgelegen ligt in het binnenland van Egypte. Alexandrië heeft uiteindelijk de positie van politieke hoofdstad overgenomen. Ook het leger verliet al snel de stad Luxor. Luxor bleef echter wel gedurende een lange periode de hoofdstad van de religie, de stad was niet voor niets de stad van de Egyptische god Amon-Ra. Deze positie heeft het kunnen behouden tot de Griekse tijd.
Amon-Ra is eigenlijk een samentrekking van twee verschillende goden. De belangrijkste god van de stad was Amon. Deze god werd samen met zijn vrouw Mut en hun zoon Khonsu aanbeden. Khonsu was de god van de maan. Omdat Luxor zo populair werd, werd ook de lokale god Amon steeds populairder. In deze periode werd hij vaak gelinkt met de zonnegod Ra en zo ontstond dus nieuwe 'koning der goden': Amon-Ra. De grote tempel van Amon-Ra is te zien in Karnak, dit was tevens de belangrijkste tempel in Egypte in deze periode.
Na de aanval van Assurbanipal rond 600 voor Christus is de stad steeds minder belangrijk geworden en zijn de gebouwen steeds minder goed onderhouden. Tijdens het Romeinse Rijk was de stad bekend onder Christelijke monniken en het werd dan ook enkele keren bezocht. De monniken hebben hun bijdrage in Luxor geleverd door er wat kerken te plaatsen. Delen hiervan zijn nog te vinden in de stad.

De belangrijkste bezienswaardigheden

Op de oostelijke oever zijn 2 bekende bezienswaardigheden: de Luxor Tempel en de Karnak Tempel. Met een tochtje over de Nijl komen we uiteindelijk op de westelijke oever waar nog 2 bekende bezienswaardigheden te vinden zijn: 'Valley of the Kings" en de Kolossen van Memnon.

De Luxor Tempel

De tempel is in 1400 voor Christus neergezet voor Amon, Mut en hun zoon Khonsu. Deze tempel was een belangrijk onderdeel van het jaarlijkse Opet-festival. Dit festival werd elk jaar gehouden. Tijdens dit festival werd een beeld van Amon van de Karnak Tempel over de Nijl naar de Luxor Tempel gebracht. Door alle rituelen die erbij kwamen kijken was dit een van de belangrijkste en grootste festivals van de stad, getuige ook de verschillende muurschilderingen in zowel de Tempel van Luxor als de Tempel van Karnak.
De tempel is, zoals zoveel werken uit de geschiedenis, niet in één keer helemaal opgebouwd. Verschillende farao's hebben delen toegevoegd en verwijderd. Onder ander Hatshepsut en Ramses II hebben bijgedragen aan de uiteindelijke bouw van de tempel.
De Tempel van Luxor is nu nog steeds te bezichtigen en verkeert in redelijke staat. Er zijn verscheidene dingen afgebroken, maar dit weegt natuurlijk niet op tegen de ouderdom van de ruïne.

De Karnak Tempel

De Karnak Tempel was eveneens een belangrijk onderdeel van het Opet Festival. Deze Tempel werd ook wel eens de Tempel van Amon genoemd en daarom is het ook niet zo raar dat vroeger een beeld van Amon vanuit deze tempel naar de Tempel van Luxor werd gedragen.
De Tempel van Karnak wordt gekenmerkt door de vele pilaren. Deze pilaren staan in één 'hal' en staan uiteraard vol met hiërogliefen en tekeningen.
De Karnak Tempel is helaas niet helemaal open voor het publiek. De tempel bestaat namelijk uit 4 delen, waarvan er maar één(het grootste) geopend is voor het publiek. Deze tempel wordt dan ook vaak bezocht door toeristen, hij staat op nummer 2 van Egypte, achter de piramides.

De oversteek van de Nijl

We hebben nu de bezienswaardigheden aan de westelijke oever wel ongeveer gehad. Uiteraard zijn er nog veel meer dingen te zien, maar dit waren de meest bezochte en misschien ook wel de meest interessante.
Met een tochtje over de Nijl beland je op de oostelijke oever. Deze tocht is zeker de moeite waard: heerlijk in het zonnetje over het water naar de overkant.

'Valley of the Kings'

De Vallei der Koningen zoals het in het nederlands heet, is een van de bekendste plekken van Luxor. Dit is dé plek waar vroeger verschillende farao's zijn begraven en het is tevens de plek waar de meest beroemde farao Toetanchamon begraven ligt. In de vallei zijn al meer dan 60 graven gevonden en het vermoeden is er dat er nog een aantal niet zijn gevonden.
De vallei is hier niet zomaar opgericht. Door de natuurlijke camouflage dacht men dat ze veilig waren voor rovers, maar dit bleek een onjuiste gedachte. De graftombes van de farao's werden weldegelijk geplunderd en leeg achtergelaten. In sommige tombes was zelfs graffiti aanwezig. Inmiddels is de vallei weer in ere hersteld en wordt er weer toezicht gehouden op de tombes.
Niet alle tombes zijn voor het publiek te aanschouwen. Een deel van de tombes is alleen toegankelijk voor wetenschappers en sommige tombes worden gerenoveerd. Er zijn echter altijd tombes die te bezichtigen zijn, zo ook de tombe van Toetanchamon. De aantekening die hierbij moet worden gemaakt is dat voor deze tombe extra moet worden betaald.

Kolossen van Memnon

Deze twee kolossen zijn twee enorme standbeelden van farao Amenhotep III. De beelden zijn gemaakt van kwartsiet en zijn zo'n 3400 jaar geleden gemaakt. De beelden zijn zo'n 20 meter hoog en één ervan is beschadigd. Er wordt gezegd dat de oorzaak hiervan een aardbeving is, maar dit is zeer onwaarschijnlijk. Egypte ligt namelijk niet in een gebied waar veel aardbevingen voorkomen, dus plunderingen zijn een logischere verklaring voor deze beschadiging.
Sinds dit beeld is beschadigd zou deze steen een fluitend geluid maken. In dit verschijnsel horen sommige een trieste zang en dit monument heeft zijn naam hieraan te danken.
Het geschreeuw zou namelijk van de Ethiopische koning Memnon zijn, die in de Trojaanse oorlog uit wraak door Anchilles is gedood. Memnon's moeder, Eos, zou Zeus hebben gesmeekt om onsterfelijkheid, maar dit is niet gebeurd. Omdat Eos de godin van de dageraad was, past dat in het beeld dat de kolossen floten met zonsopgang.
Natuurlijk is deze legende zeer onwaarschijnlijk en is een natuurlijke oorzaak veel waarschijnlijker, maar het is wel de reden dat de kolossen van Amenhotep nu de 'Kolossen van Memnon' heten. Op dit moment is het gefluit trouwens niet meer te horen, omdat de beelden zijn gerestaureerd door Septimius Severus.

Eigen beleving van de stad

Ikzelf ben in 2009 naar Luxor geweest voor een dagtripje en heb bovenstaande bezienswaardigheden bezocht. Dat is ook de reden waarom juist deze besproken worden in dit artikel. Ik besef dan ook dat dit niet de enige bezienswaardigheden zijn in Luxor, maar wel de meest bezochte in Luxor.
Ik heb deze trip als uiterst positief ervaren. Wij hadden een gids en dit is dan ook zeker aan te raden, omdat je dan de verhalen achter bijvoorbeeld de tempels hoort, maar ook de legende van de kolossen. Luxor is dan ook zeker de moeite waard als je in Egypte bent. Wij hebben de tocht vanaf de Rode Zee gedaan, dit was toch wel een aantal uurtjes rijden. Ik heb hier echter nooit spijt van gehad, want een beetje geschiedenis en cultuur van een land proeven is naar mijn idee altijd iets goeds.
Ik kan deze trip dan ook aan iedereen die een beetje van cultuur houdt aanbevelen. De tempels zijn uitstekend onderhouden en ook de vallei der koningen is nog in goede staat.
© 2011 - 2024 Mellie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De schatten van EgypteEgypte is vooral bekend om haar rijke geschiedenis. De koningsgraven in de vorm van piramide’s, de dodenmaskers en de ve…
Cruisend over de Nijl de oudheden van Egypte bekijkenEen Nijlcruise door Egypte is een heel bijzondere manier om het land te ontdekken. De Egyptenaren noemen de Nijl het ges…
Egypte - De top 10 beste bezienswaardighedenEgypte - De top 10 beste bezienswaardighedenHet oude Egypte, voor de uiteindelijke instorting ongeveer 1.700 jaar geleden, was het land van de farao's. Egypte is ee…

Reuver: een toeristisch dorpReuver: een toeristisch dorpReuver, gemeente Beesel, is een Limburgs dorp en ligt tussen Roermond en Venlo in. Het ligt langs de maas en wordt omgev…
Bezienswaardigheden in Warschau - de Nieuwe StadBezienswaardigheden in Warschau - de Nieuwe StadDe Nieuwe Stad (of New Town, of Nowe Miasto) stond vroeger bekend als "Nieuw Warschau". Het gebied begon zich aan het ei…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Luxor; Geraadpleegd op 1 juni 2011
  • Rondleiding Luxor en Karnak
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kolossen_van_Memnon; Geraadpleegd op 1 juni 2011
Mellie (68 artikelen)
Gepubliceerd: 01-06-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.