Cruisend over de Nijl de oudheden van Egypte bekijken

Een Nijlcruise door Egypte is een heel bijzondere manier om het land te ontdekken. De Egyptenaren noemen de Nijl het geschenk. Waarom dat zo is wordt heel goed duidelijk tijdens een Nijlcruise. Op een groot en luxueus schip wordt het land vanaf het water getoond. Een Nijlcruise laat toeristen op een andere manier kennismaken met Egypte.

Egypte is veel meer dan de piramiden van Gizeh

Veel mensen kennen Egypte vooral van de piramiden van Gizeh. In slechts een eeuw tijd bouwden de oude Egyptenaren d
eze koninklijke begraafplaatsen bestaande uit 3 piramidecomplexen voor hun vorsten. Iets minder bekend lijken de tempels en koningsgraven die zich aan de westzijde van de Nijl bevinden, ten zuiden van Luxor. Het maken van een comfortabele Nijlcruise, die cultuur en het dagelijkse leven combineren in één reis, is een uitermate geschikte manier om deze schatten te ontdekken.

Vallei der Koningen met de graven van farao's, de tempel van Hatsepsut

De Vallei der Koningen met de vele graven van oude farao’s, de tempel van koningin Hatsepsut, de Kolossen van Memnon, de Karnak Tempel, de Luxor Tempel, de Horus tempel in Edfu en Kom Ombo vertellen minstens zoveel over de rijke geschiedenis van dit Noord-Afrikaanse land. Wie bovendien het dagelijkse leven van de Egyptenaar op een ontspannen manier wil meemaken, kan zich op een bijzondere manier laten vervoeren, namelijk over het water. Een Nijlcruise over ’s werelds langste rivier, de Nijl toont de agrarische arbeid aan de oevers, visserij activiteiten op het water zelf en bijzondere verkoopmethoden bij dammen en steden. De ,,drijvende’’ hotels bieden bovendien alle luxe en voorzieningen die mensen tijdens een verzorgde vakantie vaak willen, zoals zwembad, fitness, zonnedek en disco. Aan boord kan niet alleen verbleven worden op alle mogelijke niveaus en in diverse prijsklassen, ook de inwendige mens wordt volledig verzorgd. Bovendien bieden de meeste cruises ook het nodige vertier en wordt in bijna alle gevallen met een optioneel excursiepakket een combinatie gemaakt tussen cultuur en vakantie. Naast het varen gaat de gast in die gevallen regelmatig van boord om kennis te maken met de oudheden, maar ook het moderne leven van Egypte. Bovendien zijn er uitstekende aanbiedingen te vinden voor dergelijke reizen, waarbij accommodatie in comfortabele hutten, maaltijden en vervoer vaak zijn inbegrepen. Overigens kunnen de cruises niet alleen als reis sec worden geboekt, maar ook gecombineerd worden met verblijf in een hotel voor of na de tour over water. Daar komt nog bij dat het in de maanden oktober, november en december erg aangenaam verpozen is op de Nijl. De temperaturen in Nederland schommelen dan vaak rond het vriespunt, maar in Egypte stijgt het kwik dan toch nog vaak tot boven de 30 graden. In oktober kan het rond Luxor zelfs rond de 35 graden zijn. In november en december staat het kwik respectievelijk op 29 en 24 graden.

,,Het geschenk''

Een rondreis over de langste rivier van de wereld kan vanaf Luxor worden ondernomen, maar ook vanaf Aswan. Als het waterpeil niet hoog genoeg is, kunnen overigens soms niet alle mogelijkheden worden benut en kan alleen vanaf Luxor worden gestart. De cruise voert in ieder geval altijd over de langste rivier van Afrika, de Nijl die maar liefst 6671 kilometer lang is. Het is bovendien de belangrijkste waterader van Egypte en wordt daarom ook wel ,,het geschenk’’ genoemd. De rivier komt uit het hart van Afrika en vindt haar oorsprong in de vochtige gebieden van Burundi en Ethiopië. Varend over dit immens lange water valt op dat de overkant soms met het blote oog te zien is en soms mijlenver weg lijkt. Dit komt omdat het Nijldal op sommige plaatsen 1 kilometer breed is, maar op andere plaatsen wel 20 kilometer.

De Nijlcruise vanaf Luxor

Wie vanaf Luxor de reis begint zal verbaasd zijn over het grote aantal cruiseboten dat ligt aangemeerd in het enorme havengebied zowel in als buiten de stad. Op de Nijl varen ruim 240 cruiseschepen. Vreemd is dat niet, want deze tochten zijn al populair sinds de 19e eeuw. Toen namelijk al maakte een cruise deel uit van de Grand Tour.

Boardingpass Nijlcruise

Eenmaal ingecheckt blijkt al snel dat bij de Egyptenaren het begrip milieubewustzijn nog niet zover is ontwikkeld als in Nederland. De dieselmotoren van de schepen draaien dag en nacht om alles aan boord draaiende te houden. De bijzondere deining die dit veroorzaakt hoort echter wel bij een echte vaarvakantie. Goed om te weten is verder dat passagiers bij het verlaten van het schip vaak een boardingpass meekrijgen. Dit is om er zeker van te zijn dat alle mensen present zijn als de route wordt voortgezet. Bovendien liggen de schepen vaak rijen dik en dit betekent vaak aan boord gaan bij een ander schip dan waarop verbleven wordt en dan binnendoor over de andere cruiseschepen om op de juiste bestemming te komen.

De invloed van de Nijl op Egypte

De Nijl vervult overigens een hele belangrijke rol in het dagelijkse leven van de Egyptenaren. Het is door de aanwezigheid van water het enige vruchtbare deel van het land en daarom is er aan de oevers veel bedrijvigheid te zien. Boeren verbouwen er hun groenten, buffels, geiten en schapen grazen er en de eenvoudige huisjes van kleisteen laten zien hoe de mensen er dagelijks leven. Vanaf de cruiseschepen is goed te zien hoe de boeren in hun traditionele galabiyya (soort lang gewaad) op het land werken, maar ook hoe zij zich baden en zelfs bidden langs de Nijl. Ongeveer 96 procent van de bevolking is door de harde omstandigheden in de woestlijn gedwongen om langs de rivier te leven. Opvallend zijn verder de vele feloeka’s met hun traditionele zeilen. Zij zorgen niet alleen voor het transport van bijvoorbeeld de Nubiërs (een bevolkingsgroep van Egypte met een heel eigen levensstijl), maar is ook een leuke manier voor de toerist om een dag of halve dag zeilend op het water door te brengen.

Nubisch dorpen in Egypte

Vaak kan tijdens zo’n tocht ook een bezoek worden gebracht aan een typisch Nubisch dorp, waar hele families samenwonen in één huis, maar wel gebruik maken van alle centrale voorzieningen als de keuken. Uit zo’n bezoek blijkt dan ook dat de Nubische beschaving, een van de oudste ter wereld, erg verschilt van die van de rest van Egypte en dat deze bevolkingsgroep ook heel anders leeft. De sociale structuren waarbij heel intens wordt samengeleefd is bijvoorbeeld opvallend.

High tea , bezoek aan soeks en handel vanaf het water tijdens een Nijlcruise

Wie een Nijlcruise maakt, kan een aantal dagen lang genieten van alles wat zich afspeelt op deze rivier. Tijdens zo’n tour wordt overigens soms ook ’s nachts gevaren. Dit is noodzakelijk om er voor te zorgen dat de lange afstand wordt gehaald. Tevens worden aan boord altijd een aantal bijzondere zaken georganiseerd. Op de meeste Egyptische cruiseschepen is er ’s middags een high tea. Ook een culturele avond waarbij de gasten wordt gevraagd zich te verkleden in de kledij van het land, wordt vaak georganiseerd. Op zo’n avond wordt ondermeer op de traditionele manier gedanst. Naast de oudheden die bezocht kunnen worden, staat ook vaak een bezoek aan Luxor per koets op het programma en wordt natuurlijk een papyrus winkel bezocht. Ook een bezoek aan een parfummakerij en een bezoek aan een soek staan vaak op de lijst van favorieten. De waterpijp roken kan bovendien op elke hoek van de straat en wie Egypte bezoekt moet die kans niet laten glippen. Saillant detail is verder dat bij de sluizen van Esna allerlei waren verkocht worden vanaf het water. Kleine bootjes met handelslieden wachten daar op de voorbijkomende cruiseschepen en verkopen werkelijk alles door vanuit hun bootjes die natuurlijk veel lager liggen, allerlei kledingstukken naar boven te werpen. Wie iets wil passen doet dat aan boord en het product kopen betekent geld naar beneden gooien in een plasticzak. Dit in de hoop dat de verkoper het vangt. Gebeurt dit niet, dan zinkt het geld naar de bodem. Voor de kledingstukken en bijvoorbeeld handdoeken geldt hetzelfde. Deze worden van beneden naar boven gegooid en vice versa, maar een onhandige worp betekent dat het voorwerp in het water terechtkomt en onder het oppervlakte verdwijnt. De handelsmissie van de varende verkopers is overigens een bijzonder spektakel, want er wordt geschreeuwd en gegooid, onderhandeld en geboden, zaken worden geruild en het hele cruiseschip is omringd door de bootjes die opeens uit het niets lijken op te duiken.

Voorbeeldprogramma van een cruise

Start in Luxor.
Bezoek aan de Vallei der Koningen met vele graven van oude farao’s
Bezoek aan de tempel van koningin Hatsepsut, de enige vrouwelijke farao van betekenis
Bezoek aan de Kolossen van Memnon
Bezoek aan de twee belangrijkste tempelcomplexen, de Karnak Tempel en de Luxor Tempel
De nacht wordt gebruikt om via Esna richting Edfu te varen


Dag 2

Bezoek aan de Horus tempel in Edfu, een van de best bewaarde tempelcomplexen uit de oudheid.
Vervolgens wordt dan weer verder gevaren.
Meestal staat in de avond een bezoek aan Kom Ombo en diens tempel op het programma. Deze tempel is feeëriek verlicht.
De nacht wordt gebruikt om naar Aswan te varen waar zich de grootste stuwdam ter wereld bevindt.


Dag 3

Bezoek aan Aswan, om de Hoge Aswandam, een van de grootste en indrukwekkendste stuwdammen ter wereld, te bekijken.
Vervolgens gaat de reis per kleinere boot naar een schitterend gelegen eiland in de Nijl voor een bezoek aan de Philae tempel. Op de avond is daar ook een klank- en lichtspel te bewonderen.


Dag 4

Vaak is op een van de reisdagen ook de mogelijkheid om een facultatieve excursie naar Abu Simbel per bus of vliegtuig (260 km) te maken. De tempels in Abu Simbel zijn zeer indrukwekkend en beroemd door het feit dat zij volledig verplaatst zijn na de aanleg van de Hoge Aswandam. Als dit niet was gebeurd namelijk dan waren de tempels volledig verloren gegaan. De reis naar Abu Simbel per bus gebeurt altijd onder escorte van politie of militairen.

Dag 5

Meestal keert het schip op dag 5 weer terug en wordt de reis ingezet richting Esna. Dit betekent voor de reizigers vaak geen dagprogramma, maar genieten van het uitzicht over de Nijl, zwemmen, zonnen of een boek lezen.

Dag 6

De boot vervolgt zijn reis naar Luxor.
Daar kan vaak nog een klank- en lichtspel bij de Karnak tempel bekeken worden.
Bovendien biedt Luxor de reiziger alles op het gebied van souvenirs.


Extra tips:

Voor Egypte is een visum en paspoort nodig. Het paspoort moet bij aankomst nog 6 maanden geldig zijn. Het is absoluut niet mogelijk om met een identiteitskaart naar Egypte te reizen! Het visum ad 25 euro moet ter plaatse gekocht worden.

Voor Egypte worden diverse inentingen aanbevolen:
  • DTP (difterie, tetanus en polio)
  • Buiktyfus bij een verblijf langer dan 3 maanden.
  • Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
  • De GGD of traveldokter kan daar alles over vertellen.
© 2008 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De schatten van EgypteEgypte is vooral bekend om haar rijke geschiedenis. De koningsgraven in de vorm van piramide’s, de dodenmaskers en de ve…
Reisinformatie EgypteReisinformatie EgypteEgypte is een prachtig vakantieland dat veel mensen iets te bieden heeft, denk aan duiken in Hurghada en Sjarm-el-Sjeik…
Egypte, geschenk van de NijlEgypte, geschenk van de NijlDe langste woestijn in de grootste Sahara. De Nijl is de enige rivier op de wereld die van Zuid naar Noord stroomt. Geol…

Afdingen in Marokko: hoe kun je afdingen?Afdingen in Marokko: hoe kun je afdingen?Afdingen is heel normaal in heel veel landen maar zeker in Marokko. Wie het bedrag betaalt dat als eerste wordt genoemd…
Gambia: de liefde van jonge heren voor oudere westerse damesIn Gambia is het normaal dat oudere westerse vrouwen met jonge Gambianen een relatie beginnen of met hen het bed delen.…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 30-10-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.