Iran als vakantieland

De bakermat van de beschaving wordt het land ook wel genoemd. Iran is nu niet de meest populaire vakantiebestemming, terwijl het voor de revolutie wel anders was. Toch blijft het voor de reiziger een facinerend land en een reis om nooit te vergeten.

Algemeen

Iran is een prachtig land en vrij onontdekt door de hedendaagse reiziger. Het land staat niet heel positief bekend in de wereld, maar dat maakt het land niet minder bijzonder. Doordat het weinig toeristisch is, kom je wel terecht in de echte cultuur van de Iraniërs. Vrouwen dienen bij binnenkomst van het land een hoofddoek te gaan dragen en een rok of lange trui voor over je billen. Doe geen enkele poging om een foto te maken in de buurt van een nucleaire organisatie, dan kun je direct opgepakt worden.

Het land

De oppervlakte van het land is 1.648.195 km², waarvan maar een heel klein deel (<1,0%) bestaat uit water. Het land is zeer verschillend van noord naar zuid en van oost naar west qua geologie en klimaat. Iran grenst direct aan de landen: Irak, Turkije, Armenië, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Afghanistan en Pakistan. Verschillende reisorganisaties bieden een reis naar Iran aan en via die organisaties kun je gemakkelijk aan een visum komen. Moeilijker wordt het als je voor de grens staat en geen visum hebt. In veel gevallen zul je ook geen visum krijgen. De regering wil controleren waar iedereen is en wat iedereen aan het doen is binnen het land.

De bevolking

Iran heeft een hele hartelijke bevolking, met name in de grotere steden maken jongeren graag contact met toeristen. Toeristen onderling maken ook snel contact, omdat er niet heel veel toeristen zijn. Jongeren beheersen over het algemeen goed Engels en kunnen erg benieuwd zijn hoe je tegen het land aankijkt en wat je ervaringen zijn. Op het platteland zijn de mensen iets gereserveerder en is ook de kledingstijl soberder. Waar je in de steden nog veel haar onder de hoofddoekjes vandaan ziet komen, is dat op het platteland minder het geval. Op het platteland is het ook niet gebruikelijk dat mannen vrouwen aanspreken en andersom.

Wees wel oppervlakkig naar de mensen toe en ga niet te diep in op de politieke situaties. Mensen durven simpelweg weinig te vertellen, omdat er overal klikkers kunnen zijn en ze daardoor opgepakt kunnen worden. Laat het vanuit de mensen zelf komen wat ze willen vertellen. Iraniërs zijn vriendelijke en behulpzame mensen, soms zo gastvrij dat je als vrouw je hoofddoek wel af mag doen. Maar doe dat vooral niet, het kan voor de eigenaar van bijvoorbeeld een restaurant behoorlijke problemen opleveren. Probeer als vrouw zijnde ten alle tijde je haar bedekt te houden.

Vervoersmiddelen

De vliegtuigen die Iran heeft zijn verouderd en er gebeuren regelmatig ongevallen met Tupolevs. Ze worden slecht onderhouden en de voorkeur geniet ook zeker een nieuwer toestel. Door de grote afstanden is vliegen wel aan te raden, maar voor veiligheid is ook de bus een goede optie. De wegen zijn door het gehele land goed, de buschauffeurs moeten aan diverse regels voldoen en hebben een rijtijdenwet en ook de controle op de weg is zeer goed. Iraniërs zijn over het algemeen rustige autorijders en alleen in steden waar het verkeer vastloopt is het redelijk oppassen geblazen.

In Teheran is een metro die fijn reizen is. In de spits kan het wel heel druk zijn. Voor vrouwen is de mogelijkheid om in de voorste coupe's plaats te gaan nemen, maar mogen ook in de rest gaan zitten bij de mannen. Het systeem is makkelijk en duidelijk in gebruik en voor een paar centen ben je aan de andere kant van de stad.

Tijdens de reis

Ervaring leert dat de reisleiders goed Engels spreken en veel van het land weten. Neem voor de zekerheid altijd wel een goede reisgids mee, door de vele reistijden die je tussen de bezienswaardigheden hebt, kun je al veel inlezen. Reisleiders staan over het algemeen open voor vragen, maar besef ook hier dat je niet te diep over politiek moet gaan doorvragen. Om de werkloosheid te verlagen, heeft de regering ingesteld dat in een aantal steden er reisleiders ingehuurd moeten worden voor die stad. Hun Engels en kennis kan wel wat slechter zijn, dus blijf bij je reisleider zodat hij je nog meer kan vertellen.

Geldeenheid

De geldeenheid van Iran is de Rial. Op het vliegveld van Teheran kun je geld wisselen bij het wisselkantoor. Let er wel op dat als je een briefje van 100 geeft, dat je een hele stapel met biljetten voor terug kunt krijgen. Geld wisselen in de steden is goed mogelijk, maar op het platteland is het veel moeilijker. Voor lunch, diner en wat kleine uitstapjes heb je ongeveer zakgeld nodig tot 150 euro per week, tenzij je exclusieve restaurants opzoekt.

Lees verder

© 2011 - 2024 Annfinance, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Axarquia - Een schitterende streek in Zuid-SpanjeDe Axarquía is een streek in het zuiden van Spanje gelegen tussen Rincon de la Victoria tot net iets voorbij Nerja, in d…
Kraanwater is niet altijd water om te drinkenKraanwater is niet altijd water om te drinkenSchoon en lekkker drinkwater uit de kraan, we zijn er aan gewend en mee verwend! In het buitenland is het lang niet alti…
Annfinance (119 artikelen)
Laatste update: 25-05-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.