Kraanwater is niet altijd water om te drinken

In Nederland is het kraanwater van uitstekende kwaliteit en prima als drinkwater te gebuiken. Sterker nog, de normen voor kraanwater zijn strenger dan voor flessenwater (bronwater en mineraalwater). De Nederlandse drinkwaterbedrijven hebben hier in het verleden al vaker campagne over gevoerd om iedereen er op te wijzen dat het water uit de fles zeker niet beter is als hun kraanwater (zie ook [2]). Uiteraard valt over smaak niet te twisten en zitten er geen bubbeltjes in het kraanwater. Neemt u gerust uw vertrouwde flesje Spa Rood als u dat lekker vindt.
Volgens een onderzoek van de Europese Commissie heeft Nederland de beste kwaliteit drinkwater uit de kraan in Europa (zie [1]). Bent u op vakantie in een ander land dan is het minder vanzelfsprekend dat u het water uit de kraan zonder meer kan drinken!
Het risico van onzuiver of besmet water
Water kan verontreinigd zijn met biologische verontreinigingen als bacteriën, virussen en parasieten. Dit kan resulteren in een simpele buikloop met diarree, tot ernstigere infecties als bijvoorbeel hepatitus A of cholera. Naast de biologische verontreinigingen kan water verontreinigd zijn met voor mensen schadelijke stoffen als bijvoorbeeld: zware metalen (denk aan lood), pesticiden en diverse andere chemische verontreinigingen. Om niet ziek te worden moet het water eerst drinkbaar worden gemaakt.Water zelf drinkbaar maken
Water dat biologisch verontreinigd is kan het beste enkele minuten worden gekookt, zodat de aanwezige bacteriën, virussen en parasieten worden gedood. Dit is tevens de makkelijkste methode. Als alternatief is microfiltratie met filters en chemische desinfectie (met jodium/chloor) mogelijk (zie bijvoorbeeld [3] en [4]). Microfiltratie en vervolgens koken heeft als voordeel dat voorafgaande aan het koken al een groot deel van de biologische verontreinigingen uit het water zijn verdwenen. Ook al kunnen ze geen kwaad meer, het is toch wel een prettig idee om niet zoveel dode bacteriën en parasieten op te hoeven drinken. Chemische verontreiniging blijven bijna altijd in het water aanwezig. Ook zal de smaak er niet echt beter op worden.Kraanwater in andere landen
Het is altijd verstandig om voordat u op reis gaat informatie in te winnen over de drinkbaarheid van kraanwater op uw reisbestemming. In niet-westerse landen en de tropen is het vaak onveilig om kraanwater te drinken. In heel Europa zou het water uit de kraan veilig moeten zijn. Landen in zuid Europa zijn dus wel veilig. maar het water smaakt er vaak niet zo lekker of soms zelfs ronduit vies. In sommige landen en streken kan er chloor zijn toegevoegd waardoor het water naar water uit het zwembad smaakt. Sommige reisorganisaties raden het drinken in bepaalde landen af ook al gaat het op zich om drinkbaar water. Ook kan het zo zijn dat het kraanwater in een land in principe drinkbaar is maar dat er lokaal toch her en der ondrinkbaar water uit een kraan komt. Hierdoor komt u soms tegenstrijdige adviezen tegen.Het feit dat de lokale bevolking wel kraanwater drinkt is nog geen garantie dat u het ook zonder problemen kan drinken. Indien er veel gebruik wordt gemaakt van flessenwater is het wel aan te raden dat u dat ook doet.Kijk uit voor ijsjes, rauwe salades en ander onverhit voedsel. Dit kan zijn besmet door het gebruik van ondrinkbaar (kraan)water.