Toeristische rijkdom van Noord-Ierland

Wie verlangt naar een rustgevende vakantie, ver weg van het massatoerisme, komt automatisch bij Ierland terecht. In alle rust genieten van uniek natuurschoon en van grote cultuurhistorische bezienswaardigheden kun je op het groene eiland, zeker in het noorden. Noord-Ierland is een vakantieverrassing van formaat, een reisbestemming die je van de eerste tot de laatste minuut boeit.

Stedenschoon

Voor wie het in de prachtige natuur van Noord-Ierland te stil of te rustig zou worden zijn er als afwisseling enkele steden die niet alleen bruisen van het leven maar die ook heel wat bezienswaardigheden hebben.

Belfast is de hoofdstad van Noord-Ierland en het is niet eens overdreven te beweren dat deze stad een uitgelezen bestemming is voor een citytrip. Belfast is trendy met aantrekkelijke winkelbuurten, charmante oude pubs, new design hotels, gastronomische hoogstandjes en niet te vergeten de architecturale bezienswaardigheden zoals de City Hall en de Queen’s University. Belfast kent een bruisend nachtleven en voor de muziekliefhebbers is het een topbestemming. Belfast wordt City of Music genoemd en er zijn dan ook grote muziekevenementen zoals o.a. de uitreiking van de MTV European Music Awards op 6 november in de Odyssey Arena. Na een bezoek aan musea en kerken, na het bijwonen van concerten of na een nachtje stappen kun je in deze stad ook de rust opzoeken al wandelend door de groene oase van de Botanische Tuinen en er het mooie Palm House bezoeken.

Ook Derry/LondonDerry heeft de reiziger heel wat te bieden. Het is niet alleen de toegangspoort tot het noordwesten van het land maar in de volledig ommuurde stad kun je rustig slenteren langs de Heritage Trail tot bij de belangrijkste bezienswaardigheden. Cultuurliefhebbers kiezen zeker voor Derry/Londonderry want de culturele scène is zo belangrijk dat de stad werd aangeduid als UK City of Culture 2013.

Natuurschoon

Het absolute hoogtepunt van het Noord-Ierse natuurschoon is de Causeway Coastal Route, aanzien als één van de vijf mooiste en meest spectaculaire wegen van de wereld. De route volgt de kustlijn langs de Giant’s Causeway, langs de 40.000 basaltzuilen waarop de zeegolven spectaculair uiteenspatten. Langs de kust kun je ook golfen, surflessen volgen en uiteraard genieten van de mooie stranden. Een leuke excursie vanaf de Giant’s Causeway is die naar de vierhonderd jaar oude stokerij van Bushmills Whiskey.

Noord-Ierland is in zijn geheel mooi maar zoals iedere reisbestemming zijn er ook hier hoogtepunten waar je moeilijk aan voorbij kan. Neem de Sperrin Mountains, een ideale bestemming voor wandelaars en fietsers. Er zijn tal van archeologische sites en stenen cirkels die verwijzen naar een spiritueel leven tot in de vroege Bronstijd. Je kunt hierover alles ontdekken in het Creagán Visitor Centre. Vanuit dit informatiecentrum maak je bewegwijzerde wandelingen over de River Trail en de Biodiversity Trail. Je kunt er fietsen huren en culturele evenementen bijwonen, bijvoorbeeld live concerten op zaterdagavond met traditionele muziek. Breng ook een bezoek aan de Beaghmore Stone Circles die overigens in een schitterende natuurlijke omgeving zijn gelegen.

Titanic Belfast

Geen enkel passagierschip spreekt meer tot de verbeelding dan de Titanic en het dramatische verhaal van de Titanic werd meermaals te boek gesteld of verfilmd. De Titanic is onlosmakelijk verbonden met Belfast want het is hier op de werven van Harland & Wolff dat het schip werd gebouwd en 100 jaar geleden, op 31 mei 1911, te water werd gelaten.

Titanic Belfast, de nieuwe adembenemende architecturale constructie, wordt een bezoekerscentrum waarin het verhaal van de Titanic in woord en beeld wordt verteld. De opening is gepland in 2012 maar ook in 2011 is er al heel wat te beleven in Belfast rond het thema Titanic.

Het grote evenement is het jaarlijkse Titanic Festival dat naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de tewaterlating uitgebreid wordt naar een twee maanden durend Titanic 100 Festival.

Wie nog meer wil weten over de Titanic, zich helemaal wil laten onderdompelen in de Titanic sfeer kan in Belfast ook de Titanic Trail volgen en zelfs inschepen voor een Splash Tour of een Boat Tour.
© 2011 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belfast: de stad van de TitanicBelfast: de stad van de TitanicGeen enkele stad is zo verbonden met de Titanic als Belfast in Noord-Ierland. Tussen 1909 en 1912 werd het schip hier ge…
Tips voor een bezoek aan BelfastTips voor een bezoek aan BelfastHoewel Belfast voor veel mensen niet bovenaan het lijstje van vakantiebestemmingen zal staan, heeft de stad voor bijna i…
Op reis naar Belfast, Noord-IerlandBelfast is sinds 1922 de hoofdstad van Noord-Ierland en heeft ongeveer 280.000 inwoners. Belfast ligt aan de Oostkust va…
Titanic Belfast museumTitanic Belfast museumWie een bezoek brengt aan de stad Belfast in Noord-Ierland kan er bijna niet omheen: het Titanic Belfast museum, gebouwd…

La ville de FoixLa ville de FoixMidden in de Pyreneeën, ten zuiden van Toulouse ligt het Franse stadje Foix. Foix telt 9712 inwoners, maar ondanks dit b…
Geschiedenis van Boedapest in HongarijeGeschiedenis van Boedapest in HongarijeBoedapest, de hoofdstad van Hongarije, kent een bewogen geschiedenis. Eerst als de dicht bij elkaar gelegen stadjes Buda…
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 05-05-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.