Tips voor een bezoek aan Belfast

Tips voor een bezoek aan Belfast Hoewel Belfast voor veel mensen niet bovenaan het lijstje van vakantiebestemmingen zal staan, heeft de stad voor bijna iedereen wel iets te bieden. Bijna iedereen, ja, want liefhebbers van zon en strandvakanties hebben in regenachtig Belfast uiteraard weinig te zoeken. Zoals de inwoners van Belfast zelf zeggen: “Als je de bergen kunt zien, gaat het regenen en als je ze niet ziet, regent het al.” Wie niet bang is voor een beetje nattigheid, kan veel bekijken en bezoeken in deze stad, net zoals ik doe tijdens mijn verblijf van negen dagen in Belfast.

Titanic en andere boten

Ik kies vooral voor een lang bezoek aan Belfast vanwege de vele bezienswaardigheden die met de Titanic te maken hebben. Zo is er bijvoorbeeld het grote Titanic Belfast museum, waar ik meer over vertel in een ander artikel, de Nomadic (het kleine scheepje dat in Cherbourg eerste en tweede klas passagiers naar de Titanic bracht) en de Titanic Memorial Garden bij de City Hall met de namen van alle slachtoffers. Tijdens mijn bezoek aan Belfast ben ik ook op zoek gegaan naar een ander slachtoffer: Samuel Scott, een vijftienjarige jongen die bekend staat als het eerste slachtoffer van de Titanic. Tijdens de bouw viel hij van een steiger en kwam hij te overlijden. Zijn graf is te bezoeken op het Belfast City Cemetery.

Voor wie niet alleen interesse heeft in de Titanic, maar ook in andere boten, is het leuk om vanaf het Titanic Quarter te kijken naar de cruisehaven van Belfast. Hier leggen namelijk regelmatig grote cruiseschepen aan. De cruisepassagiers worden vervolgens met speciaal gereserveerde bussen naar het stadscentrum gebracht.
Een leuke tip is om de Titanic Boat Tour te doen als er een cruiseschip in de haven ligt. Op die manier vaar je namelijk in een klein bootje vlak langs het cruiseschip en kan je goed van dichtbij zien hoe groot het schip is.

Bussen

Wie veel wil zien in Belfast, zal vooral gebruik maken van de bus. Dit begint al bij aankomst op het Belfast International Airport. Bus 300 rijdt vanaf hier elk kwartier naar het Europa Buscentre, het grote trein- en busstation bij de het stadscentrum van Belfast. Het is mogelijk om aan boord van het vliegtuig alvast een kaartje te kopen, maar dit kan ook gewoon bij de buschauffeur. Vlieg je ook weer terug vanaf Belfast International Airport? Dan raad ik aan om een retourkaartje te kopen. Dit is voordeliger dan twee enkeltjes en het kaartje blijft een maand geldig vanaf de dag van aankoop.

Voor het gebruik van de bussen in Belfast zelf, raad ik de Belfast Visitor Pass aan. Dit is een kaartje dat je kunt kopen voor twee of drie dagen. Het is online te bestellen en op te halen bij het Belfast Visitor Centre tegenover de City Hall in het stadscentrum. Het voordeel van de Visitor Pass is dat je onbeperkt van al het openbaar vervoer in Belfast gebruik kunt maken. Daarnaast geeft de pas ook korting bij diverse winkels en bezienswaardigheden, zoals keurig beschreven staat in het foldertje en plattegrondje dat je bij de pas krijgt.

Ulster Museum

Korting van de Visitor Pass heb je niet nodig bij een bezoek aan het Ulster Museum, aangezien de toegang gratis is. Het museum hoort bij de botanische tuinen van Belfast, een park dat iets ten zuiden van het stadscentrum ligt. Een bezoek aan het museum is eventueel te combineren met een bezoek aan de botanische tuinen, afhankelijk van hoeveel tijd je van plan bent in het museum door te brengen.

Het is namelijk goed mogelijk om een hele dag in het Ulster Museum door te brengen. Er zijn in totaal vier verschillende afdelingen: de Art Zone, de Nature Zone, de History Zone en Window on Our World. Met deze laatste afdeling begint een bezoek aan het museum. Het is een soort samenvatting van het hele museum en dan met name van de geschiedenis. Zo is er bijvoorbeeld een oud Keltisch kruis te zien, maar ook een ouderwetse auto en een reusachtige opgezette hond.

Deze combinatie maakt het Ulster Museum uniek en voor iedereen geschikt. Geschiedenisliefhebbers kunnen terecht in de History Zone, waarin verteld wordt over de geschiedenis van Noord-Ierland en Belfast, terwijl kunstliefhebbers uren door zullen brengen in de Art Zone. Voor kinderen is de Nature Zone leuk om te bezoeken. Hier zijn onder andere opgezette dieren uit verschillende periodes te zien (bijvoorbeeld uit de ijstijd), maar ook metalen en koralen die oplichten onder UV-lampen. Een speurtocht zorgt ervoor dat ze niet alleen met kijken bezig zijn, maar ook iets kunnen doen.

Dublin

Hoewel Belfast zelf genoeg bezienswaardigheden heeft, is het ook leuk om een dagtocht naar Dublin te maken, de hoofdstad van Ierland. Bus X2 rijdt vanaf het Europa Buscentre in iets meer dan twee uur naar Busáras, het busstation van Dublin. Tip: ga voor je in de bus stapt nog even naar het toilet, want de bussen tussen Belfast en Dublin zijn niet voorzien van een toilet! Denk hier zeker aan op de terugweg, want over de route Dublin-Belfast doet de bus langer, omdat er extra stops gemaakt worden.

Onderweg is het leuk om te zien dat de borden ineens overgaan van Noord-Ierse bewegwijzering in Ierse bewegwijzering. De afstanden worden plotseling in kilometers aangegeven in plaats van in mijlen en alle plaatsnamen worden in twee talen gegeven: in het Engels en in het Iers. Een grensovergang is er echter niet te zien, noch op de heenweg, noch op de terugweg. Uiteraard moet je, net als in Noord-Ierland, wel in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs.
© 2015 - 2024 Miriammylene, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belfast: de stad van de TitanicBelfast: de stad van de TitanicGeen enkele stad is zo verbonden met de Titanic als Belfast in Noord-Ierland. Tussen 1909 en 1912 werd het schip hier ge…
Titanic Belfast museumTitanic Belfast museumWie een bezoek brengt aan de stad Belfast in Noord-Ierland kan er bijna niet omheen: het Titanic Belfast museum, gebouwd…
Toeristische rijkdom van Noord-IerlandWie verlangt naar een rustgevende vakantie, ver weg van het massatoerisme, komt automatisch bij Ierland terecht. In alle…
Geografie van IerlandWie kent het niet? Dit mooie groene eiland gelegen in Europa, geheel in het westen, naast het Verenigde Koninkrijk? Het…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Infomatique, Flickr (CC BY-SA-2.0)
  • Eigen bezoek aan Belfast
  • Informatieborden in de stad Belfast
  • Folder van het Ulster Museum
Miriammylene (63 artikelen)
Laatste update: 10-04-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.