Belfast: de stad van de Titanic

Belfast: de stad van de Titanic Geen enkele stad is zo verbonden met de Titanic als Belfast in Noord-Ierland. Tussen 1909 en 1912 werd het schip hier gebouwd en klaargemaakt voor haar eerste reis. Niemand wist toen nog dat het tevens haar laatste reis zou zijn. Tegenwoordig worden er in de stad T-shirts verkocht met de tekst “She was fine when she left here” – ze mankeerde niets toen ze hier weg ging. Belfast is trots op de bouw van de Titanic, iets wat terug te zien is in de volgende tien bezienswaardigheden in de stad.

Titanic Belfast

Het grootste Titanic-museum ter wereld – maar liefst negen verschillende galerijen die het verhaal van het schip vertellen – is gebouwd op de plek waar de Titanic ooit zelf gebouwd is. Alles aan het gebouw doet aan de Titanic denken: van het uiterlijk van het museum tot aan de lijnen op de grond die de grootte van het schip aangeven.

Naast een gewoon museumbezoek is het mogelijk een Discovery Tour te doen. Tijdens deze rondleiding van anderhalf uur wordt er verteld over de geschiedenis van het schip, de symboliek in en rondom het gebouw en ga je de Drawing Offices in, waar de Titanic en haar zusterschepen ontworpen werden. Tevens is het mogelijk om op bepaalde data een High Tea te doen in de eerste klas suite, waar de Grand Staircase van het schip is nagebouwd.

Nomadic

Naast Titanic Belfast ligt de Nomadic, het kleine zusje van de Titanic. In 1912 bracht zij passagiers, waaronder de bekende Molly Brown, van de haven in Cherbourg naar het schip. Tegenwoordig is ze te bezoeken als het laatste nog bestaande schip van de White Star Line. Aan boord is de geschiedenis van het schip te zien en uiteraard is het mogelijk om souvenirs te kopen.

Thompson Dry Dock

Na de tewaterlating werd de Titanic naar de Thompson Dry Dock gesleept om daar verder afgebouwd te worden. Een bezoek aan dit droogdok geeft je pas echt een idee van hoe gigantisch groot het schip was. In het pomphuis naast het dok is te zien hoe het water naar binnen gebracht werd, maar vooral hoe het er weer uitgepompt werd.
Het is mogelijk om een combinatieticket te kopen voor Titanic Belfast en de Thompson Dry Dock.

Titanic Walking Tour

De Titanic Walking Tour is een wandeling die begint bij het Titanic Belfast museum en eindigt bij de Thompson Dry Dock. Tijdens de tour vertelt een gids met behulp van oude zwart-wit foto’s over de bouw van het schip. Ook ga je samen het Thompson Dry Dock in. Deze tour is vooral geschikt voor mensen die meer details willen weten over de Titanic én goede kennis hebben van Engelse dialecten, aangezien de meeste gidsen met een flink Noord-Iers accent spreken…

Titanic Boat Tour

Op 31 mei 1911 werd de Titanic ter water gelaten. Tijdens de Titanic Boat Tour vaar je over hetzelfde water als het schip destijds. Je ziet waar ze het water voor het eerst raakte en waar ze de Thompson Dry Dock ingesleept werd. Tijdens de zomermaanden is het tevens mogelijk zeehonden te zien, aangezien het water van de rivier de Lagan tegenwoordig erg schoon is.

Titanic Kit Sculpture

Een klein stukje van het Titanic Belfast museum af is de Titanic Kit Sculpture te zien: een kunstwerk dat lijkt op een bootje uit een bouwdoos. Het schip is slechts gedeeltelijk geverfd en de vierde schoorsteen ontbreekt, maar wel perfect op schaal nagemaakt.

Titanic Memorial Garden

Naast de City Hall in het centrum van Belfast bevindt zich de Titanic Memorial Garden, één van de grootste monumenten ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de scheepsramp. Het is tevens het enige monument (op de Memorial Garden van het museum Titanic Belfast zelf na) waar alle namen van de slachtoffers te lezen zijn.

Belfast Masts

Vlakbij de City Hall en de Titanic Memorial Garden bevinden zich de acht Belfast Masts, acht nagemaakte scheepsmasten. De Titanic-mast is er één van. Net als bij de andere zeven is op de vlag aan de mast een afbeelding van het schip te zien, op de informatiesteen op de grond zijn de basisgegevens als de eigenaar en de datum van de tewaterlating terug te lezen.

Murals (muurschilderingen)

Belfast is de stad van de muurschilderingen. Op de hoek van Dee Street bevindt zich één van de twee Titanic-muurschilderingen. Helaas is de schildering ernstig in verval geraakt, maar daardoor het bezoek niet minder waard. De andere muurschildering is meer een moderner kunstwerk en bevindt zich op Newtownards Road.

De Yardmen

Het beeld van de Titanic Yardmen – de scheepsbouwers – is te vinden bij Pitt Park in Oost-Belfast. Op de achtergrond zijn de grote gele kranen Samson en Goliath te zien, die het bekende beeld van Belfast vormen. Het Yardmen kunstwerk is gebouwd om de mannen te eren die een aantal van ’s werelds bekendste schepen hebben gebouwd. De bekendste daarvan was voor de inwoners van Belfast zeker de Titanic.

Naast deze tien bezienswaardigheden zijn er bij bijna ieder winkeltje souvenirs te koop die herinneren aan de Titanic. Wie Belfast bezocht heeft, zal het daarom nooit meer vergeten: de Titanic is in deze stad gebouwd.
© 2015 - 2024 Miriammylene, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nomadic: het kleine zusje van TitanicNomadic: het kleine zusje van TitanicDe Titanic kent bijna iedereen: het schip dat na een botsing met een ijsberg zonk tijdens haar eerste reis. Dat de Titan…
Toeristische rijkdom van Noord-IerlandWie verlangt naar een rustgevende vakantie, ver weg van het massatoerisme, komt automatisch bij Ierland terecht. In alle…
Tips voor een bezoek aan BelfastTips voor een bezoek aan BelfastHoewel Belfast voor veel mensen niet bovenaan het lijstje van vakantiebestemmingen zal staan, heeft de stad voor bijna i…
Belfast: meer dan de stad van The TroublesBelfast: meer dan de stad van The TroublesWie aan Belfast denkt, denkt waarschijnlijk als eerste aan The Troubles – de problemen tussen de katholieken en de prote…

Crumlin Road GaolCrumlin Road GaolWie een bezoek brengt aan Belfast zal dat in eerste instantie doen vanwege de verbondenheid van de stad met het beroemde…
Veenwinning en het Veenpark Barger-compascuumVeenwinning heeft een belangrijke rol gespeeld in het Nederlandse landschap. Turf, het gevolg van veenwinning, is een br…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Infomatique, Flickr (CC BY-SA-2.0)
  • Kennis opgedaan tijdens het eigen bezoek aan de bezienswaardigheden.
Miriammylene (63 artikelen)
Laatste update: 10-04-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.