Helsinki, Finland

Helsinki, een van de mooiste steden aan de Oostzee. En zeker een stad die een bezoek waard is, al is het alleen maar om een stukje van de Finse cultuur te proeven.

Geschiedenis

De Finse hoofdstad is een nog relatief jonge stad, de stad is namelijk gesticht in 1550 door de Zweedse koning Gustav Vasa. Hij probeerde hierdoor wat tegenwicht te creëren voor de Estlandse handelsstad Tallin. Dit plan werd uiteindelijk niet zo succesvol. Helsinki bleef de komende 200 jaar maar een onbelangrijke stad. Maar dit veranderde toen Finland in 1909 werd ingelijfd door Rusland. Omdat de Russen hun macht in Finland wilde versterken zochten ze een hoofdstad die dichter bij St. Petersburg lag. In de 19e en 20e eeuw werd Helsinki een zowel economisch als cultureel belangrijk centrum. Mede door de communistische revolutie in 1917 maakte Finland zich los van Rusland. Het werd een onafhankelijke staat. Dit zorgde voor een grote machtsstrijd, wat leidde tot een bloedige burger oorlog. Uiteindelijk kwamen de nationalisten in 1918 aan de macht.

De stad mocht in 1952 de Olympische Spelen organiseren hiermee werd de stad ook beroemd voor de buitenwereld. En in de jaren daarna groeide de stad snel, er werd in rap tempo buitenwijken bijgebouwd. Toen in 1995 Finland toetrad tot de Europese Unie werd het lang zowel politiek als economisch sterk. Inmiddels is Helsinki ook een belangrijk technologisch centrum binnen Europa.

Bezienswaardigheden

Domkerk

Als je mensen naar bezienswaardigheden in Helsinki vraagt zeggen ze vaak de Domkerk. Het is dan ook niet voor niets het icoon van de stad. De evangelisch-lutherse kerk werd gebouwd als eerbetoon voor de Russische tsaar Nicolaas I van Rusland. Het bouwwerk werd ontworpen voor Carl Ludwig Engel in de neoclassicistische stijl. De kerk wordt jaarlijks door meer dan 350.000 toeristen bezocht, en er worden regelmatig religieuze evenementen gehouden.

Uspenski-kathedraal

Deze grote kathedraal is een Russisch-orthodoxe kathedraal. En het centrum voor de Russisch-orthodoxe gemeenschap in Finland. De kathedraal werd gebouwd tussen 1962 en 1868 toen Finland nog deel uitmaakte van het grote Russische Rijk. Ook dit is een van de belangrijkste toeristen bestemmingen in Helsinki met jaarlijks ongeveer een half miljoen bezoekers.

Havis Amanda

Net als Kopenhagen in Denemarken heeft ook Helsinki zijn beroemde zeemeermin, Havis Amanda. In tegenstelling tot de zeemeermin in Kopenhagen bevind Havis Amanda zich niet in de zee, maar in een prachtige fontein. Het beeld staat ten westen van de beroemde vismarkt. De zeemeermin is ontworden door Ville Vallgren, één van de meest geliefde kunstenaars in Finland.

Evenementen

Midzomernacht

In het derde weekend van juni komt heel Finland tot stilstand, dan word namelijk de Midzomernacht gevierd. In dit weekend voelen alle Finnen zich één met de natuur. De meeste Finnen gaan op deze dag met hun familie naar de rand van een bos of meer om gezamenlijk het zonlicht te bewonderen.

Helsinki dag

Op 12 juni vieren de Finnen de verjaardag van Helsinki. Op deze dag is er overal in de stad wat te doen. Zo kan je pas echt de sfeer in Helsinki proeven.

Helsinki festival

Ben jij cultureel ingesteld? Dan moet je zeker Helsinki bezoeken tijdens dit festival. Van eind augustus tot begin september zijn er door heel Helsinki culturele activiteiten te doen, waar massaal door de Finse bevolking aan mee word gedaan.

Baltische haring markt

Dit is een grote vismarkt die begin oktober word georganiseerd. Deze markt word al 200 jaar gehouden en het is dan ook een echte traditie geworden.
© 2008 - 2020 Minskies, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Finland: Bezienswaardigheden in HelsinkiHelsinki, de hoofdstad van Finland gelegen in het zuiden aan de Finse Golf. Een grote stad met vele bezienswaardigheden.…
Finland: ShoppenFinland staat bekend om haar natuur en de vele meren. Maar in Finland kunt u ook gezellig shoppen in één van de vele war…
Ferry overtocht FinlandFinland, bekend als het land van de duizend meren, ligt in het noord-oosten van Europa. Finland is bekend om zijn pracht…
Finland, het land van de 1000 merenFinland, gelegen in het uiterste noordoosten van Europa, is het land van de rendieren en de meren. Ruimte, frisse lucht,…

Rochefort, BelgieIn Wallonië,het franssprekende deel van Belgie ligt het mooie plaatsje Rochefort. Het ligt aan het riviertje de Lomme, d…
Diever, dorp van ShakespeareDiever, dorp van ShakespeareDiever is brinkdorp in de provincie Drenthe. Het heeft ongeveer 2500 inwoners. De inwoners zijn heel aktief en er wordt…
Bronnen en referenties
  • http://wwww.mytrip.be/bestemmingen/p/detail/helsinki http://www.helsinki.nl http://nl.wikipedia.org/wiki/Helsinki

Reageer op het artikel "Helsinki, Finland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Minskies
Laatste update: 22-10-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!