Finland: Bezienswaardigheden in Helsinki

Helsinki, de hoofdstad van Finland gelegen in het zuiden aan de Finse Golf. Een grote stad met vele bezienswaardigheden. Helsinki bezit een rijke architectuur, vele gebouwen, diverse markten met verse vis en mooie parken.

Station

Rautatieasema

Een mooi voorbeeld van tijdloze, mooie architectuur van de late Finse Jugendstil (1916). Dit is werk van Eliel Saarinen, de professor aan de kunstnijverheidschool in Düsseldorf. De blikvangers zijn de enorme lampendragers.

Kaivopuisto

Aan de voet van het heuvelachtige park ligt de ambassadewijk. Veel Jugendstil villa’s zijn meesterwerken van Finse architecten. Van de rotsen op de heuvels heeft u een prachtig uitzicht op de eilanden voor Helsinki en meerdere kleine havens. Aan de oeverweg ziet u, typisch Fins, traditionele vastgemaakte tafels op stegen in het water gebouwd. Daar schrubben vaak hele families met borstels en zeep hun tapijten. In de zomer wordt het park gebruikt voor ‘Open Air’ Concerten en op de grote velden wordt gepicknickt. Neem eens tijd om in het beroemde café Ursula wat te eten of drinken, gelegen aan de oeverpromenade.

Esplanadi

Het smalle park tussen de straat voor het shoppen Pohjoiseplanadi en Etel:aesplanadi is een flaneerstuk en een ontmoetingsplek voor jonge mensen. In de omgeving zijn er meerdere kroegen en cafés.

Kerk

Temppeliaukion kirkko

De kerk ligt niet ver van het centrum in het stadsdeel Töölö. In een heuvel werd een ruimte gecreëerd en een koepel van glas en koper opgezet. De wanden waren de rotsen. De archaïsche ruimte straalt rust uit en is ideaal voor een concertbezoek of meditatie. De architecten waren in 1969 klaar met de kerk.
Adres: Lutherinkatu 3

Finlandiatalo

De concert- en congreshal, gelegen aan de zuidelijke oever van de Töölö baai is het werk van Alvar Aaltos. Deze hal is in 1971-1975 ontstaan uit wit marmer. De twee concerthallen met ongeveer 2000 plaatsen biedt een geweldige akoestiek.
Adres: Mannerheimintie 13

Eiland Pihlajasaari

In de zomer gaat een bootverbinding (15 minuten) naar Pihlajasaari, twee door een brug verbonden eilanden. Er zijn hier stranden, idyllische boswegen, een café en grilplaatsen.

Kallion kirkko

Een klassiek voorbeeld van de Finse Jugendstil is deze kerk met Art Nouveau ornamenten. Het klokkenspel speelt melodieën van Sibilius.
Adres: Itäinen Papinkatu 2

Marktplein Kauppatori

Het marktplein ligt aan de zuidelijke haven, zodat de vers gevangen vis direct van de boot uit verkocht wordt. De markthal Wanha Kauppahalli stamt uit de tsarentijd (1891). In de overgang van het Esplanadenpark naar het marktplein staat het beeld Havis Amanda, het kenmerk van Helsinki, op een fontein. Daar tegenover staat het presidentenpaleis, het stadhuis, waar het verder doorgaat naar het senatenplein.
Adres: Kauppatori
Openingstijden: Maandag – vrijdag: 06.30-18.00uur, zaterdag: 06.30-16.00uur. ’s Zomers ook op zondag: 10.00-15.00uur.
Adres: Kauppahalli
Openingstijden: Maandag – vrijdag: 08.00-18.00uur, zaterdag: 08.00-16.00uur.

Olympisch Stadion

Dit stadion werd voor de Olympische Spelen van 1940 opgericht, welke echter door de oorlog eerst in 1952 plaatsvond. Voor het stadion staat een monument voor Paavo Murmi, de leg4endarische langeafstandloper
Adres: Paavo Nurmen, Kuja 1

Het Parlement

Eduskuntatalo

De machtige bouw met granieten gevels en Korinthische zuilen van Johan Sigfrid Sirén werd in 1931 ingewijd. Op dinsdag en vrijdag kan men een zitting bijhoren, bij de 200 parlementariërs. Rondleidingen (in het Engels) zijn op zaterdag van 11.00-12.00uur en op zondag van 12.00-13.00uur. In juli en augustus ook op maandag t/m vrijdag om 13.00uur.

Domkerk / Bron: Jonik, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Domkerk / Bron: Jonik, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Senatenplein met Dom

Senaatintori & Tuomiokirkko

Dit gebouw werd op het Senatenplein van 1820-1850 gebouwd. In het noorden staat de Domkerk (Tuomiokirkko). Op de treden treft men jonge mensen aan, want links ligt de universiteit. In de buurt ligt de bibliotheek met prachtige plafondschilderingen in de leeszaal. Daartegenover staat de bouw, die de plaats zijn naam gaf: Van hieruit regeerde tijdens de tsarentijd de senaat van het land. Vandaag de dag zijn ministeries hier ondergebracht. In het midden van het plein kijkt Tsaar Alexander II richting de haven.

Sibilius Park

Sibeliuksen puisto

Een bezoek waard is het Sibilius monument van de beeldhouwer Eila Hiltunen (1967). In een abstracte compositie uit honderden stalen buizen interpreteerd Hiltunen Sibilius muziek.

Stadswandeling

Begin uw wandeling door de binnenstad van Helsinki aan het marktplein en loop aan het stadshuis voorbij richting het oosten, naar de obelisken en het presidentenpaleis. Daarna loont het zich een afsteker over het kanaal richting de prachtige orthodoxe Uspenski kathedraal te nemen. Wandel naar het westen tot Unioninkatu en volg rechts naar het Senatenplein. Voor u ligt de Dom, links de universiteit en rechts het Senatengebouw. Naar het marktplein teruggekeerd, buigt u rechts af in de Pohiosesplanadi en wandel verder tot u niet meer kunt. Terug gaat het naar het zuidelijke deel van de straat. Ga door tot de markthal, die zowel door haar architectuur als ook vanwege het aanbod aan delicatessen waard is.
Van de markthal uit (tegenover ligt het mooie gerestaureerde Sundman Huis met een goed restaurant), wandelt u op de Eteläranta naar het zuiden, voorbij aan de Duitse kerk (Saksalainen kirkko), tot de observatoriumberg met een heerlijk uitzicht over de stad. Rechtdoor gaat het door het park tot de Russische Ambassade, gebouwd in 1952 uit Finse graniet en speksteen. Na de Ullankatu gaat u links richting het Itäinen Puisto en Kalliolinnanrtie, waar andere ambassades en villa’s met interessante architectuur te bewonderen zijn.

Verder naar het westen aan de zuidelijke rand van het Kaivopuisto gaat het lang de Ehrenstömintie. Van hier uit heeft u een schilderachtige blik op de zee. Vanuit Pihlajasaari loopt u noordelijk richting Agricola kerk en verder naar het noorden naar de beroemde rotskerk. Wie zin in het marktleven heeft, gaat daarvoor naar links de Bulevardi naar beneden naar de vlooienmarkt Hietalahdentori. Voor de rotskerk uit leidt een wandelweg verder naar het oosten naar Finlandia hal. Zuidoostelijk volgend komt u aan het Parlement voorbij, dan naar het oosten naar het beroemde station. En van hieruit leidt het laatste stukje wandelweg terug naar de markt.

Suomenlinna

Een bewoond staddeel, een heerlijk excursie-eiland en werelderfgoed van UNESCO. Suomenlinna hoort tot de ‘musts’ van Helsinki. Met de veerboot in 15 minuten naar de oude vestigingen (1748), waar 7 musea en een onderzeeboot te bezichtigen zijn. Kunsttentoonstellingen, een glas- en keramiekstudio, een brouwerij, restaurants en cafés wachten hier op u. Bovendien kunt u hier heerlijk wandelen, zelfs baden en zijn er diverse picknickmogelijkheden.

Töölö Baai

Töölönlahti

Een oase midden in de stad. Te voet of op de fiets kunt u in het westen voorbij aan de Finlandia hal, het opera, de wintertuin en de oude houten villa’s op de oostzijde. Mooie uitzichten tussen modern en nostalgie.

Uspenski kathedraal / Bron: Sam Segar, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)Uspenski kathedraal / Bron: Sam Segar, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)

Uspenskin kathedraal

Uspenskin katedraali

Door haar ‘vreemde’ architectuur steekt zij boven haar omgeving uit en is hiermee een symbool voor de oostelijke invloed in Finland en voor de religieuze tolerantie van de Finnen.
© 2008 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Helsinki, FinlandHelsinki, een van de mooiste steden aan de Oostzee. En zeker een stad die een bezoek waard is, al is het alleen maar om…
Finland: ShoppenFinland staat bekend om haar natuur en de vele meren. Maar in Finland kunt u ook gezellig shoppen in één van de vele war…
Finland, het land van de meren en de saunaFinland, het land van de meren en de saunaFinland is een land in Europa dat bekend staat om de sneeuw en kou. Het land is het op zes na grootste land van Europa.…
Jyväskylä: stad in West-FinlandJyväskylä (uit te spreken als Joevèskoelè) is een stad in de provincie West-Finland. In dit verslag vind u onder andere…

Praag: Terecht 'De Gouden Stad'Het schilderachtige Praag, ook wel 'de Gouden Stad' genoemd, staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dit is niet zo v…
Heidwiller Haut-RhinHeidwiller is een Franse gemeente, gelegen in het departement van Haut-Rhin in het Elzas gebied. Het is een klein dorp b…
Bronnen en referenties
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 23-09-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.