Rochefort, Belgie

In Wallonië,het franssprekende deel van Belgie ligt het mooie plaatsje Rochefort. Het ligt aan het riviertje de Lomme, die bij de plaats Lessive opgaat in de Lesse. Zowel de stad als de omgeving heeft de toerist heel wat leuks te bieden. Het Saint-Remyklooster is een trappistenklooster, die bekend staat om zijn bier en kaas. Ook de druipsteengrot van Lorette-Rochefort is de moeite waard om te bekijken. Verderis er een ruïne te zien van het grafelijk kasteel uit de 11e eeuw.

De Abdij Notre-Dame de Saint-Remy

De Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy
In de abdij, gesticht door Gilles de Walcourt (1220-1247), seigneur van Rochefort, nemen in 1230 de cisterciënzer kloosterzusters hun intrek. Omdat het leven voor deze vrouwen daar te zwaar is, worden ze in 1464 vervangen door monniken. In het midden van de 17de eeuw wordt de abdij verschillende keren geplunderd. De abdij is ontbonden en verbeurd verklaard door de Franse revolutie, wat tot gevolg heeft gehad dat de gebouwen ervan voor de helft verwoest zijn. Sinds 1595 bestaat er een brouwerij om aan de persoonlijke behoefte van de monniken te voldoen. De huidige brouwerij bestaat sinds 1900 en is nog steeds een Trappistenbrouwerij. Dat betekent, dat de brouwerij onderhouden wordt door de broeders van de Trappistenorde en het klooster. Er zijn zes trappistenrouwerijen in de Benelux, vijf in Belgie en een in Nederland. Het bier, dat in Rochefort geproduceerd wordt is een bruin bier van hoge gisting. Het bier bestaat alleen uit natuurlijke produkten,zoals bronwater, mout, hop en suiker. Gist zorgt voor het verdere proces. Er worden 3 soorten bier gebrouwen:
Rochefort 6 met een alcoholpercentage van 7.5%. Dit bier is roodachtig van kleur en wordt het minst gebrouwen.
Rochefort 8 met een alcoholpercentage van 9.2%.Dit is het meest verkochte bier van Rochefort en heeft een geelbruine kleur.
Rochefort 10 met een percentage van 11.3%. Dit bier heeft een dieprode, donkere kleur en heeft een fruitachtige smaak.

De grot van Lorette-Rochefort

In 1865 is deze grot door de eigenaar van het landstreek ontdekt. De grot is ontstaan door de stroming van de rivier de Lomme, die er dwars doorheen stroomt. Het is een ruige en indrukwekkende grot. Het is een grote en zeer complexe grot, waar slecht een klein gedeelte voor het publiek geschikt is gemaakt met trappen en lampen en altijd onder de leiding van een gids. In een ander deel van de grot bevinden zich paraklazen. Dit zijn breuken in de rots, die door verschuiving stukken rots verpulveren. Vergelijkbaar met de verschuivingen van delen van de aarde, waardoor aardbevingen ontstaan. In deze grotten bevindt zich een onderaards laboratorium, die de verschuivingen van de aarde registreert. Maar ook worden het gewicht, de temperatuur van de lucht en van het water, dat naar beneden sijpelt en de luchtdruk geregistreert. Dit is niet voor het publiek toegankelijk, maar men kan er wel een film over het onderzoek bekijken.

Het grafelijk kasteel van Rochefort

Het kasteel van Rochefort is al ruim 20 jaar een toeristische trekpleister met veel archeologische vondsten. Veel van deze vondsten zijn gevonden , toen men de waterput ging opgraven, maar ook veel materiaal is op het terrein gevonden. Men kan al deze dingen bezichtigen in het museum van het kasteel.
Het kasteel werd in de 11e eeuw gebouwd en is de vesting en woonplaats geweest van talrijke voorname families. In de 16e en 17e eeuw veranderde dit fort langzamerhand in een kasteel in de stijl van de Renaissance. het is een zeer opvallend, lang en hoog kasteel. Na de Franse revolutie kwam het kasteel te koop: de inwoners van de streek konden kopen wat ze nodig hadden en zo kregen stenen, leistenen, ijzer en lood een andere bestemming.

Voor mensen met interesse in de archeologie en geschiedenis is Rochefort een leuke uitdaging. Verder zijn er verschillende wandelroutes uitgezet in de omgeving. De stad is zeker de moeite waard om eens te bekijken.
© 2008 - 2024 Yellow, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trappistenbier ZundertVrijdag 29 november 2013. Dit is de dag waarop de gemeente Zundert weer een aanwinst rijker is, namelijk trappistenbier…
Westmalle Trappist; monnikenwerkOf je nou voor of tegen het Rooms-Katholicisme bent, één ding moet je de katholieke kloosterbewoners de Trappisten nagev…
Trappist Rochefort, een bijzonder bierHet is één van de zes trappisten die het Belgische land rijk is; Trappist Rochefort. Deze is verkrijgbaar in drie varian…
Zundert Trappist - Info en ReviewrecensieZundert Trappist - Info en ReviewDe Zundert Trappist is sinds 10 december 2010, door de Internationale Vereniging Trappist, gekozen tot het 9e officiële…

Stockholm, ZwedenStockholm, ZwedenStockholm, de grote stad van het noorden. Een stad die staat voor architectuur, moderniteit, jong en trendy. De stad sta…
Helsinki, FinlandHelsinki, een van de mooiste steden aan de Oostzee. En zeker een stad die een bezoek waard is, al is het alleen maar om…
Yellow (42 artikelen)
Gepubliceerd: 19-10-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.