Diever, dorp van Shakespeare

Diever, dorp van Shakespeare Diever is brinkdorp in de provincie Drenthe. Het heeft ongeveer 2500 inwoners. De inwoners zijn heel aktief en er wordt veel georganiseerd. Diever ligt aan de rand van een van de grootste bossen van Nederland, het Nationaal Park Drents Friese Wold. Mede daardoor is Diever een belangrijk vakantiegebied. Maar ook door het openlucht theater, waar ieder jaar door amateur-toneelspelers in de zomer 20 Shakespeare openlucht voorstellingen worden gegeven.

Brinkdorp

In de late Middeleeuwen zijn op de zandgronden van Drenthe brinkdorpen of esdorpen ontstaan. oa. Diever, Dwingeloo, Rolde en Norg, maar ook in Noord-Brabant, Limburg en Gelderland kan men brinkdorpen vinden. Al deze dorpen hebben een aantal kenmerken, die hetzelfde zijn:
  1. Een brink. Aan de rand van het dorp kwamen koeien en schapen bij elkaar en werden markten gehouden. Als het dorp groeide, kwam de brink in het centrum van het dorp te liggen.
  2. De es was de gezamenlijke akker, die meestal wat hoger ligt dan het dorp.
  3. Er loopt een beek door of langs het dorp, waar de weilanden voor de koeien langs liepen,maar ook de maai- en hooilanden.
  4. Er is heide in de buurt van het dorp, waar de schapoen van de boeren werden gehoed door een herder. Het heette het Dieverderveld. Sinds 1910 is het ontgint tot een soort oergebied met uitgestrekt heideveld en veen. Het gebied kreeg de naam Oude Willem, genoemd naar een oude schaapherder, die begin 20e eeuw in dit gebied rondtrok met zijn kudde.
  5. De boerderijen staan bij elkaar in het dorp.

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Dit park is een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Het is 6.400 hectare met bos stuifzand, heide en grasland. In 2000 kreeg het de status Nationaal Park en is het hele gebied beschermd. Natuurlijk is onderhoud nodig om het gebied goed te houden. Nieuwe poelen zijn aangelegd door Natuurmonumenten en de poelen, die er al waren zijn groter gemaakt. Ook zijn er stukken bos geplant en hier en daar uitgedund om meer variatie te krijgen in de vegetatie. De poelen trekken libellen en salamanders aan en doordat er koeien en schapen in het wild grazen groeit alles vol met jonge bomen en gras.
In dit gebied zijn een aantal wandel- en fietsroutes gemaakt.

Shakespeare

Wat heeft Diever met Shakespeare? In 1946 had een aantal amateur-toneelspelers Het stuk 'Midzomernachtsdroom' ingestudeerd en zocht men een plaats, waar het openluchtspel opgevoerd zou kunnen worden. Niet ver van het dorp lag in het bos een glooiend gebied, waar op een eenvoudige manier een theater van gemaakt kon worden.Er werden steigerplanken geleend van de plaatselijke aannemer, waar de toeschouwers op konden zitten en een bouwkeet was het onderkomen voor de spelers. In de bomen werd een plek gebouwd, van waaruit men licht en geluid verzorgde.

Doordat ieder jaar het aantal bezoekers toenam en elke voorstelling uitverkocht was, werd de achterkant van de toeschouwersruimte groter gemaakt. Het kraaiennest in de boom werd toch wel primitief gevonden en men bouwde in 1955 een vast onderkomen voor licht en geluid. Die toren wordt nu nog gebruikt.

De grootte van het toneel is in de lopp van de jaren bijna gelijk gebleven, iets vergroot in de jaren '80. Wel moeten er ieder jaar veel aanpassingen gedaan worden, afhankelijk van het te spelen stuk. Maar de meeste sfeer geeft toch wel het bos. In 2006 is er, vanwege veroudering en slijtage, een gtoot theaterrenovatie plan opgesteld, die in de komende jaren uitgevoerd zal worden.
© 2008 - 2024 Yellow, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Mirakel van Diever - Drenten op kruistochtHet Mirakel van Diever - Drenten op kruistocht'Het Mirakel van Diever' is een volksverhaal over een wonder dat in de 13e eeuw in het dorp Diever (Drenthe) zou zijn ge…
De erfenis van William ShakespeareWilliam Shakespeare wordt nog steeds geroemd vanwege zijn grote invloed op de Engels taal. Veel Engelse woorden, citaten…
Koning MacBeth, de inspiratiebron voor ShakespeareKoning MacBeth, de inspiratiebron voor ShakespeareIedereen kent Macbeth van het toneelstuk van Shakespeare. Dit toneelstuk is een merkwaardige samenhang van werkelijkheid…
Shakespeare zijn "Much ado about nothing" in filmversierecensieShakespeare zijn "Much ado about nothing" in filmversieDe meeste mensen die William Shakespeare zien staan denken aan zware stukken met veel dramatiek. Met Much ado about no…

Helsinki, FinlandHelsinki, een van de mooiste steden aan de Oostzee. En zeker een stad die een bezoek waard is, al is het alleen maar om…
De geschiedenis van HeveadorpAan de zuidkant van de Veluwe ligt Heveadorp. Een plaatsje in het dal van de Seelbeek met een bijzondere geschiedenis.Di…
Yellow (42 artikelen)
Gepubliceerd: 05-10-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.