Rusland, een land in twee continenten

Rusland, een land in twee continenten Rusland ligt gedeeltelijk in Europa en gedeeltelijk in Azië. Vanuit politiek perspectief hoort het land bij Europa. Rusland is het grootste land van de wereld en grenst aan Noorwegen, Finland, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Wit-Rusland, Oekraïne, Georgië, Azerbeidzjan, Kazachstan, China, Mongolië en Noord-Korea.

Inhoudsopgave


Algemene informatie

  • Continent: Europa
  • Originele naam: Rossija
  • Taal: Russisch
  • Valuta: Russische Roebel

Steden van Rusland

Moskou

Moskou is de hoofdstad van Rusland en staat vooral bekend vanwege het Kremlin van Moskou en het Rode Plein. Moskou is tevens de grootste stad van het land. De stad heeft ruim tien miljoen inwoners en er is ontzettend veel te zien. Voor toeristen is het vaak even wennen in Moskou, omdat het heel anders is dan de Westerse wereld, maar het is zeker aan te raden om een keer te bezoeken tijdens een rondreis. Het bekendste van Moskou is toch wel het Rode Plein met daarop het Kremlin. Het Kremlin is totaal ommuurd en de muur is meer dan twee kilometer lang. Het Kremlin en het Rode plein zijn het hart van Rusland. Niet ver van het Kremlin vandaan ligt het Christus-Verlosserkerk dit is de grootste Russisch-orthodoxe kerk ter wereld. Ook is er de Basiliuskathedraal, één van de bekendste kathedralen in Moskou, dat veel vrolijke kleuren heeft. Het is ook dé blikvanger van het Rode Plein. Moskou heeft tevens meer dan tachtig musea die te maken hebben met de geschiedenis en de cultuur van Moskou en Rusland. Er zijn ook veel musea met kunstcollecties van Russische kunstenaars. Je kunt ook goed uitgaan in Moskou. Zo is er bijvoorbeeld het Bolsjoj theater, met opera’s en balletuitvoeringen. Ook kun je op veel plekken terecht om iets te drinken. De lokale drank is Wodka. Tevens zijn er genoeg eettentjes waar je terecht kunt.

Sint-Petersburg

Sint-Petersburg is de stad van Peter de Grote en hier zijn nog veel overblijfselen van te zien. Het is na Moskou ook de belangrijkste stad van het land. De stad is zowel belangrijk voor de industrie, als de wetenschap. Maar er wordt ook veel geld binnen gehaald dankzij de vele toeristen. Er is een belangrijk haven en een luchthaven, namelijk Luchthaven Poelkovo. In de stad kun je gebruik maken van de bus, trein, metro en taxi om jezelf te verplaatsen. Sint-Petersburg heeft ontzettend veel kerken en moskeeën. Deze zorgen voor het unieke straatbeeld van de stad. Bekende kerken en moskeeën zijn bijvoorbeeld zaäkkathedraal, Kerk van de verlosser op het bloed, Kazankathedraal of de Moskee van Sint-Petersburg. Er zijn ook veel pleinen in de stad, zoals het Paleisplein en Marsveld. Sint-Petersburg heeft talloze musea die je kunt bezoeken en er zijn veel mogelijkheden voor stadswandelingen. Ook zijn er veel eettentjes te vinden.

Novgorod

Novgorod is een stad met veel bezienswaardigheden die afstammen uit de negende eeuw. Er zijn veel overblijfselen van paleizen en andere gebouwen. Novgorod, ook wel bekend als Veliki Novgorod is de oudste stad van Rusland. De stad wordt omringd door bos en moeras en daarom vind je ook veel turf in de stad. Er zijn veel historische bezienswaardigheden in de stad. Er zijn veel keren en gebouwen uit de tiende en elfde eeuw. Zo heb je bijvoorbeeld het Kremlin van Nogorod bekijken. Een prachtig gebouw dat je zeker eens gezien moet hebben. Ook zijn er erg veel musea die absoluut de moeite waard zijn.

In Rusland loopt tevens de Transsiberie spoorlijn, die van Moskou tot aan Wladiwostok gaat. Reizigers kunnen dit traject in zes dagen afleggen.

Natuur in Rusland

Omdat Rusland zo’n groot land heeft, is er ook veel diversiteit aan natuur te vinden. Zo zijn er toendra’s, bossen en steppes. Er groeien verschillende bomen, planten en bloemen en er leven ook diverse dieren in Rusland, zoals Siberische tijgers, herten en lynxen. Er zijn meer dan 140 nationale reservaten. Zo is er bijvoorbeeld het Baikalmeer, het grootste zoetwatermeer van Europa en Azië. Ook is er het Altajgebergte, dat op de grens ligt van Rusland, China, Mongolië en Kazachstan.

Beste reistijd

Rusland heeft een heel variërend klimaat, maar in het algemeen kun je er rekening mee houden dat het in de winter te koud is om erheen te reizen. De zomers zijn kort, maar aangenaam. De beste reistijd is van mei tot en met oktober. Juli en augustus zijn doorgaans de warmste maanden en de bekende toeristische plekken hebben dan meestal een goede temperatuur.

Klimaat van Rusland

Omdat Rusland zo vreselijk groot is, zijn er verschillende klimaten in het land. In het zuiden is een steppenklimaat en woestijnklimaat en langs de zwarte zee is er een mediterraans klimaat. In het noorden is er een toendraklimaat. In het algemeen kun je zeggen dat de winters in Rusland erg koud zijn, met gemiddeld –5 graden. In de zomer is het er gemiddeld 23 graden.

Visum en paspoort

Voor een reis naar Rusland heb je een visum nodig. Het visum is aan te vragen bij de Russische ambassade in Den Haag en kost zo’n 35 euro. Veel reisorganisaties regelen het visum voor je tegen betaling. Je moet dan tijdelijk je paspoort inleveren. Je hebt ook een paspoort nodig als je naar Rusland wilt en deze moet minstens zes maanden geldig zijn na terugkomst in eigen land.

Vaccinaties en gezondheid voor Rusland

Vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A worden aangeraden voor een bezoek naar Rusland. Het wordt aangeraden om voor een persoonlijk advies naar de huisarts of de GGD te gaan. Zij zijn sowieso op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Rusland. Malariatabletten heb je niet nodig in Rusland, maar het kan toch raadzaam zijn om een goed anti-muggenmiddel mee te nemen. De gezondheidszorg in Rusland is prima.

Russische Roebel

In Rusland wordt er betaald met de Russische Roebel. Er zijn alleen pinautomaten in Moskou, Jaroslavl, Novgorod en Sint-Petersburg. Op enkele plaatsen in Rusland kun je de creditcard gebruiken in restaurants en hotels. Het inwisselen van reischeques gaat moeilijk in Rusland. In plaats daarvan kun je beter kleine coupures euro’s inwisselen bij banken en wisselkantoren.

Russisch

De officiële taal van Rusland is het Russisch. Het Russisch is een cyrillisch schrift en straatnamen worden ook zo geschreven. Het kan daardoor soms lastig zijn om de weg te vinden. Er worden weinig andere talen in Rusland gesproken. Een enkeling kent een woordje Engels. Het is daarom verstandig om een taalgids mee te nemen met daarin de belangrijkste woorden en zinnen die je nodig hebt tijdens je vakantie.

Eten en drinken

De gerechten in Rusland zijn vergelijkbaar met de gerechten hier in Nederland. De gerechten worden van generatie op generatie doorgegeven en zijn vaak erg simpel. Daarnaast zijn de Russen grote fans van wodka, wat de nationale drank is. Er is veel wodka te krijgen in het land en ook vaak in verschillende smaken, zoals met citroen of Spaanse pepers. Veel mensen brouwen hun eigen wodka, waardoor de drank vaak een hoog alcoholpercentage heeft.
© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stedentrip Rusland - Moskou en St PetersburgStedentrip Rusland - Moskou en St PetersburgRusland is onderdeel van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten. Van al deze staten is Rusland het grootst en toeristi…
Sint PetersburgSint PetersburgSint Petersburg (Russisch: Санкт-Петербур&…
EK voetbal 2021: België-Rusland, live op tv en livestreamEK voetbal 2021: België-Rusland, live op tv en livestreamOp zaterdag 12 juni 2021 speelt België zijn eerste wedstrijd op het EK voetbal 2021. De tegenstander is Rusland. De weds…
WK voetbal 2018: speelschema, speelschema per dag en uitslagWK voetbal 2018: speelschema, speelschema per dag en uitslagDe 21 editie van het Wereldkampioenschap voetbal wordt gehouden van 14 juni 2018 tot en met 15 juli 2018 in Rusland. Aan…

Roemenië, ook wel klein Parijs genoemdRoemenië, ook wel klein Parijs genoemdRoemenië is een land in Europa. Het land ligt aan de zwarte zee en grenst tevens aan de landen Bulgarije, Servië, Hongar…
Finland, het land van de meren en de saunaFinland, het land van de meren en de saunaFinland is een land in Europa dat bekend staat om de sneeuw en kou. Het land is het op zes na grootste land van Europa.…
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 30-05-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.