Lefkas, eiland voor strandliefhebbers en prachtige natuur

Lefkas, eiland voor strandliefhebbers en prachtige natuur Lefkas is een eiland, gelegen in de Ionische zee, langs de westkust van Griekenland. Het eiland is door middel van een brug verbonden met het vaste land. Lefkas is geschikt voor de strandliefhebber en voor natuurliefhebbers die graag van wandelen houden. Het eiland heeft het allemaal. Er zijn nog authentieke Griekse plaatsjes te vinden, maar het toerisme begint ( vooral langs de kust) hier en daar zijn sporen na te laten.
NidriNidri

Algemene informatie over Lefkas

Ligging van Lefkas

Lefkas is een van de Eptanissos eilanden, de 7 eilanden gelegen in de Ionische Zee. De eilanden liggen in een streek waar nog af en toe aardbevingen plaatsvinden. Het eiland ligt vlak bij het vaste land van Griekenland, en is daar met een beweegbare brug mee verbonden. Het eiland is voornamelijk bergachtig, maar er zijn ook vlakke stukken grond te vinden.

Weer in Lefkas

Het weer in Lefkas wordt gekenmerkt door veel zon-uren en lichte bewolking. In de winter blijft de luchttemperatuur redelijk hoog. In de winter en het voorjaar valt er regelmatig een bui, waardoor het een groen eiland is.

Opbouw van het eiland

Lefkas heeft prachtige stranden. In het westen zijn er bij enkele stranden hoge ( witte) kliffen te vinden. De zee is bij de westkust woester dan aan de oostkant. Vanaf het strand loopt het eiland steil de bergen in. Er lopen twee hoofdwegen over het eiland, een aan de oostkant en een aan de westkant van het eiland.

Porto KatsikiPorto Katsiki
Wegen op Lefkas
Deze wegen zijn goed begaanbaar en het verkeer is van elkaar gescheiden door een streep in het midden van de weg. Verder zijn er nog geasfalteerde kleinere wegen, zonder middenstreep, die ook redelijk tot goed berijdbaar zijn. De niet geasfalteerde wegen kun je met een gewone personenauto beter mijden.

Overnachten op Lefkas

Voor iedere portemonnee is er wel een geschikte overnachtingsplaats te vinden. Er zijn eenvoudige studio’s, appartementen, hotelkamers en ook villa’s te huur. In het vroege voorjaar kan je nog wel ter plekke terecht voor een boeking, maar voor de zomerperiode is het niet aan te raden om onvoorbereid op zoek te gaan naar een slaapplaats.

Uit eten in Lefkas
In veel kleine plaatsjes is er wel ergens een gelegenheid om te eten. Je kunt kiezen voor het traditionele eten, als gestoofd lamsvlees maar bij veel restaurant in de drukkere gebieden zijn ook de zogenaamde ‘ toeristenmenu’ s’ te krijgen met friet en gegrild vlees. Uit eten gaan is niet duur. Gemiddeld ben je met vier man tussen de 50 en 60 euro kwijt voor brood, salade, een hoofdgerecht en vier drankjes. Vaak krijg je bij het afrekenen nog een gratis consumptie aangeboden of krijg je een nagerecht van het huis.

Supermarkten

Op het eiland zijn enkele grote supermarkten te vinden. Meestal zijn er in een plaatsje van enige betekenis enkele kleine supermarkten aanwezig, die veelal tot 22.00 uur ’s avonds open zijn.

Tanken

Tankstations zijn er voldoende aanwezig op het eiland. De benzineprijs is vergelijkbaar met die in Nederland. Tanken hoef je niet zelf te doen, er is altijd service aanwezig.

Vriendelijkheid van de bevolking

De bevolking van Lefkas is erg vriendelijk tegenover toeristen. Zoek je iets op een kaart, dan wordt er al snel hulp aangeboden. Ga je in een traditioneel restaurant uit eten, dan wordt je veelal zeer vriendelijk ontvangen.

Olijfbomen en veel bloemenOlijfbomen en veel bloemen

Wat is er op Lefkas zoal te doen?

De stad Lefkas

Zodra je over de brug richting Lefkas rijdt, zie je als eerste de stad met haar vesting. Wil je de stad bekijken, dan kun je het best de auto parkeren bij de haven achterlaten. In de stad zijn enkele mooie kerken te bezichtigen. De stad ligt prachtig aan het water, waar een lang strand is met enkele molens.

Nidri

Nidri ligt aan de oostkant van het eiland. Het is een gezellig plaatsje, wat voor toeristen goed voorzien is van vele eetgelegenheden, bars en winkels. Aan de boulevard zijn veel eet- en drinkgelegenheden te vinden, maar vergeet vooral ook niet de straat erachter. Daar zijn vaak wat traditionelere restaurants te vinden, met erg lekker eten en een vriendelijke bediening. Aan de boulevard kun je terecht voor een tochtje per boot naar een van de vele andere eilandjes voor de kust. Ook ligt hier een ferry, die dagelijks overtochten maakt. In de buurt van Nidri is een mooie wandeling te maken naar een waterval, zeker de moeite waard!

Vasiliki

Deze plaats, in het zuiden van het eiland gelegen, is een perfecte plaats voor watersportliefhebbers.

KastriKastri
Stranden
Lefkas heeft vele mooie stranden. In het oosten van het eiland zijn strandjes te vinden waar de zee redelijk rustig is. In het zuiden van het eiland zijn prachtige rustige baaien te vinden, waar je in het voorjaar al snel privé kunt vertoeven. Enkele mooie stranden zijn Kastri, strand bij Syvota en Mikros Gialos. De stranden aan de westkant van het eiland zien er prachtig uit, vanwege de woeste zee en de veelal steile wanden die achter je oprijzen. Voor sommige stranden moet je eerst flink afdalen om er te komen. Porto Katsiki is een strand wat je in ieder reisgidsje tegenkomt, vanwege de prachtige witte kliffen. Het strand van Egremni is per trap bereikbaar, en is alleen te bereiken als je goed ter been bent. Bij Agh. Nikitas is aan het eind van de smalle hoofdstraat een opgang naar een mooi strand, met mooie rotspartijen. Het zijn allen geen zandstranden, maar stranden met heel kleine of wat grotere stenen. Het water is super helder en heeft allerlei prachtige kleuren blauw.

Weiden vol bloemen op LefkasWeiden vol bloemen op Lefkas
Wandelen op Lefkas
Voor de wandelliefhebbers is Lefkas een waar paradijs. Vooral in het voorjaar, als het grootste deel van het eiland bedekt is onder paarse, witte en gele bloemen.Lefkas is een groen eiland, met prachtige natuur. Draag goed schoeisel, want na een regenbui kunnen sommige paden wel eens glad worden, bovendien loop je vaak op paden met stenen. Je kunt kiezen voor redelijk vlakke wandelingen, maar je kunt ook grote hoogteverschillen tegenkomen, met prachtige uitzichtpunten. Een handige wandelgids is het boekje Lefkada Ten Voeten Uit, met 29 lange en korte wandelingen op het eiland.
© 2011 - 2023 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griekenland, vakantie op LefkasGriekenland, vakantie op LefkasHet eiland Lefkas in Griekenland is er één met verschillende legenden, één over de dichteres Sappho en één over Odysseus…
Fietsroutes op LefkasFietsroutes op LefkasAls je van zon en actieve vakanties houdt, is een fietsvakantie op het Griekse eiland Lefkas wellicht iets voor jou. Lef…
De Ionische EilandenDe Griekse Ionische Eilanden zijn zeer aantrekkelijk voor vakantiegangers. De eilanden bieden veel flora en fauna en dat…
De mooiste stranden van GriekenlandDe mooiste stranden van GriekenlandElk jaar vieren ongeveer een half miljoen Nederlanders hun vakantie in Griekenland. Het de hoge temperaturen en de relat…

Zuid-Afrika: Kaapstad en de tuinrouteZuid-Afrika: Kaapstad en de tuinrouteIn de omgeving van Kaapstad ligt een gebied waar de zomers matig warm zijn en de winters fris. Sommige mensen kiezen voo…
Kruger nationaal park, de geschiedenisKruger nationaal park, de geschiedenisKruger nationaal park behoort tot de grootste en bekendste nationaal parken ter wereld. Het park, gelegen in Zuid-Afrika…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen foto
Wilmo (308 artikelen)
Gepubliceerd: 10-05-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.