De mooiste plekjes van Ierland - Wicklow Mountains

De mooiste plekjes van Ierland - Wicklow Mountains In Zuidoost Ierland, ongeveer op 30 kilometer van Dublin, ligt één van de mooiste streken van het eiland: Wicklow Mountains. Het gebergte wordt dan ook niet voor niets de 'Tuin van Ierland' genoemd. Hoewel de bodem er rotsachtig is, is het landschap er schitterend: gebergten en groene valleien wisselen elkaar af, overal duiken riviertjes op of kleine meren. Doorheen het landschap slingeren de typische Ierse stenen muurtjes zich een weg tussen de gaspeldoorn. De natuur is overweldigend.

Situering

Ten oosten van de Wicklow Mountains ligt het kuststadje Bray. Er wonen ongeveer 16000 inwoners. Dichtbij Bray vind je de rivier Dargle en de mooie Dargle Glen. (Een Glen is een vallei die door een rivier werd gevormd.) Wat meer zuidelijk vind je de Glen of the Downs, waar je door loofbossen wandelt, de bergen in. Wie nog verder zuidelijk gaat, komt bij het stadje Ashford en ten westen ervan Devil's Glen. Het is een kloof die prachtig begroeid is, met een riviertje dat een 30 meter hoge waterval vormt.

De westelijke kant van de Wicklow Mountains vloeit over in het laagland van het zuiden van county Kildare.

Twee hoofdwegen snijden dwars door dit natuurgebied. De ene weg begint iets onder Dublin en leidt via Sally Gap en Laragh door de Glendasan Valley, over de heuvels tot Glenmalureom in Aughavannagh te eindigen. Deze weg werd door de Engelsen aangelegd na een opstand van de Ieren in 1798. Op deze manier wilden ze het bergland ontsluiten. Dit was immers de perfecte schuilplaats voor Ierse patriotten. De weg wordt op dit moment vooral door toeristen gebruikt om van het landschap te genieten.
De tweede weg ligt meer oostelijk en gaat van Bray via Roundwoud naar Laragh. Daar gaat hij over in de Military Road.

Sally Gap

Middenin de Wicklow Mountains, op de kruising tussen twee wegen, ligt op 490 meter hoogte een prachtige bergpas. Sally Gap ontleent haar naam aan de 'sallow', wat wilg betekent. Vlakbij, op 3 km van de Military Road, ligt de tweede hoogste berg van het graafschap, de Mullaghcleevaun. Hij is 850 meter hoog.

Wie de Military Road nog zeven kilometer meer in zuidelijke richting volgt, komt in de Valley of Glenmacnass. Op het einde van deze vallei is een waterval.

Laragh en Glendalough

Laragh is een dorpje dat nog geen vierhonderd inwoners telt. Het vormt het kruispunt van drie wegen door de Wicklow Mountains, maar is eigenlijk niet veel meer dan een opstapje naar het dichtbij gelegen Glendalough. De naam van dit stadje betekent 'vallei van twee meren' (Gleann da Loch). De streek is er erg bergachtig, maar onwaarschijnlijk sprookjesachtig met de twee meren en de ruïnes van zeven kerken van meer dan 1200 jaar oud. Hier trok St. Kevin zich zowat vijftien eeuwen geleden terug als kluizenaar. Het klooster dat hij stichtte en vier eeuwen lang een belangrijk geestelijk centrum was, werd verschillende keren door vikingen aangevallen.

Aan de zuidelijke oever van één van de twee meren, Upper Lough, staat de Church of the Rock. Deze kan per boot bezocht worden, samen met de grot waar Sint Kevin zich volgens de overlevering terugtrok om een vrouw te ontlopen.

In de vallei van Glendalough is een waterval. De Pollanassfall ligt aan de oostzijde van het Upper Lough. Er ligt een wandelpad dat een schitterend uitzicht geeft op twee toppen: de Canaderry van 765 meter boven de zeespiegel en de Lugduff die 718 meter telt.

De hoogste top van de Wicklow Mountains krijg je te zien als je vanuit Glendalough door de vallei Glenmalure rijdt. Het is een onherbergzame kloof die door de Avonbeg gevormd werd. Wanneer je voorbij het dorpje Drumgoff komt, zie je in westlijke richting de 926 meter hoge Lugnaquilla liggen. Je kan deze heuvel beklimmen en vertrekt daarbij, al weer, aan een waterval: de Carrowaystick Waterfall.

Meeting of the Waters

Wie de Avonbeg volgt, komt aan het punt waar de rivier in de Avoca stroomt. Het is de plek waar de beroemde Ierse dichter Thomas Moore herdacht wordt. Hij leefde in de achttiende, negentiende eeuw en schreef heel lyrische gedichten over deze streek. Je vindt een monument voor hem met enkele regels uit het gedicht uit 1807 dat zijn naam aan deze plaats gaf The meeting of the waters:

There is not in the wide world a valley so sweet as that vale in whose bosom the bride waters meet.

Wie van hieruit in de richting van Wicklow gaat, komt langs de Deputy's Pass die dicht bebost is.

Avoca, Woodenbridge, Enniskerry, Roundwood

Een verkenning van de Wicklow Mountains, leidt onvermijdelijk ook langs enkele andere stadjes in de omgeving.

Avoca ligt vier kilometer ten zuide van the Meeting of the Waters, in de vallei van de Avoca. De 250 jaar oude handweverij is er zeker het bezoeken waard.

Woodenbridge claimt de 'Second Meeting of the Waters'. De rivieren Avoca, Aughrim en Golden Mines River ontmoeten elkaar in dit stadje. Vier valleien lopen hier in elkaar over. Misschien is deze streek nog wel mooier dan degene die Moore beschreef.

Enniskerry is de eerste plaats die je ontmoet als je de oostelijke weg van Dublin naar Wicklow volgt. Hier vind je één van de mooiste landgoederen van Ierland: Powerscourt House. Op dit domein vind je de hoogste waterval van Ierland. De Dangle stort hier ongeveer honderd meter naar beneden. Je kan makkelijk een dag ronddwalen op dit landgoed.

Roundwood is het hoogstgelegen dorp van Ierland. Het ligt bij een kunstmatig meer dat onder andere Dublin en Bray van water moest voorzien. Ook de natuurlijke Lough Dan en Lough Tay vind je in de omgeving van Roundwood.

Troeven

Wie graag in de stad vertoeft, maar er ook wel eens tussenuit wil in de natuur, vindt in de Wicklow Mountains de ideale plek. Het bruisende Dublin is vlakbij en toch is de natuur overweldigend aanwezig. Deze streek wordt niet voor niets één van de mooiste plekjes van Ierland genoemd.
© 2007 - 2024 Mamalies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oost- en Midden-Ierland: van Dublin naar KinsaleOost- en Midden-Ierland: van Dublin naar KinsaleDe rondreis door Ierland heeft een eerste etappe van Dun Laoghaire, Zuid Dublin, tot aan Kinsdale. Langs de kust van Oos…
Rondreis IerlandRondreis IerlandIerland is een eiland ten westen van Groot-Brittannië. In Ierland ben je nergens verder dan zon 150 km van de zee verwi…
Geografie van IerlandWie kent het niet? Dit mooie groene eiland gelegen in Europa, geheel in het westen, naast het Verenigde Koninkrijk? Het…
Samhain viering in IerlandSamhain viering in IerlandIn ons land is Halloween nog niet zo lang populair, zeker niet in vergelijking met Ierland waar het Halloween spektakel…

De mooiste plekjes van Ierland - Rock of CashelDe mooiste plekjes van Ierland - Rock of CashelIn het zuiden van Ierland ligt het graafschap Tipperary. Iedereen kent de naam wel door het soldatenliedje 'It's a long…
Griekenland, vakantie op LefkasGriekenland, vakantie op LefkasHet eiland Lefkas in Griekenland is er één met verschillende legenden, één over de dichteres Sappho en één over Odysseus…
Bronnen en referenties
Mamalies (39 artikelen)
Gepubliceerd: 03-06-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.