De mooiste plekjes van Ierland - Rock of Cashel

De mooiste plekjes van Ierland - Rock of Cashel In het zuiden van Ierland ligt het graafschap Tipperary. Iedereen kent de naam wel door het soldatenliedje 'It's a long way to Tipperary' dat al in de Eerste Wereldoorlog werd gezongen. Maar wie ook de streek kent, zal beamen dat het heus de moeite waarde is om die 'lange weg' naar de county af te leggen. De rivier Suir vloeit van in de buurt van Templemore in het noorden van het graafschap naar Waterford in het zuiden. Ergens halfweg kom je Cashel tegen, met het prachtige Rock of Cashel.

Situering

Tipperary ligt in het zuiden van Ierland, centraal tussen oost en west. Het is het grootste graafschap van het binnenland van Ierland en is bestuurlijk opgedeeld in North Tipperary en South Tipperary. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in deze streek. Het noordelijke deel van Tipperary wordt begrensd door het wondermooie Lough Derg. In South Tipperary vind je vruchtbare dalen, maar ook de indrukwekkende Galtee Mountains en de berg Slievenamon, die een grote rol speelt in Ierse legenden. Zijn naam betekent 'berg van de vrouwen'. Eén van deze legenden kan je hier lezen.

Cashel ligt in het centrum van dit graafschap. Rock of Cashel is een omvangrijk middeleeuws complex met een kasteel, een kathedraal, een ronde toren en de overblijfselen van twee kerken.

De Suir

De Suir is een Ierse rivier die in de Atlantisch Oceaan uitmondt bij Waterford, na een tocht van 183 km door het landschap van County Tipperary en County Waterford. Ze ontspringt op de hellingen van de berg Borrisnoe, die net ten noorden van Templemore ligt. Ze snijdt het graafschap in twee op haar weg naar het zuiden, door stadjes als Thurles en Holycross, waar een oude abdij staat.

Nadat ze samenvloeit met de Aherlow en de Tar, gaat haar weg oostwaarts naar de Comeragh Mountains. Daar vormt ze de grens tussen de graafschappen Waterford en Kilkenny. In het noorden liggen de laaglanden van kalksteen, in het zuiden de Comeragh Mountains.

In Ierland kent men de rivier als Siúr en men vermoedt dat dat huidige Engelse spelling met u en i gewisseld te maken heeft met een schrijffout. Daarom veronderstellen sommigen dat de eigenlijke spelling ook in het Engels Siur moet zijn. Hier en daar zie je deze schrijfwijze gebruikt.

Rock of Cashel

Op geologisch gebied is Rock of Cashel een boeiende plek. Het landschap in de ruime omgeving is vlak, terwijl de 60 meter hoge kalksteenrots er eenzaam bovenuit steekt. Geologen vermoeden dat dit het gevolg is van een aardbeving die een brok kalksteen vanuit een plooi naar boven geduwd heeft. Het is geen wonder dat deze unieke uitkijkplek in de middeleeuwen uitverkoren werd om een machtig bouwwerk op te zetten. Ook nu nog lijkt het geheel van gebouwen een oninneembare vesting. De macht van eeuwen geleden lijkt nu nog steeds in de muren gevangen.

Deze rots was van zowat 370 tot 1100 de plek van waaruit de koningen van Munster regeerden. Zij hadden in die tijd zowel de hoogste kerkelijke als wereldlijke macht. Sint Patrick preekte hier in 450 en bekeerde koning Aengus.

Heel bijzonder aan dit bouwwerk is de grote ronde toren. Hij werd in de achtste eeuw gebouwd door koning Cormac I, die tegelijk ook bisschop was.

In de twaalfde eeuw werd Rock of Cashel door koning Muircheatach O'Brien aan de Kerk geschonken. De rots werd tot aartsbisschopszetel verheven. In 1169 begon men er met de bouw van Saint Patrick's Cathedral. De vloer en het dak zijn nu verdwenen. De mooie spitsboogramen zijn nog te zien en er zijn ook oude grafmonumenten.

Bron: Jon Sullivan, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Jon Sullivan, Wikimedia Commons (Publiek domein)
De andere gebouwen die je op de site vindt, zijn Cormac's Chapel uit de twaalfde eeuw, in Iers-Romaanse stijl, de ruïnes van de Hore Abbey, een cisterciënzerabdij uit de dertiende eeuw en de 17de eeuwse Vicar's Choral Hall, die helemaal gerestaureerd werd.

Ten slotte zijn er ook verschillende zogenaamde 'High Crosses' te zien. Het belangrijkste is het Saint Patrick's Cross uit de twaalfde eeuw. Het staat op een hoog voetstuk en zou gediend hebben als stoel tijdens de kroningen van de koningen van Munster.

Deze Keltische kruisen werden naar verluidt voor het eerst door Saint Patrick gebruikt. Hij vermengde het christelijke kruis met een typisch heidens symbool: het zonnerad. Op deze manier kon hij beter doordringen tot de Kelten.
© 2007 - 2024 Mamalies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ierland: Munster en UlsterMunster en Ulster zijn twee van de vier provincies in Ierland, gelegen in het noorden en het zuiden.
Hurling en camogie - populairste balsport in IerlandHurling en camogie - populairste balsport in IerlandHurling is een Ierse teamsport van Keltische origine, die spectaculair is om naar te kijken. Het wordt voornamelijk in I…
Geografie van IerlandWie kent het niet? Dit mooie groene eiland gelegen in Europa, geheel in het westen, naast het Verenigde Koninkrijk? Het…
Oost- en Midden-Ierland: van Dublin naar KinsaleOost- en Midden-Ierland: van Dublin naar KinsaleDe rondreis door Ierland heeft een eerste etappe van Dun Laoghaire, Zuid Dublin, tot aan Kinsdale. Langs de kust van Oos…

Vietnam - voor elk wat wils!Vietnam - voor elk wat wils!In Vietnam is voor elk wat wils: cultuur snuiven in de mooie steden, de natuur in, of lekker luieren aan het strand.
De mooiste plekjes van Ierland - Wicklow MountainsDe mooiste plekjes van Ierland - Wicklow MountainsIn Zuidoost Ierland, ongeveer op 30 kilometer van Dublin, ligt één van de mooiste streken van het eiland: Wicklow Mounta…
Bronnen en referenties
Mamalies (39 artikelen)
Gepubliceerd: 05-06-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.