Ierland: Munster en Ulster

Munster en Ulster zijn twee van de vier provincies in Ierland, gelegen in het noorden en het zuiden.

Munster – Zuid-lerland

Munster is de provincie in het zuiden van de Republiek Ierland, een bergachtig gebied met rivieren, onregelmatige kusten, veel baaien, klippen en eilanden.

Waterford

Het vroegere Vikingstadje Waterford (Waterford) in.het gelijknamige graafschap is vooral bekend vanwege de glasblazerijen, waar het beroemde Waterfordkristal wordt geproduceerd. Bij het nabijgelegen plaatsje Knockeen bevinden zich dolmens of ‘tafelstenen’, een soort hunebedden. Verder langs de zuidkust tussen Dungarvan en Youghal ligt Ardmore, een toeristische trekpleister vanwege de cloigtheachs of round towers. Dit zijn de ronde verdedigingstorens waarin de monniken zich terugtrokken gedurende de invallen van de Vikingen in de 8e, 9e en 10e eeuw. Ook de Romaanse kathedraal van Ardmore is een bezoek waard.

Cashel

Landinwaarts in het graafschap Tipperary, te midden van groene heuvels, ligt bij de stad Cashel de ruim 100 meter hoge Rock of Cashel of St.-Patrick’s Rock. Hierop bevinden zich de ruines van de burcht van de voormalige koningen van Munster, samen met de grote 13e eeuwse kathedraal, de Romaanse Chapel of St.-Cormac en het St-Patrick’s Cross, één van de oudste kruisen van Ierland. Ten noorden van Cashel ligt de beroemde Holy Cross Abbey, een prachtig gerestaureerde abdij uit de l2de eeuw, die nu vooral dient als pelgrimsoord en toeristische bezienswaardigheid.

Cork

De havenstad Cork aan de monding van de rivier de Lee is de belangrijkste stad van Zuid-Ierland en de tweede stad van Ierland. Samen met Cobh is het de grootste haven aan de zuidkust. Opmerkelijk zijn de St.-Fin Barrkathedraal op de plaats van een voormalig 7e eeuws klooster, de Red Abbey en Berwick Fountain. Vlakbij Cork ligt Blarney Castle, een middeleeuws kasteel waarin zich de legendarische Blarney Stone bevindt. Volgens de legende ontvangt degene die de steen kust de gave van welsprekendheid. Waar of niet, Blarney Castle is hierdoor één van de drukstbezochte plaatsen van Ierland geworden.

In het zuiden van het graafschap Cork liggen de badplaatsen Youghal en Kinsale, een belangrijk watersportcentrum en tevens vissershaven. Het zuidwesten van Ierland telt vier grote schiereilanden, die als drakenkoppen de oceaan in steken. Dankzij de warme Golfstroom heerst er een zacht klimaat, dat ervoor zorgt dat de vele botanische tuinen rijk zijn aan subtropische planten. Vooral de omgeving van Glengariff met het bloemeneiland Garnish Island in de baai van Bantry is wat dit betreft een bezoek waard. Wereldberoemd is het kapitale landgoed Bantry House, waar gasten tegen forse betaling kunnen overnachten en genieten van de fraaie Italiaanse tuinen. Vanuit Bantry kan je een dagtocht maken naar de meest zuidwestelijke punt van Ierland: Mizen Head.

Killarney

Killarney, gelegen aan het Lough Leane, temidden van de hoogste bergen van Ierland, is vooral het centrum voor actieve en sportieve vakanties:
  • vissen
  • wandelen
  • wildwatervaren
  • kanoën
  • paardrijden

De Gap of Dungloe, een 6 kilometer lange bergkloof, is een geliefd doel voor bergwandelaars, net zoals het Kiflarney National Park. Naast Killarney heeft het graafschap Kerry, in het zuidwesten van Ierland, in totaliteit één van de meest aantrekkelijke landschappen van Ierland. Hier treft je bergen, meren en een prachtige steile rotskust met diepe inhammen. De altijd beukende branding van de Atlantische Oceaan biedt de toerist hier prachtige vergezichten.

Een bekende toeristische route is de prachtige kustweg over het schiereiland Iveragh, de Ring of Kerry. Tijdens een rondreis in dit gebied kan men onder meer een bezoek brengen aan de volgende plaatsjes:
  • Ken mare – vooral bekend van het jaarlijkse festival van traditionele lerse muziek
  • Sneem– een sprookjesachtig dorpje, waar de tijd lijkt stil te blijven staan
  • Waterville– in het uiterste zuidwesten, bekend centrum voor zeevissers

Dingle

Het schiereiland Dingle biedt fraai natuurschoon en diverse historische bezienswaardigheden. Grootste trekpleister is het gelijknamige stadje Dingle, vanwaar je tijdens een boottocht dolfijnen kunt bekijken. Een tochtje naar de uiterste westpunt van het schiereiland, Slea Head, biedt een spectaculaire route met talloze haarspeldbochten en prachtige vergezichten. Bijzonder is de Gallants Oratory: het best bewaard gebleven vroegchristelijke kerkje van Ierland uit de 7e eeuw, in de vorm van een omgekeerde boot. In de hoofdplaats van Kerry, Tralee, vindt elk jaar het bekende Kerry festival plaats. Het is tevens een belangrijke badplaats met goede stranden en startplaats voor huifkartochten. Een toeristische attractie is een rit met de stoomtrein van de in ere herstelde Tralee & Blennerville Steam Railway, één van de eerste smalspoorlijnen in Europa.

Limerick

Op de grens van de provincies Munster en Connaught ligt de oude stad Limerick aan de monding van de rivier de Shannon. Het stadsbeeld wordt gedomineerd door de oude St.-Mary’s Cathedral. De vissershaven Shannon met de belangrijke luchthaven Shannon International Airport is de toegangspoort voor mensen die het woeste landschap van de westkust willen verkennen. Tussen Limerick en Galway, in het graafschap Clare, ligt een der meest woeste gebieden van Ierland, de Burren, een soort maanlandschap van grijze rotsen.

Het is een paradijs voor botanici, archeologen en ecologen, mede omdat in dit gebied ondanks de barre rotsgrond verrassend veel uiterst zeldzame plantensoorten voorkomen. Het meest spectaculaire kustlandschap van Ierland wordt hier gevormd door de Cliffs of Moher. De rotsen rijzen bijna 200 meter loodrecht op uit zee.

Ulster – Noord-Ierland

Het uiterste noordwesten wordt gevormd door de historische Ierse provincie Ulster, die in de Republiek Ierland de graafschappen Cavan, Monaghan en Donegal omvat. De graafschappen Monaghan en Cavan zijn hoofdzakelijk agrarisch. In het zuiden liggen enkele meren, o.a. Lough Sheelin en Lough Ramor. Het heuvelachtige Donegal is het meest noordelijke graafschap van de republiek. De kust wordt gevormd door steile rotspartijen met talloze fjorden en baaien. Hier ligt de hoogste rotskust van Europa, gevormd door de Slieve League (grijze bergen), die 590 meter boven de Atlantische Oceaan oprijst. In dit graafschap ligt het grootste natuurgebied van Ierland, het Glenveagh National Park. De nog ongerepte natuur biedt de toerist fantastische wandelmogelijkheden. Grote kudden herten leven te midden van enorme wouden van eikenbomen. Ter ere van het millennium is de gouden adelaar van Schotland hier opnieuw geïntroduceerd.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geografie van IerlandWie kent het niet? Dit mooie groene eiland gelegen in Europa, geheel in het westen, naast het Verenigde Koninkrijk? Het…
Tweetalig IerlandVraag je iemand welke taal er in het groene Ierland gesproken wordt, dan is de kans groot dat deze ondervraagde zal zegg…
De mooiste plekjes van Ierland - Rock of CashelDe mooiste plekjes van Ierland - Rock of CashelIn het zuiden van Ierland ligt het graafschap Tipperary. Iedereen kent de naam wel door het soldatenliedje 'It's a long…
Oost- en Midden-Ierland: van Dublin naar KinsaleOost- en Midden-Ierland: van Dublin naar KinsaleDe rondreis door Ierland heeft een eerste etappe van Dun Laoghaire, Zuid Dublin, tot aan Kinsdale. Langs de kust van Oos…

Tunesië, een veelzijdige vakantiebestemmingTunesië, een veelzijdige vakantiebestemming, die meer biedt dan zon, zee en strand. De cultuur, monumenten, archeologisc…
Ierland: Leinster en ConnaughtLeinster en Connaught zijn twee van de vier provincies in Ierland, gelegen in het oosten en het westen.
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.