Oost- en Midden-Ierland: van Dublin naar Kinsale

Oost- en Midden-Ierland: van Dublin naar Kinsale De rondreis door Ierland heeft een eerste etappe van Dun Laoghaire, Zuid Dublin, tot aan Kinsdale. Langs de kust van Oost- en Midden-Ierland gaat het naar Zuidwest-Ierland. We passeren Wicklow, Wexford, Waterford en Cork om in Kinsale te stoppen. We komen langs de Tuin van Ierland en de Wicklow Mountains, havensteden en rotspartijen, palmbomen en gaspeldoorns, rivieren en blauwe meertjes en overal is het Ierse landschap de moeite waard en kijk je je ogen uit. Ierland, het land van de veertig tinten groen.

Van Dublin naar Wicklow

De stad Wicklow ligt ongeveer 32 kilometer onder Dublin. De naam van de havenstad komt van de Vikingen. Het heette aanvankelijk Wykinlo, dat Vikings Loch, meer van de Vikingen betekende. Het is een stad met ongeveer 9000 inwoners, die met z’n smalle straatjes aan een mooie baai ligt. De stad kent een bewogen geschiedenis en was eeuwenlang het middelpunt van strijdende veroveraars die van zee kwamen en de O’Tooles en O’Byrnes aan de andere kant.

Oost- en Midden-Ierland

Vanuit Wicklow is een mooie trip te maken naar de Wicklow Mountains, met de Tuin van Ierland. Het prachtige gebied van de Wicklow Mountains was vroeger een toevluchtsoord voor gevluchte Ieren. Ierse clans konden zich er prima verschuilen en het maakte het gebied tot een onveilige streek. Die tijd is nu voorbij. Aan de kust vinden we Wicklow Head, een kleine landtong die zich uittrekt in Saint George’s Channel. Daar zijn vaak zeehonden te zien.

Tuin van Ierland

De Tuin van Ierland is een rotstuin en het is in feite de achtertuin van de Dubliners. Het is een gevarieerd landschap van bergen, groene valleien, rivieren en blauwe meertjes. De gaspeldoorn groeit er volop en kleurt het gebied in het voorjaar geel. Mount Brandon in Wicklow Mountains is met z’n 951 meter een van de hoogste bergen van Ierland.

Dalkley Island / Bron: Jeanet de JongDalkley Island / Bron: Jeanet de Jong
Kustweg / Bron: Jeanet de JongKustweg / Bron: Jeanet de Jong
Wicklow / Bron: Jeanet de JongWicklow / Bron: Jeanet de Jong

Arklow

De kustweg voert via Arklow, door een uitgestrekt duingebied met lang, smal strand ernaast. Bij Arklow is het strand breed, de stad staat er bekend om. In korte tijd groeide de kuststad uit tot een toeristenplaats van waaruit vele watersporten zijn te beoefenen. Ook deze stad is een mooi startpunt voor een trip in de Wicklow Mountains.

Wexford

Wexford is een van de oudste steden van Ierland. De stad werd gesticht door de Vikingen. De sfeer van vroeger is er nog goed te proeven. De kronkelige nauwe straatjes dragen daar aan bij, samen met de lange kade. Ook deze stad heeft een bewogen geschiedenis. Op het plein waar stierengevechten werden gehouden, liet Cromwell in 1649 honderden Ieren vermoorden. Anderhalve eeuw later werd datzelfde plein het centrum van de Ierse vrijheidsstrijd. Het beeld van de Pike-Man herinnert daaraan.
De stad is een eldorado voor vogelaars, want het grenst aan het grootste vogelreservaat van het land. De kuststrook ten zuiden van Wexford is het gebied waar de eerste Anglo-Normandiërs zich vestigden, de English Baronies. Het gebied herbergt nog steeds vele ruïnes en kastelen uit de middeleeuwen.

Waterford

Waterford ligt aan de zuidkant van Ierland. De zuidelijke kust heeft vele beschutte baaien en het klimaat wordt er beïnvloedt door de Warme Golfstroom. Aan de kust zijn dan ook palmbomen te zien en een weelderige plantengroei, waar vooral de felgekleurde fuchsia’s opvallen. De kustplaats Waterford is de volgende stad op weg naar Kinsale. De stad ligt aan de zuidelijke oever van de rivier de Suir, die de natuurlijke grens vormt tussen Oost- en Midden-Ierland en Zuidwest Ierland. Ook deze stad werd door de Vikingen gesticht en heette toen Vadrefjord. Waterford heeft zijn rol in de Ierse geschiedenis gespeeld en de gebouwen herinneren daar aan. Een voorbeeld is Reginald’s Tower, een massieve toren met muren die drie meter dik zijn. Gesticht door de Noorse koning Regnall, wil het verhaal. De toren is gevangenis geweest en doet nu dienst als een museum. Al sinds de 18e eeuw is de stad bekend om zijn kristal- en glasindustrie. Er worden onder meer kroonluchters gemaakt.

Cork

Cork, dat ‘haven’ betekent, is de volgende stad op onze route. Deze stad kent een geschiedenis van emigranten die vanuit hier naar Amerika gingen. De hongersnood van 1845 dreef duizenden Ieren naar de andere kant van de oceaan in de hoop daar een goed bestaan op te kunnen bouwen. Op het kerkhof in Cork liggen ook honderden slachtoffers van de tot zinken gebrachte Lusitania, een oceaanstomer die in de Eerste Wereldoorlog in de Ierse Zee door een Duitse onderzeeboot werd getorpedeerd. Cork is na Dublin de grootste stad van Ierland. Er wonen 190.000 mensen en het wordt wel de meest Ierse stad van Ierland genoemd. In Cork bleef men zich verzetten tegen Engelse invloeden. De bijnaam van de stad werd dan ook Rebel City.

Kinsale

Laatste stop van deze etappe is de stad Kinsale aan de monding van de rivier de Bandon. Kinsale was vissershaven en handelshaven en is tegenwoordig vooral populair bij vakantiegangers. Het estuarium van de Bandom heeft een beschutte haven mogelijk gemaakt. Kinsale heeft zich ontwikkeld tot een stad met watersport en restaurants. Kinsale’s Good Food Circle heeft naam gemaakt in de culinaire wereld. Onze stop in Kinsale is bij het Trident Hotel. Onze kamer is 220, met uitzicht over de haven en de baai, een prachtige plaats voor een stop.

Legenda
A. Wicklow
B. Arklow
C. Wexford
D. Waterford
E. Cork
F. Kinsale

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geografie van IerlandWie kent het niet? Dit mooie groene eiland gelegen in Europa, geheel in het westen, naast het Verenigde Koninkrijk? Het…
Rondreis IerlandRondreis IerlandIerland is een eiland ten westen van Groot-Brittannië. In Ierland ben je nergens verder dan zo’n 150 km van de zee verwi…
Samhain viering in IerlandSamhain viering in IerlandIn ons land is Halloween nog niet zo lang populair, zeker niet in vergelijking met Ierland waar het Halloween spektakel…
Het bruisende DublinDublin, de hoofdstad van Ierland en tevens de stad, naar men zegt, met de hoogste pubdichtheid. De stad die bruist van h…

Ierland – Van Kinsale naar KenmareIerland – Van Kinsale naar KenmareDe reis door Ierland van Oost- en Midden Ierland naar Zuidwest Ierland is van een ongelooflijke schoonheid. Rotskusten,…
Mijn reiservaring BoliviaBolivia, een prachtig land met veel cultuur. Ik wilde er graag naar toe om vrijwilligerswerk te doen en om Spaans te ler…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kellierky, Openclipart
  • Boek: Ierland, ANWB Goud
  • Boek: Ierland, ANWB Extra
  • Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 1: Jeanet de Jong
  • Afbeelding bron 2: Jeanet de Jong
  • Afbeelding bron 3: Jeanet de Jong
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 12-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.