Mijn reiservaring Bolivia

Bolivia, een prachtig land met veel cultuur. Ik wilde er graag naar toe om vrijwilligerswerk te doen en om Spaans te leren. Deze reis heeft mijn leven in heel veel opzichten veranderd en beïnvloed. Ik heb La Paz gezien met zijn prachtige uitzichten, ik heb mogen dansen op een festival in Oruro, de mijnen bezocht in Potosi, de grootse zoutvlaktes van Uyuni bekeken, Cristo de la Concordia beklommen in Cochabamba en gewoond in de prachtige witte stad, Sucre. Dit is mijn verhaal.

Motivatie

In 2009 en 2010 volgde ik de opleiding PW niveau 4. Ik slaagde er maar niet in mijn eerste jaar door te komen en daarom besloot ik mijn droom te achtervolgen. Namelijk vrijwilligerswerk doen in een arm land. Ik wilde graag persoonlijk groeien en ik vond het een goed idee om Spaans te gaan leren. Ik koos Spaans omdat het een veel gesproken taal is. Ik had een lijstje gemaakt van landen in Zuid-Amerika die me interesseerden. Langzaam begon ik landen weg te strepen door naar veiligheid, toeristische plekjes, natuur, enzovoort te kijken. Uiteindelijk koos ik voor Bolivia omdat het er redelijk veilig is en de cultuur en natuur bijzonder is. Op 23 augustus 2010 heb ik mijn koffers gepakt en ben ik naar de luchthaven Brussel gereden om het vliegtuig naar Bolivia te pakken.

Zakelijke informatie over Bolivia

Een land gelegen in het midden van Zuid-Amerika. Met als buurlanden: Brazilië, Paraguay, Argentinië, Chili en Peru. Het land varieert erg qua klimaat. Je hebt het hoge, koude Andesgebergte in het zuid-westen en westen van het land. Het noorden bestaat veelal uit amazone met een subtropische klimaat. Het oosten is bebost gebied en steppe met gemiddelde tot warme temperaturen en in het zuiden bestaat het land vooral uit steppe met een warm tot heet klimaat. Er wonen ongeveer 10 miljoen mensen in Bolivia en de meesten zijn katholiek. Ongeveer 85% van het land spreekt Spaans maar de oude indianentalen worden nog steeds door het hele land gesproken. De vroegere inwoners waren de Inca's en de Maya's en nog een tal van andere indianengroepen. De Spanjaarden kwamen naar dit land voor het zilver en maakten van de inheemse bevolking slaven. Uiteindelijk heeft Simon Bolivar Bolivia bevrijd en daar dankt Bolivia dan ook zijn naam aan. Het land heeft verschillende oorlogen gekend en is daardoor twee keer zo klein geworden in de afgelopen 200 jaar. De afgelopen honderd jaar is het in Bolivia qua oorlog rustig geweest alleen zijn er vele revoluties geweest en heeft het land een lange weg bewandeld tot democratie.

Sucre

Beschrijving

Mijn thuisbasis was Sucre. Vanuit hier plande ik mijn reisjes naar alle plekken van het land. Sucre is een rustige, koloniale stad op 2300 m hoogte. Een goede stad om in te starten want het is hier relatief veilig en er zijn alle gemakken van de stad. Hier heb ik vier weken taalles gehad en ik woonde bij een gastoudergezin. Het gastoudergezin was erg fijn. Ik kon namelijk mijn Spaans goed oefenen en ik kon alles aan ze vragen over cultuur, taal of de stad Sucre. Ik kwam in september aan en ik was dus op tijd voor de Entrada de Guadalupe. Een groot evenement in Sucre waar de Cultuur echt tot leven komt. Ongeveer 400 groepen van 100 mensen die allemaal een traditionele dans deden. Ze dansten een route van 5 kilometer tot het centrum. Een groep deed er ongeveer 6 uur over om al dansend en drinkend de hele route af te leggen. Dit heeft mij overtuigd zelf ook een traditionele dans te leren. Dit hielp me enorm met integreren aangezien cultuur en dans erg diep in het hart zit van een Boliviaan.

Persoonlijke ervaring/mening

Sucre vond ik een heerlijke stad om in te verblijven. Dit zal ook komen omdat ik hier mijn vrouw heb leren kennen en een hoop Boliviaanse vrienden heb mogen leren kennen. Het is een rustig maar gezellig stadje. De mensen zijn sociaal en vriendelijk en het is allemaal wat minder extreem in Sucre, het klimaat, de mensen, de criminaliteit, de hoogte is allemaal gematigd vergeleken met andere plaatsen in het land. Het is wel één van de duurdere steden. Er waren verschillende leuke cafés en clubs zoals Florin, Café Amsterdam, Joyride en Mitos. Het geheim voor een supertijd in Sucre is jezelf onder de locals mengen. Praat met mensen in een café of in het park. Dit kan je ook wel doen in steden als La Paz maar wees voorzichtig. Er zijn veel criminelen die toeristen als doelwit hebben. Hierdoor is het niet altijd even veilig om met jan en alleman te praten.

Bezienswaardigheden

Crater de Maragua
Een prachtig stukje natuur in de omgeving van Sucre. Een gigantische krater met zijn eigen flora en fauna. Je kan er zelfs dinovoetafdrukken tegenkomen. Er zijn veel mogelijkheden via een toeristenbureau voor een bezoek.

Mercado Campesino, Central, Negro
De drie grootste markten van Sucre. Hier verkopen ze van alles. Van kleren tot lamafoetussen. Zeker een bezoek waard en erg leuk om rond te struinen.

Castillo de la Glorietta
Het enige kasteel in Bolivia dat de naam kasteel waardig is. Nooit echt een vesting geweest maar wel oud en bijzonder. De moeite waard voor een bezoek. Ook hier kan een toeristenbureau helpen.

Parque Bolivar
Het grootste stadspark in Sucre. Hier is altijd wat te beleven. Er hangt een leuke sfeer en er zijn vaak marktjes en evenementen. Hier worden ook vaak dansen geoefend voor de festivals in het hele land. Wel is het beter 's avonds het park te mijden.

Casa de la Libertad
Als je wilt weten hoe Bolivia ontstaan is, dan is dit de plek waar je moet wezen. Een mooi museum waar ze trots op zijn in Sucre.

Catedral Capilla de la Virgen de Guadalupe
Een van de grootste kathedralen in Bolivia en een prachtig voorbeeld van de witte stad Sucre.

Parque Cretacico
Een dinopark waar de dinovoetstappen die gevonden zijn worden tentoongesteld. Er zijn ook een hele hoop plastic dino's en eng gebrul voor de kinderen. Persoonlijk vond ik het klein en erg toeristisch. Toch is het wel bijzonder de dinovoetstappen te kunnen bewonderen.

Potosi

Beschrijving

Het eerste uitstapje wat ik maakte was naar de stad Potosi. Ongeveer 3 uur rijden met de bus vanaf Sucre. Potosi is een kleine stad, net als Sucre, alleen ligt deze stad veel hoger. Daarom kan je hier last hebben van hoogteziekte. Potosi is groot geworden door de Cerro Rico (rijke heuvel*). Hier hebben de Spanjaarden in de koloniale tijden het zilver uit de berg gehaald en naar Spanje laten verschepen. Daarom wilde ik graag de mijnen bezoeken in deze stad om deze geschiedenis zelf te kunnen ervaren. De mijnen bezoeken kan je het best doen met een gids. De mijn die ik bezocht was nog steeds in gebruik en je liep echt naast de mijn werkers. Ik mocht zelfs dynamiet afsteken en weggooien op de berg. Ik heb ook Casa de Moneda bezocht. De plek waar al het zilver werd verzameld en gewogen. Verder heb je nog de thermaal baden in de omgeving. Maar ook de karakteristieke markten van Bolivia zijn in Potosi aanwezig en een mooi oud stadscentrum met koloniale kerken en huizen.

Persoonlijke ervaring/mening

Potosi was een heel verschil met Sucre. Ik ging van een koloniaal 'mediterrane' stad naar de koude stad Potosi. De mensen waren een stuk meer gesloten en er hing een wat grimmige sfeer. Toch is het zeker de moeite waard want deze stad heeft heel veel historie en de excursies door de mijnen zijn erg bijzonder. Ben je wat langer in Potosi dan raad ik je aan naar één van de natuurlijke thermaalbaden in de buurt te gaan. Je knapt er helemaal van op en het is heerlijk om midden in de natuur in een schoon en helder warm bad te stappen. Omdat Potosi zo'n oude stad is staat het centrum vol met oude gebouwen en kerken waarvan een hoop open zijn voor publiek. Potosi was een redelijk goedkope stad (voor Boliviaanse standaarden). Potosi ligt heel centraal en je kan dus heel makkelijk naar Uyuni, Tarija, Sucre, Cochabamba, Santa Cruz, Oruro of La Paz reizen. Dat maakt Potosi een goede tussenstop voor een paar dagen.

Bezienswaardigheden

Cerro Rico
Hele indrukwekkende tours door de mijnen van de stad. Bij elk toeristenbureau in de stad zijn tours beschikbaar.

Casa de Moneda
Wie van musea houdt is hier op zijn plek. Dit museum vertelt het verhaal van Potosi. Ik heb er veel geleerd niet alleen over Potosi maar ook over Bolivia.

De Kathedraal
Een prachtige oude kathedraal gelegen aan het Plaza 10 de Noviembre.

Calle Quijaro y Esquina de las Cuatro Portadas
Dit zijn een aantal oude straten in de stad Potosi. Het bijzondere eraan is dat ze zo gebouwd zijn dat de koude bergwind er niet zo hard waait. Er is zelfs een deel dat de naam draagt Pasaje de Siete Vueltas (Straat van 7 bochten*). Dit alles om de koude wind buiten te houden. Vroeger was de straat bekend om zijn pottenbakkers. Nu zitten er vooral veel hoedenmakers.

Oruro

Beschrijving

Oruro was de volgende reis. Ik had in Sucre twee maanden dansles gehad op een universiteit en ik ging samen met de andere lokale studenten en mijn Boliviaanse vriendin dansen op het universiteitenfestival in Oruro. Dit was een grote eer want Oruro is DE stad van de festivals. Het was een bijzondere ervaring. Ik kreeg ook veel reacties van toeschouwers die dan keihard schreeuwden: Mira!! Un gringo bailando ruedachapaca!! (Kijk nou!!! Een gringo die ruedachapaca danst!!!!). Er zijn hele goede, grote en goedkope markten waar je zeker wel een dag vooruit mag trekken. Veel mensen komen hier naar toe om goedkoop grote uitgaven te doen zoals koelkasten, mobieltjes enzovoort. Hierdoor is het een economisch centrum geworden van Bolivia en veel van de Boliviaanse goederen komen hier doorheen. Er is ook een dierentuin die echter niet heel veel voorstelt.

Persoonlijke ervaring/mening

Ik ben maar vrij kort in Oruro geweest. De markten en de mijnen zijn zeker wel interessant maar het is niet de moeite waard hier drie weken te blijven. Met carnaval is dit echter een heel ander verhaal! Dan is Oruro de plek om te zijn. Mijn ervaring was verder goed. Ik heb wat rondgelopen op de markten en ik heb met volle teugen genoten toen ik ging dansen in de parade. Ook al was dit niet met carnaval.

Bezienswaardigheden

Carnaval Oruro
Het grootste carnavalevenement van Bolivia is hier! Ieder jaar in februari komen uit heel het land de beste dansgroepen en is het drie dagen feest. Het hele land komt hier samen tijdens carnaval. Daarom zal ook iedereen zeggen: "Carnaval vier je in Oruro".

Faro de Conchupata
De plek waar voor het eerst de rood, geel en groene Boliviaanse vlag werd gehesen. Het rood staat voor de moed van het Boliviaanse leger. Het geel voor de minerale rijkdom in Bolivia en het groen staat voor de agrarische rijkdom in het land.

Cochabamba

Beschrijving
Ik ging naar Cochabamba om een Nederlander op te zoeken die getrouwd was met een Boliviaanse vrouw. Het leuke was dat we vlakbij elkaar gewoond hebben in Nederland (ongeveer 7 km bij elkaar vandaan) maar elkaar pas ontmoetten in Bolivia (11,000 km verderop). Hij heeft me deze stad echt laten zien. We zijn naar één van de grootste traditionele markten in Bolivia geweest. Ze hadden echt van alles! Ook heb ik Cristo de la Concordia beklommen. Ik raakte in de war want dit beeld leek wel een kopie van het beeld in Rio de Janeiro. Mij werd uitgelegd dat in Rio het beeld 33 meter hoog is. Elke meter staat voor een levensjaar van Jezus. In Bolivia denken ze dat die die 33 jaar en nog een aantal maanden oud is geworden. Daarom is in Cochabamba het beeld 33 m en 33 cm.

Het eten in Cochabamba is ook zeer beroemd in Bolivia. Het lekkerste eten is hier te vinden en is niet duur. Dit is dus de plek om alle traditionele gerechten van Bolivia te proberen. Verder heb je in de omgeving van Cochabamba nog een prachtig nationaal park genaamd Parque Torotoro. Cochabamba ligt op 2200 m hoogte en is de op twee na grootste stad in het land. Het klimaat is erg aangenaam. Het ligt op de rand van het Andes gebergte dit betekent geen extreme kou maar toch is het hoog genoeg dat het niet tropisch warm en benauwd wordt. Het is hier wel onveilig dus je moet oppassen. Er word veel gestolen en mensen worden ontvoerd.

Persoonlijke ervaring/mening

Ik heb erg genoten van deze stad. Ik heb een hoop vriendelijke en leuke mensen en plaatsen leren kennen. Ik was onder de indruk van de mooie markt en het eten was er Delicioso (heerlijk)! Het beeld Cristo de la Concordia was erg indrukwekkend (wel een beetje slecht onderhouden). En vooral de klim naar het beeld toe is een uitdaging. Het was een kort weekend dus had eigenlijk niet genoeg tijd om Cochabamba echt goed te bezichtigen. De omgeving van Cochabamba is erg bijzonder en is zeker de moeite waard om te bezoeken. Met name het nationale park Torotoro.

Bezienswaardigheden

La Cancha
De grote markt van Cochabamba. Als je overweldigd wil worden is dit een interessant uitje.

Cristo de la Concordia
Een gigantisch beeld van Jezus Christus en een bijna exacte kopie van die in Rio de Janeiro.

De Kathedraal en de kerk San Francisco
Dit zijn de oudste gebouwen van het hele land. Zeker de moeite waard ondanks dat ze soms wat slecht onderhouden zijn.

Parque Torotoro
Een groot nationaal park wat erg toegankelijk is. In elk toeristenbureau in Cochabamba zijn er tours beschikbaar. Je kan er doorheen hiken, kajakken of fietsen.

Uyuni

Beschrijving

Uyuni is zonder enige twijfel de grootste toeristische trekpleister van Bolivia. Met name de zoutvlaktes, het treinenkerkhof en de vulkanen en geisers zijn erg populair. Zelfs Bolivianen vinden deze plek het allerbijzonderst. Daarom besloot ik ook om eens een kijkje te nemen. Ik heb de driedagentour genomen zoals de meesten mij hadden aangeraden; dit bleek de juiste keus te zijn. Ik heb prachtige onaangetaste landschappen gezien. Woestijnen, bergen, vulkanen, zoutvlaktes enzovoorts. Het was een ervaring die ik mijn leven lang niet meer zal vergeten. Ik ben niet te lang in Uyuni de stad gebleven aangezien hier weinig tot niks te doen is. Wel moet je tegen hoogte kunnen want Uyuni en zijn omgeving liggen allemaal op 3500m hoogte of hoger. Verder is het een klein stadje van 20,000 inwoners wat oorspronkelijk erg rustig was maar door het toerisme nu erg commercieel en druk geworden is.

Persoonlijke ervaring/mening

Ikzelf was het meest onder de indruk van deze plek. De stad op zich was weinig aan maar de prachtige ongerepte pure natuur rondom deze stad was adembenemend. Je voelt je echt klein in die mooie wereld en het is een zeer speciale ervaring. In de drie dagen dat ik heb rond gereisd in deze streek heb ik prachtige bergketens gezien. Gigantische flamingo-populaties in sprookjesachtige omgevingen. Bij geisers gelopen en in heerlijke thermaal wateren gezwommen. Ook de zoutvlaktes zijn zeer indrukwekkend en het treinenkerkhof was zeker leuk! Zeker de verhalen die er bij deze streken verteld worden door lokale mensen of je reisgids zijn zeer interessant. Ik heb hier een top tijd gehad.

Bezienswaardigheden

Salar de Uyuni
De op één na grootste zoutvlakte in de wereld. Toch is deze erg populair en is het een bijna sprookjesachtige wereld. Er zijn hier ook heel veel films opgenomen. Zeker de moeite waard.

Cementerio de trenes
Het treinen kerkhof vlakbij Uyuni. Het verhaal gaat dat Billy the Kid (de bandiet in de cowboy verhalen) hier is neergeschoten.

Hotel del Sal
Een hotel wat helemaal van zout is gemaakt. Het is een bijzondere ervaring om hier te slapen. Wees wel bereid op een rare smaak in je mond bij het wakker worden.

Vulcano lincanbur
Een vulkaan bij de grens van Chili. Het bijzondere eraan is dat je hem kan beklimmen. De vulkaan heeft ook een heel bijzonder meer voor zich liggen. Als er wind staat verandert de kleur van helder blauw naar fel groen door een chemische reactie van mineralen in het water.

Arbol de Piedra
Een bijzonder boom. Namelijk eentje van steen. De elementen hebben deze steen op dusdanige manier gesleten dat het de vorm van een boom heeft gekregen.

La Paz

Beschrijving

De grootste stad in het land en de hoofdstad van de indianenbevolking, de Maya's. Deze stad telt maar liefs 1,5 miljoen inwoners. De hoogte verschilt hier erg, aangezien het centrum van La Paz in een vallei ligt op 3500 meter hoogte. Echter de aangrenzende wijk El Alto ligt op 4200 meter hoogte! Er is hier veel te zien. Je hebt het traditionele La Paz in El Alto met heel veel cultuur van de Maya's. Hier spreken de meesten mensen ook de inheemse indianentaal Aymara. Maar je hebt ook het moderne centrum van La Paz met gigantische advocaten kantoren. Wees hier wel voorzichtig want toeristen zijn het doelwit van veel zakkenrollers en oplichters. Gebruik dus je gezond verstand en geef ze geen aanleiding! Ik ben hier vele malen geweest omdat ik op doorreis was. Toch heb ik iedere keer een beetje meer gezien. Zelfs als je hier al vijf keer geweest ben zal je iedere keer nog nieuwe dingen ontdekken. La Paz is wel één van de duurdere steden in Bolivia.

Eigen ervaring/mening

Ik vond La Paz een beetje overweldigend. Mensen rennen op toeristen af en proberen ze dingen te verkopen. Je moet op je hoede zijn voor zakkenrollers en je weet niet goed wie te vertrouwen. Uiteindelijk rustig op mijn eigen tempo de stad verkend en het was zeker de moeite waard. Toch blijf ik La Paz een gevaarlijke stad vinden en voel ik me er nooit echt op mijn gemak. Misschien ligt dat ook aan het feit dat ik uit een dorp kom. Wel vond ik de heksenmarkt in El Alto met zijn bijgelovige inca-/maya-achtige middeltjes en drankjes erg leuk. Het cocamuseum in het centrum was ook superleuk en interessant en vertelt alles over het gebruik en geschiedenis van het cocablad. De omgeving van La Paz leent zich voor heel veel activiteiten zoals: bergbeklimmen, skiën, hiken, wandelen, mountainbiken en nog veel meer. Er is ook een hoop cultuur, kerken, musea en andere historische plekken in en rondom La Paz die erg leuk zijn.

Bezienswaardigheden

Puerta del Sol
Een oude stenen poort achtergelaten door de Tiwanku indianen. Het is het enige wat van hun stad is overgebleven. Men zegt dat als de zon rechtstreeks door de poort heen schijnt en je er doorheen loopt je dan verdwijnt. Daarom hebben ze er een grote steen achter geplaatst. Zodat de zon nooit direct door deze poort kan schijnen.

Ilimani
De bekendste bergtop van Bolivia maar niet de hoogste. Het is een magisch plaatje de stad La Paz te zien met daarachter de besneeuwde piek van Ilimani. Je kan hier skiën en berg beklimmen maar dit is wel alleen voor mensen met ervaring!

Museo de coca
Het museum van coca. Overal waar je komt in Bolivia zie je mensen op cocabladeren kauwen. In dit museum wordt uitgelegd waar het vandaan komt en waarom het zo diep in de cultuur van de Bolivianen is gegrond.

Mercado bruja
De heksenmarkt. Een zeer bijzondere markt met allerlei remedies. Zo heb je poeders voor jaloerse vrouwen, vruchtbaarheidsdrankjes voor mannen en lamafoetussen voor een mooi huis.

Catedral y Plaza Murillo
Een van de velen kathedralen van Bolivia. Toch altijd een mooi gezicht en met een mooi Plaza aan de voorzijde.

Museo de la Revolucion Nacional
Een interessant museum dat alle gevechten van de Bolivianen laat zien tot de democratie was bereikt.

Camino del Muerto
De gevaarlijkste weg van de wereld. Deze weg wordt dagelijks gebruikt door auto's, vrachtwagens en zelfs bussen en is de enige weg naar het noorden van het land. Veel toeristen leggen deze weg af met de fiets. Een zeer indrukwekkende ervaring.

Gevaren en irritaties

Drugskartels en plantages

Een reis naar Bolivia kan een zeer aangename en bijzondere ervaring zijn. Toch is het land niet zonder gevaren en wees hier dan ook op voorbereid! Zo heb je in het noorden van het land aanwezige en gevaarlijke drugskartels. Loop dus niet zomaar een natuurpark in want je kan zomaar een geheime plantage of laboratorium binnenwandelen. Er zijn al eerder incidenten geweest met toeristen die waren afgedwaald.

Zakkenrollers

Zakenrollers zijn zeer aanwezig in Bolivia. In sommige steden wat meer dan andere maar toch moet je altijd goed opletten. Pas vooral op als je op markten loopt of het openbaar vervoer gebruikt. Geef ook geen aanleiding dus doe je sieraden af en loop niet met je dure telefoon of laptop rond.

Ontvoeringen

Ontvoeringen zijn dagelijkse koek in Bolivia. Neem nooit alleen een taxi en vertel altijd iemand waar je naar toe gaat. Stap nooit in een taxi waar 2,3 of 4 personen inzitten en ga niet zomaar met vreemden mee.

Prijzen voor toeristen

Prijzen verschillen in Bolivia heel erg. Niet alleen per plaats maar ook per persoon. Begrijp dat mensen soms wat meer vragen en ga hier niet te veel ruzie over maken. Wij verdienen namelijk 5 tot 10 keer zoveel als deze mensen. Laat je echter niet afpersen door het driedubbele te betalen. Probeer een evenwicht te zoeken. Afdingen gebeurt wel eens in Bolivia maar is zeker niet overal gebruikelijk. Wil je weten wat de normale prijs is? Vraag het aan lokale mensen. Wil je weten of het gebruikelijk is af te dingen in een bepaalde winkel? Vraag het aan lokale mensen. Op die manier kan je eerlijk zijn zonder mensen tekort te doen of ruzie te maken.

Corruptie

Corruptie is ook dagelijkse koek in Bolivia. Het is erg lastig uit te leggen hoe je moet reageren. Sommige agenten proberen je helemaal kaal te plukken en andere agenten nemen met 10 euro genoegen en laten je gaan. Probeer daarom alle confrontatie met politie te mijden. Als je toch in de problemen bent geraakt neem dan contact op met de ambassade.

Paspoort

Je paspoort en visum hoor je altijd bij je te hebben in Bolivia. Er wordt helaas veel gestolen en daarom neem je iedere keer een risico als je je paspoort bij je hebt. Je kan bij de ambassade ook een kopie laten maken van je paspoort met een stempel en een handtekening van de ambassadeur waardoor het een officieel document wordt. Op deze manier kan je paspoort niet gestolen worden en als politie of Interpol om je paspoort vraagt kan je die laten zien.
© 2014 - 2024 Jeroenvangamere, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vanuit Cusco met de bus naar Copacabana (Bolivia)De meest populaire toeristische stad in Peru is Cusco. Vanuit Cusco is ook het Titicaca meer te bezoeken, dit kan door e…
Bolivia Zuid-AmerikaBolivia is een prachtig land in Zuid-Amerika, in het hart van de Andesgebergte, om ontdekt te worden tijdens een rondrei…
Bolivia: het Andesgebergte, Altiplano en de AmazoneBolivia: het Andesgebergte, Altiplano en de AmazoneBolivia is een land in Zuid-Amerika dat grenst aan Peru, Argentinië, Chili, Brazilië en Paraguay. Het land is te verdele…

Oost- en Midden-Ierland: van Dublin naar KinsaleOost- en Midden-Ierland: van Dublin naar KinsaleDe rondreis door Ierland heeft een eerste etappe van Dun Laoghaire, Zuid Dublin, tot aan Kinsdale. Langs de kust van Oos…
Luxecruise met de Norwegian Epic vanuit MiamiLuxecruise met de Norwegian Epic vanuit MiamiTijdens de Paasvakantie in 2014 ben ik met familie een cruise gaan doen met het luxeschip de Norwegian Epic. Het is free…
Jeroenvangamere (31 artikelen)
Gepubliceerd: 24-06-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.