Het bruisende Dublin

Dublin, de hoofdstad van Ierland en tevens de stad, naar men zegt, met de hoogste pubdichtheid. De stad die bruist van het leven, een smeltkroes van nationaliteiten, niet al te groot is en zo makkelijk bereikbaar. Al met al een stad die zeker opkomende is en absoluut niet overgeslagen mag worden bij hen die er van houden citytrips te maken.

Dublin algemeen

Rond het jaar 988 werd Dublin gesticht door de Vikingen die in die tijd probeerden Ierland in beslag te nemen. Dublin ligt aan de oostkust van het eiland Ierland. Het is een havenstad die grenst aan de Ierse zee. In deze zee mondt ook de rivier de Liffey uit. Deze rivier snijdt de stad van oost naar west in tweeën. De stad ligt in de provincie Leinster en county Dublin. Dublin is een metropool die aan ruim een miljoen mensen een woonplaats biedt. Dit houdt in dat ruim een kwart van de Ierse bevolking in hun hoofdstad woont.

Aangezien Ierland een tweetalig land is heeft Dublin twee namen: Dublin en het Ierse Baile Átha Cliath. Beide namen zijn gek genoeg afkomstig uit het Iers-Gaelic. De Engelse naam Dublin komt van de woorden dubh en linn, hetgeen zwarte poel betekent. De Ierse naam Baile Átha Cliath betekent grof vertaald: stad bij een plaats waar de rivier doorwaadbaar is omdat riet daar de grond verstevigt. De stad wordt ook vaak aangeduid met de naam Átha Cliath.

Indeling van Dublin

Dublin is in twee stukken gesneden door de rivier Liffey. Daarom wordt er altijd gesproken over de noord- en zuidkant van de stad. Traditioneel gezien is de noordkant de armere kant en is het zuiden welvarend.

De stad is verdeeld in districten. Elk district heeft nummer. De even nummers liggen aan de zuidkant van de stad, terwijl de oneven nummers een plek hebben op de noordkant. Uitzondering op deze regel is Dublin 8, dat in plaats van aan de zuidkant op de noordkant ligt. Hoe lager het nummer van de wijk is, hoe dichter in het centrum je je bevindt. Alle districten zijn verder verdeeld in wijken.

Cultuur in Dublin

  • Dublin bevat diverse musea, voorbeelden hiervan zijn het Guinness museum en het nationaal museum.
  • Dublin staat bekend om haar grote uitgaansmogelijkheden. Vooral Temple Bar is zeer bekend en geliefd. Dit is een wijkje waar de ene hippe bar naast de andere zit. Hier zijn ’s avonds ook vaak live sessions te horen.
  • Heel wat kerken sieren Dublin. Ierland is natuurlijk van oorsprong Katholiek, vandaar zul je in de stad onder andere de Saint Patricks’ Cathedral vinden.
  • Dublin is de trotse eigenaar van het Croke stadion van de Gaelic Sports Association. Er zijn maar drie Europese stadia groter dan het Croke.
  • Vele schrijvers zijn afkomstig uit Dublin, onder andere James Joyce, de schrijver van het zeer bekende Ulysses en de wereldberoemde dichter W.B Yeats.
  • Muziek is in Dublin overal te vinden, veelal live in pubs.

Transport in Dublin

Ondanks het feit dat er veel auto’s in Dublin rondrijden, is de fiets geen zeldzaam iets. Omdat er niet veel fietspaden zijn, is fietsen soms wel redelijk gevaarlijk in de drukke stad. Het openbaar vervoer is uitgebreid aanwezig in Dublin. Door Dublin rijdt de Luas, een stadsbus en verder is er de DART. Dit is een trein die langs de kust van Ierland op en neer rijdt tussen het noorden van county Dublin en zuid county Wicklow.
© 2009 - 2024 Niamh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Arthur's Day - Activiteiten en geschiedenisOp 23 september vieren alle Ieren ter wereld Arthur's Day. De traditie heeft niets te maken met de politiek of godsdiens…
Wonen en werken in Dublin, IerlandWonen en werken in Dublin, IerlandDublin heeft zich in de 21ste eeuw ontwikkeld tot toegangspoort tot Europa voor veel Amerikaanse multinationals, waarond…
Populaire pubs in DublinPopulaire pubs in DublinIn de Ierse samenleving nemen pubs een centrale plek in en worden door de Ieren frequent bezocht. Vroeger leefden veel i…

Doesburg: Hanzestad aan de IJsselDoesburg: Hanzestad aan de IJsselEen prachtig geconserveerde Hanzestad aan de oevers van de IJssel. Dat is Doesburg. U vindt er het oudste restaurant van…
Volendam: een toeristisch dagje uitNiet alleen voor toeristen is Volendam een geweldig dagje uit. Er is daar van alles te doen voor zowel jong als oud. Het…
Niamh (113 artikelen)
Laatste update: 23-07-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.