Wonen en werken in Dublin, Ierland

Wonen en werken in Dublin, Ierland Dublin heeft zich in de 21ste eeuw ontwikkeld tot toegangspoort tot Europa voor veel Amerikaanse multinationals, waaronder veel bedrijven uit Silicon Valley, zoals Google, Facebook en PayPal, die in de Ierse hoofdstad hun Europese hoofdkantoor hebben gevestigd. Hierdoor zijn voor professionals uit heel Europa banen ontstaan, waaronder voor Nederlanders.

Huisvesting in Dublin

De stad is ruwweg opgedeeld in twee delen, die worden gescheiden door de rivier de Liffey. Ten noorden van de Liffey hebben de wijken oneven nummers gekregen. Ten zuiden van de Liffey vindt men de wijken met de even nummers. De noordzijde is over het algemeen armer en goedkoper dan de zuidkant van de stad. De Dubliners zelf raden expats aan om zich aan de zuidkant te vestigen, ook al betaalt men daar hogere huren. In het noorden komt men veel vervallen huizen tegen, vooral in Dublin 1 en 7. In deze wijken komt ook het meeste criminaliteit voor. De zuidkant is duurder en veiliger, waarbij vooral Dublin 4, met name de wijk Grand Canal Dock, waar Google is gevestigd, er in trek is. Daardoor is deze buurt meerdere malen uitgeroepen tot de duurste wijk van Ierland. Prijzen variëren van 250 euro per maand voor een gedeeld appartement tot wel 1.200 à 1.400 euro per maand voor een luxe, nieuw appartement in Dublin 4.

Werkgelegenheid na de crisis

Hoewel Ierland de economische crisis van 2008 ternauwernood overleefde, waarbij het land een kapitaalinjectie van 85 miljard moest afsluiten met de EU en het IMF in 2010, is vooral Dublin al snel goed hersteld. Zeker voor expats die meerdere Europese talen spreken zijn er veel vacatures. Vooral Nederlands, Duits en de Scandinavische talen worden gezocht. De Ierse regering heeft al in 1949 een organisatie in het leven geroepen om buitenlandse bedrijven aan te trekken, namelijk de IDA (Industrial Development Agency). Deze afdeling van het Ierse Ministerie van Werkgelegenheid en Innovatie is succesvol gebleken bij het aantrekken van buitenlandse investeringen. Onder andere Google, Facebook, Apple, PayPal, Amazon, eBay, Twitter, LinkedIn, Microsoft en nog vele anderen openden hun Europese hoofdkantoor in Ierland. Vooral dit soort bedrijven zoeken werknemers uit vrijwel alle EU-landen met betreffende talenkennis om op die manier de gehele Europese markt te bedienen.

Andere sectoren, zoals de bouw, werden wel zwaar getroffen door de crisis. Dat is terug te zien aan de verlaten bouwprojecten in verschillende delen van de stad. Dat is tevens een reden voor de hoge huren; er is namelijk een tekort aan huisvesting.

Openbaar vervoer

De Ierse hoofdstad is een van de weinige hoofdsteden van Europa zonder metro. Wel zijn er twee tramlijnen, opererend onder de naam 'Luas'. Deze lijnen staan echter niet met elkaar in verbinding (in 2015 nog niet in ieder geval), al zijn er wel plannen om die verbinding tussen de rode en groene lijn aan te leggen. De rode lijn loopt van het centrum aan de noordzijde tot het zuidwesten van de stad. De groene lijn loopt van het centrum aan de zuidkant tot de verre buitenwijken aan de zuidrand van Dublin. De voornaamste vorm van openbaar vervoer vormen de bussen van Dublin Bus, die vrijwel de gehele stad voorzien van busverbindingen. Tevens is er een treinverbinding, waarmee steden net buiten de stad, zoals Bray en Howth, in verbinding staan met de hoofdstad.

Uitgaan in Temple Bar en omstreken

Het culturele centrum is ongetwijfeld de wijk Temple Bar in Dublin 2, aan de zuidkant van de Liffey. Voor toeristen is de pub met dezelfde naam een populaire plek om een foto of selfie te maken als souvenir aan het bezoek in Dublin. Dubliners zelf weten meerdere gezellige plaatsen te vinden om uit te gaan, naast het toeristische centrum. In Camden Street bijvoorbeeld kan men enkele bijzondere pubs terugvinden, waaronder Whelan's uit de film P.S. I Love You. Ook de kunstzinnige The Bernard Shaw is een bezoek waard, met onder andere een oude dubbeldekker in de tuin die is omgetoverd tot restaurant. Het uitgaansleven is internationaal gezien erg populair en kan worden gerekend tot een van de pluspunten voor wie de stap naar Dublin waagt.
© 2015 - 2025 Leocb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dublin: bezienswaardigheden, uitgaan, overnachten en reizenDublin: bezienswaardigheden, uitgaan, overnachten en reizenDublin is de hoofdstad en tevens de grootste stad van Ierland. Dublin is een bekende en populaire bestemming voor toeris…
Het bruisende DublinDublin, de hoofdstad van Ierland en tevens de stad, naar men zegt, met de hoogste pubdichtheid. De stad die bruist van h…
Tips voor een Stedentrip naar DublinDublin is de hoofdstad van Ierland en gesticht door de Vikingen rond 988. Dublin staat bekend om zijn schrijvers, dichte…

De beste 5 parken van Roompot VakantiesDe beste 5 parken van Roompot VakantiesIn 1965 werd Roompot Vakanties opgericht. Het begon met eenvoudige campings zonder al te veel faciliteiten en activiteit…
De Grieken in ItaliëDe Grieken in ItaliëNaast de Romeinen hebben ook de Grieken voor een lange tijd over een deel van Italië geheerst. Dankzij deze heerschappij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Picography, Pixabay
  • http://dublin4you.ie/career/
  • http://www.toplanguagejobs.ie/language/Dutch
  • http://www.europa-nu.nl/id/vikicwahgkgo/begrotingstekort_en_staatsschuld_ierland
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Luas
  • http://www.idaireland.com/
Leocb (2 artikelen)
Laatste update: 04-10-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.