Doesburg: Hanzestad aan de IJssel

Doesburg: Hanzestad aan de IJssel Een prachtig geconserveerde Hanzestad aan de oevers van de IJssel. Dat is Doesburg. U vindt er het oudste restaurant van Nederland, het Mosterd- en Azijnmuseum en tal van leuke antiekwinkels. De historische sfeer proeft u het best tijdens een rondwandeling door de smalle straten met hun veelkleurige oude gevels. Het historisch centrum van Doesburg wordt omzoomd door wallen: de Meipoortwal, Lindewal, Koepoortwal en Veerpoortwal. Van de oude poorten is weinig meer over, maar wie vanaf een wal een van de oude straatjes binnenstapt, proeft direct de historische sfeer van deze Hanzestad. Gerestaureerde woonhuizen en officiële gebouwen van soms wel vijf eeuwen oud, smalle steegjes, verstilde hofjes en vooral het ontbreken van winkelketens die veel oude stadscentra zo op elkaar doen lijken, maken een rondwandeling door Doesburg tot een echt feest.

Rondwandeling

Het oude centrum is zo klein dat u er gerust op de bonnefooi kunt rondwandelen en niet zult verdwalen. Wilt u toch graag een wandelroute volgen: start bij restaurant de Waag op de hoek van de Gasthuisstraat en Koepoortstraat. Dit is het hart van het oude centrum. Wandel langs het 15e-eeuws Stadhuis de Roggestraat in. U passeert Streekmuseum De Roode Tooren, dat vroeger de gevangenis herbergde, en wandelt langs enkele antiekwinkels de Veerpoortstraat in. Op nummer 31 zat tot 1867 een kostschool voor ‘jongeheeren’. Ga aan het eind rechtsaf en loop over de Koepoortwal en de Lindenwal naar de Nieuwstraat. Deze gaat over in de Paardenmarkt. Sla bij de kerk rechtsaf, de Gasthuisstraat in. Neem even een kijkje in het hofje naast de kerk. Op nummer 16 vindt u Galerie Sebastopol, met een prachtige Jugendstil winkelpui. Ga bij de Waag linksaf de Kerkstraat in. U passeert de Martinikerk en gaat op de kruising linksaf de Boekholtstraat in. Daar is op nummer 22 het Mosterd- en Azijnmuseum gevestigd.

Musea

Van de Doesburgse musea is het Mosterd- en Azijnmuseum het bekendst. Het is behalve museum ook een fabriek. U ruikt dus overal de prikkelende geur van mosterd en azijn en kunt een kijkje nemen bij het productieproces. Daarnaast treft u er oude gereedschappen, aanplakbiljetten, opslagtonnen, aardewerk en een grote verzameling mosterdmolens aan. Uiteraard kunt u er mosterd en azijn kopen. Vergeet niet het recept van Doesburgse mosterdsoep mee te nemen! Een ander bijzonder museum is het Museum Fotografica in de Meipoortstraat. In een fraai pand uit de 16e eeuw vindt u onder meer een donkere kamer, een atelier en een winkel uit circa 1900. De vitrines bevatten oude camera’s, foto’s, lantaarns en filmcamera’s. Op de derde zondag van augustus organiseert het museum een ruil- en verkoopbeurs voor fotografica.

Horeca

Midden in het centrum kunt u voor koffie, lunch en diner terecht in café-restaurant De Waag. Dit voormalig ‘stadsbierhuys’ uit 1478 koestert zijn verleden, met onder meer een Hanzemenu, maar serveert ook modern eten en drinken.

Praktische informatie

Mosterd- en Azijnmuseum

Boekholtstraat 22-26
6981 CW Doesburg
0313 - 47 22 30
website museum
Di-vr 10-17, za 11-16 uur
toegang: € 1,50 - € 2

Museum Fotografica

Meipoortstraat 37
6981 DH Doesburg
0313 - 47 44 98
website museum
vr 9-20, za 9-17 uur (of op afspraak)

Streekmuseum De Roode Tooren

Roggestraat 9-13
6981 BJ Doesburg
0313 - 47 42 65
website museum
Di-vr 10-12/13.30-16.30, za-zo 13.30-16.30 (nov-mrt niet 's ochtends)
toegang: gratis

Geheimtips

  • De beste tip In Doesburg zijn veel kunst- en antiekwinkels gevestigd. Elke eerste zondag van de maand (behalve in juli) bieden veel antiquairs en galeries tijdens de Culturele Zondag een kosteloos programma met muziek, poëzie, film, video, workshops en beeldende kunst. Van 12-17 uur (0313 - 48 41 76).
  • Een prachtig hofje is het Van Brakelhofje aan de Veerpoortstraat (verlengde van de Roggestraat). Het is vernoemd naar de commandant van de vesting Doesburg, die de stad op 23 november 1813 behoedde voor plundering door de Fransen. Hij tooide zijn steek met een Franse kokarde.
  • Aan de Paardenmarkt, schuin tegenover de kerk, vindt u een ouderwets geurende kruidentuin. Het hek staat altijd open, u kunt er heerlijk zitten, maar plukken is verboden.

Leuk weetje

De toren van de Martinikerk kreeg in 1782 via een dikke koperdraad de eerste bliksemafleider van Nederland. Die beschermde de toren onder meer in 1836, toen tal van kerktorens tijdens een onweer in brand vlogen. Helaas hielp de koperdraad niet tegen nazi-geweld. De Duitsers bliezen de toren één dag voor de bevrijding op. In 1959 is de toren herbouwd. In het hoogseizoen kunt u ‘m beklimmen.
© 2009 - 2024 Tinekez, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden in ZwolleDe Hanzestad Zwolle staat bekend om haar historische binnenstad en haar ligging aan de rivier de IJssel. Zwolle staat be…
Kampen is een bezoek waardKampen is een oude Hanzestad, net als een aantal andere steden die aan of nabij de IJssel lagen. Kampen zelf is een stad…
Interessante bezienswaardigheden in Hanzestad ZwolleInteressante bezienswaardigheden in Hanzestad ZwolleZwolle heeft een historisch centrum met veel interessante bezienswaardigheden, die zeker een bezoekje waard zijn. Deze H…
Bezienswaardigheden in KampenDe Hanzestad Kampen staat bekend om haar historische binnenstad en haar ligging aan de monding van IJssel. Kampen staat…

New York, the city that never sleepsNew York, the city that never sleepsNew York, gelegen aan de oostkust van Amerika is samen met Parijs, Londen en Tokio één van de vier wereldsteden van deze…
Het bruisende DublinDublin, de hoofdstad van Ierland en tevens de stad, naar men zegt, met de hoogste pubdichtheid. De stad die bruist van h…
Bronnen en referenties
  • Wat & Hoe reisgids Veluwe & Veluwerand. Kosmos Uitgevers, 2004
Tinekez (92 artikelen)
Laatste update: 12-01-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.