New York, the city that never sleeps

New York, the city that never sleeps New York, gelegen aan de oostkust van Amerika is samen met Parijs, Londen en Tokio één van de vier wereldsteden van deze aardbol, en tevens de grootste stad van de Verenigde Staten. Het is dan ook zeker aangeraden om in deze gigantische metropool enkele daagjes halt te houden voor, tijdens of na een eventuele cruisetrip die je plant te maken. New York City is niet enkel het centrum voor de Amerikaanse handel en politiek, maar als toerist kan je er als geen ander genieten van ondermeer de cultuur, mode en muziek. Aan de laatste nieuwe etalages van de vele toffe en hippe winkels, massa’s interessante musea en duizenden voortreffelijke eet- en drankgelegenheden heeft men hier zeker geen gebrek. De stad is met zijn 185 verschillende nationaliteiten tevens een smeltkroes van kleuren. Van de toffe Afrikaanse souvenirwinkeltjes, naar de voortreffelijke pizza’s en pasta’s van de Italianen in Little Italy, naar de gigantische straten van China Town. Tijdens een namiddagwandeling val je in New York letterlijk van de ene verbazing in de andere. Geuren, kleuren en smaken. Voor ieder wat wils is hier zeker op zijn plaats.

New York is onderverdeeld in vijf verschillende stadsdistricten die elk hun eigenheid hebben. Allemaal zijn ze uniek en zeker een bezoekje waard tijdens je verblijf.

The Bronx

In het noorden van de stad ligt de borough (stadsdeel) The Bronx, door de rivier de Harlem gescheiden van Manhattan. Vroeger was dit gedeelte van New York not done. Vervallen wijken en rondhangende bendes maakte van deze regio de zwarte vlak van de stad. De laatste tijd echter is er stevig geïnvesteerd in deze wijk waardoor het een echte aanrader is om een dagje te stappen langs de vele antiekwinkeltjes en gallerijtjes van beginnende kunstenaars. Voor de sportfanaten is een match bijwonen van de honkballende New York Yankees ook zeker en vast de moeite. Door de aanplanting van parken en pleintjes is 25% van the Bronx groen. Ook de Botanische Tuin is oogverblindend mooi en zeker een must tijdens je stadwandeling, net als de zoo in Bronx Park, een van de oudste een mooiste dierentuinen ter wereld.

Queens

Queens is het grootste van de vijf delen van de stad en heeft de meeste nationaliteiten ter wereld. Hier is de grootste concentratie Grieken te vinden van gans de States. Deze regio heeft ook een Colombiaanse wijk met leuke restaurantjes en nachtclubs.

Manhattan

De straten in Manhattan lopen allemaal mooi kaarsrecht met haakse kruispunten en straten die enkel nummers hebben in plaats van namen. Denk maar aan 5th Avenue. Leuk om weten is dat de Streets van oost naar west lopen en de lanen (Avenues) van noord naar zuid. Oorspronkelijk om de Europeanen die geen Engels spraken makkelijker hun weg te laten vinden. Het stadsdeel ligt tussen twee rivieren, waardoor het verbonden is met bruggen en tunnels met de andere districten van New York. Manhattan, dat opgesplitst is in twee delen kunnen we zonder meer het financiële centrum van de stad en tevens van de ganse wereld noemen. Het zakelijke centrum is gevestigd in Lower Manhattan. In Wall Street zijn de grootste banken en de beurs New York Stock Exchange en NASDAQ aanwezig. De wolkenkrabbers en gigantische kantoorgebouwen zijn zeker een bezoekje waard. Belangrijke bezienswaardigheden zijn het Empire State Building, Chrysler Building, Trump Tower en de voormalige WTC-torens.

Brooklynn

Dit gedeelte van de stad kan je enkel bereiken via de Brooklynn Bridge die al sinds 1883 de borough verbind met de rest van New York City. Het merendeel van de inwoners zijn van Joodse afkomst, alhoewel er zich ook een groot deel zwarte wijken bevinden. Aanraders hier zijn de Brooklynn Botanic Garden en Prospect Park Zoo.

Staten Island

Staten Island is een eilandje nabij de New Yorkse havens en het verste weg van het centrum. Met zijn 400.000 inwoners tevens het minst bevolkte deel van de metropool. Alle voorbijvarende schepen zien het Vrijheidsbeeld op dit schiereilandje liggen als ze de New Yorkse havens binnenkomen. Dit samen met de prachtige skyline is een fenomenaal zicht. Zo zie je dat deze wereldstad echt voor iedereen iets in petto heeft, jong of oud.

Art in the Big Apple

Museum of Modern Art
Het meest befaamde en toonaangevende museum voor moderne kunst ter wereld is zeker het MoMA. Alle takken van de kunstladder zijn hier aanwezig. Van fotografie, film, architectuur tot natuurlijk en voornamelijk de twintigste eeuwse schilder- en beeldhouwkunst. Van Gogh, Monet, Andy Warhol en Picasso zijn maar enkele namen van kunstenaars die hier tentoongesteld worden.

Metropolitan Museum of Art
Ook dit is met zijn 2,5 miljoen kunstwerken één van de belangrijkste musea ter wereld. De collectie telt een zeer grote diversiteit. Van Vlaamse primitieven tot manuscripten uit de oudheid en Afrikaanse beelden. Zeker de moeite om te doen, al kom je in dit doolhof ogen tekort en geraak je er nooit door op één dagje.

Relax in the city

Central Park, New York
Midden in de stad omgeven worden door groen en rust, het kan in Central Park. Het stadspark in hartje New York heeft een oppervlakte van zo’n 350 hectare. Je kan er rustig keuvelen op een bankje langs de verschillende wandelpaden, naar het beroemde Kasteel van Belvedere gaan of langs de Strawberry Fields lopen tot je aan het monument komt ter ere van Beatle John Lennon. De verschillende New Yorkers kan je hier ook aan het werk zien tijdens hun dagelijkse jogging of hun meditatie tussen het groen.

Broadwayl
Relaxen is niet enkel de opperste rust opzoeken, maar ook heerlijk wegdromen tijdens één of andere theatervoorstelling in de buurt van het drukke Times Square. In het Broadway Theatre District vind je niet alleen de beroemde theaters met de topproducties, maar ook diverse cinema’s, trendy bars en restaurants, hotels, etc. Heb je de kans om eens een première mee te maken van een Hollywood kaskraker is het aan te raden om eens een kijkje te nemen langs de rode loper en kennis te maken met de sterren van het witte doen. Temidden in deze chaos vind je de Saint Patrick's Cathedral, genoemd naar de patroonheilige van Ierland.
© 2009 - 2024 Bartmelis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden in New YorkNew York is een stad waar je eens geweest moet zijn. Je kunt er winkelen, maar er zijn ook veel bezienswaardigheden. Wel…
Wat te doen in New York?Wat te doen in New York?Wat te doen in New York? New York, de grootste stad van de Verenigde Staten is altijd erg populair onder toeristen. Gaat…
Welk hotel te kiezen in New York CityWelk hotel te kiezen in New York CityNew York City, ook wel bekend als de stad welke nooit slaapt. En het moet gezegd worden, er is erg veel te zien en te be…
Rondreizen in de Verenigde Staten: New YorkAls je een reis wilt maken naar de Verenigde Staten, kies dan misschien eerst voor New York. Dit is dan ook de hoofdstad…

Liverpool, leuk voor toeristen?Liverpool, leuk voor toeristen?Liverpool, een op het oog een saai Engels havenstadje, met anno 2014 iets meer dan 470.000 inwoners en vooral veel indus…
Doesburg: Hanzestad aan de IJsselDoesburg: Hanzestad aan de IJsselEen prachtig geconserveerde Hanzestad aan de oevers van de IJssel. Dat is Doesburg. U vindt er het oudste restaurant van…
Bartmelis (25 artikelen)
Gepubliceerd: 22-07-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.