Rondreizen in de Verenigde Staten: New York

Als je een reis wilt maken naar de Verenigde Staten, kies dan misschien eerst voor New York. Dit is dan ook de hoofdstad van de wereld. Deze stad is gigantisch groot en zal je geen seconde vervelen. Ik zet de belangrijkste bezienswaardigheden op een rij.

New York, New York

Deze wereldstad is gelegen in het uiterste noord-oosten van de Verenigde Staten en telt maar liefst 8,2 miljoen inwoners. De stad is ingedeeld in vijf stadsdelen, The Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens en Staten Island. Wanneer je New York gaat bezoeken, dan bezoek je in eerste instantie Manhattan. De overige omringende stadsdelen zijn voor de toeristen over het algemeen te veraf gelegen en minder interessant.

The Bronx is het stadsdeel waarmee Manhattan het bekende schiereiland deelt. The Bronx is de overbekende zwarte wijk van New York, de geboorteplaats van de hip hop en de thuisbasis van de New York Yankees.

Manhattan is met de Brooklyn Bridge verbonden met Brooklyn, een oud stadsgedeelte met mooie straden en Coney Island, het oudste pretpark uit de regio.

Queens en Staten Island zijn de overbekende "suburbs" van New York. Staten Island kent mooie bossen en parken en is als enig stadsgedeelte niet bereikbaar via brug of tunnel. Het is de Staten Island Ferry die het stadsgedeelte verbind met de rest van New York. Deze Ferry is gratis en is een populaire toeristische attractie. Je kan vanuit Manhattan ook nog een brug nemen naar New Jersey, hetgeen officieel niet meer tot New York behoort. Wanneer je in enkele dagen New York wenst te bezoeken zal je echter nooit veel verder geraken dan het overigens fantastische Manhattan.

De wijken

Manhattan is een goede 20km lang en 3,5km breed. Het staat bekend om zijn beroemde skyline van wolkenkrabbers, waarvan er in september 2001 jammer genoeg twee zijn vernietigd. In het midden van het eiland Manhattan, dat omgeven is door de Hudson rivier ligt Central Park, een gigantisch stadspark van maar liefst 340 hectare. In Manhatten heb je verschillende wijken, waarvan er enkele wereldbefaamd zijn, met name Chinatown, Harlem, SoHo, Little Italy, de Upper West Side en East Side. Maar ook Lower Manhattan dat vooral bekend is om Wall Street.

De weg vinden in New York

Het wegennet in de stad is in feite erg gemakkelijk. Manhattan ziet er letterlijk uit als een dambord. Er zijn twaalf Avenues die parallel met de Hudson lopen en lijnrecht op deze twaalf Avenues liggen 220 keurig genummerde Streets. De enige uitzondering op dit patroon is Broadway, een beetje een vreemde straat, die schuin kronkelt tussen de verschillende Avenues. Heel Manhatten is via de metro gemakkelijk bereikbaar, de zogenaamde Subway. Het is dan ook veruit het vlotste vervoermiddel in de stad. Tegen de avond kan je eventueel ook een taxi gebruiken, die niet overdreven duur is en bovendien erg veilig.

Het vrijheidsbeeld

Het vrijheidsbeeld is de meest bezochte trekpleister in New York en is gelegen op Liberty Island op de Hudsonrivier. Je kan er naartoe met een veerboot vanuit Battery Park op het uiterst zuidelijke puntje van Manhattan. Het beeld zelf is maar een vijftig meter hoog. De voet zelf is nog eens vijftig meter hoog en behoort sinds 1984 tot het werelderfgoed. Als je niet wenst te betalen voor je Ferry, neem dan de gratis Ferry naar Staten Island. Deze Ferrydienst vervoert dagelijks 70000 mensen. Je krijgt vanuit de Ferry een prachtig uitzicht over de stad.

Wall Street en Ground Zero

Wanneer je toch in het uiterste zuiden van Manhattan bent kan je maar beter eens grondig Wall Street bezoeken, het financieel centrum van de wereld. Je kan er de New York Stock Exchange bezoeken, het historische beursgebouw. Sinds 2001 is ook Ground Zero veel bezocht. Dit is de plaats waar ooit de Twin Towers van het WTC stonden.

Brooklyn Bridge

Veruit de mooiste brug in New York is de Brooklyn Bridge, die ´s avonds ook nog eens beeldig is verlicht. De brug is bijna 2 kilometer lang en zeker niet te missen tijdens je bezoek aan New York. Je kan een bezoek aan deze brug ook combineren met een bezoek aan het niet veraf gelegen Chinatown. Chinatown blijft altijd maar uitreiden, terwijl het bovengelegen Little Italy altijd maar kleiner wordt.

Central Park

Dit erg grote stadspark is zeker eens de moeite waard. Door het park loopt een 10 kilometer lange wandelweg, populair bij joggers en bekend uit ontelbaar veel films. In het park vindt je het Metropolitan Museum of Art, Belvedere Castle, een dierentuin, een historische draaimolen, tal van vijvers en bruggetjes en enkele historische beelden. Ook 5th Avenue loopt langs het park en is de belangrijkste winkelstraat van de stad met onder andere winkels van Gucci en Versace.

Empire State Builing

Wat verder op 5th Avenue kom je het Empire State Building tegen. Dit is het tweede hoogste gebouw in de Verenigde Staten, met een totale hoogte van 381 meter. Iedereen kent deze wolkenkrabber ongetwijfeld uit de film King Kong. je kan van het adembenemende uitzicht van New York genieten door een van de 73 liften te nemen naar boven. Je dient onderweg wel een keer over te stappen om uiteindelijk op de 110e verdieping uit te komen.

Broadway en Times Square

Broadway is een erg lange straat die gans Manhattan doorkruist, maar toch vooral interessant is in de buurt van Times Square. Je vindt er tal van theaters die bekend staan om hun musicals. Denk maar aan Phantom of the Opera en Cats. Op Times Square vindt je vooral de grote elektronische billboards terug die het plein wereldberoemd hebben gemaakt. Je hebt er de lichtgevende krant van The New York Times en vooral ´s avonds is dit plein een streling voor het oog.
© 2009 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rondreis in Amerika, zelf plannen!Rondreis in Amerika, zelf plannen!In de vakantiegidsen staan vaak een aantal rondreizen, per bus of per auto. Maar jammer genoeg staat dan net die plaats…
Avontuurlijke (familie)groepsreizen met Sawadee ReizenSawadee Reizen biedt avontuurlijke groepsreizen aan op locaties over de hele wereld. Als je een groepsreis van Sawadee R…
Een stedentrip naar New YorkEen stedentrip naar New YorkNew York is een van de populairste steden ter wereld. Het is een stad waar veel te beleven is. Waar moet je eigenlijk al…

Gerardmer, ook wel parel van de Vogezen genoemdGerardmer, ook wel parel van de Vogezen genoemdGerardmer. Niet zo heel ver weg, wel tamelijk onbekend. Een heel mooie stad in de Franse Vogezen. Een stad waar heel wat…
Een rondreis in de Verenigde Staten: FloridaNaast New York en Californie, is Florida de derde populairste vakantiebestemming in de Verenigde Staten. Deze zonnige st…
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 14-11-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.