Bezienswaardigheden in Kampen

De Hanzestad Kampen staat bekend om haar historische binnenstad en haar ligging aan de monding van IJssel. Kampen staat bekend om haar vele monumenten en heeft het een lange geschiedenis als handelsstad, hier is nog veel van terug te zien, Kampen was in de tijd van de Hanze namelijk zeer belangrijk voor de economie. Wanneer u een stadswandeling maakt door het oude centrum zult u perplex staan van de vele voor de stad kenmerkende gebouwen.

Algemene informatie

Kampen is een stad gelegen aan de benedenloop van de IJssel (Rijnkilometer 995,5). De stad Kampen telt 34.775 inwoners en de gemeente Kampen (inclusief de kleinere kernen) telt 51.278 inwoners. De stad staat bekend om haar rijke Hanzeverleden en haar ligging in Bijbelgordel.

Bezienswaardigheden in Kampen

De binnenstad van Kampen (binnen de voormalige stadsmuren) kent talloze monumenten en bewaarde stukjes geschiedenis, daarom is Kampen ook in trek bij vele toeristen die (voornamelijk in de zomer) Kampen een dagje bezoeken.

De Nieuwe Toren

De Nieuwe Toren is (anders dan haar naam doet vermoeden) al heel oud. Deze toren werd gebouwd van 1649 tot 1663 en is iconisch voor deze Hanzestad. De toren is door de tand des tijds schuin gaan staan en al meerdere keren opnieuw gebouwd. De toren kan beklommen worden, let wel; de toren kan niet worden beklommen door mindervaliden en kent beperkte openingstijden.

Het oude raadhuis

Zodra u het oude raadhuis betreedt waant u zich in een totaal andere wereld, dit monument kan niet ontbreken bij een bezoek aan deze Hanzestad. Het is daarom ook niet voor niets dat het oude Kamper stadhuis te vinden is in de top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten. Dit laatgotische stadhuis heeft een schepentoren en een prachtig versierde raadszaal met een schouw van zandsteen. Vroeger werd vanuit hier de stad bestuurd en werd er recht gesproken. Vergeet ook niet de authentieke schilderijen van de portretten van de vorsten van het Huis van Oranje te bekijken.

De koornmarktspoort

Aan de IJsselkade tegenover de Bovenkerk ligt de koornmarktspoort, welke genoemd is naar het plein achter de poort waar koren werd verhandeld. Deze karakteristieke poort is gebouwd in de periode tussen 1350-1400. Aanvankelijk bestond deze poort uit een rechthoekige toren en was hij twee verdiepingen hoog. Aan het einde van de veertiende eeuw werd de toren met twee torens uitgebreid. De zolder van de poort werd gebruikt als huisvesting voor soldaten en als gevangenis. Aan de noordzijde van de poort is nog een stuk van de oude stadsmuur zichtbaar, de rest van de muur is helaas verloren gegaan.

De Kamper kogge

In de buitenhaven aan de noordzijde van de stad ligt een replica van een kogge, een schip dat door Hanzesteden werd gebruikt om goederen van A naar B te vervoeren. Af en toe vaart deze kogge uit en vaart vaak volledig op haar zeilen, er komt geen motor aan te pas. Ook gaat deze kogge jaarlijks mee naar de Internationale Hanzedagen. Deze eigentijdse kopie van dit kenmerkende schip is zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

Het kleinste huisje van Kampen

Op nummer 98 aan de Burgwal staat het allerkleinste huisje van Kampen. Hier woonde ooit een gezin met veel kinderen, dit is heel bijzonder aangezien het huisje maar 1,4 meter bij 4,5 meter is! Het huisje is in 1992 gerestaureerd door de Stichting Stadsherstel. Dit kleine huisje is ingericht met oude spullen van begin 20e eeuw. Bekijk dit kleine huisje en beleef de historie van Kampen!

Conclusie

De historische Hanzestad Kampen heeft enorm veel te bieden, door de vele monumenten en bezienswaardigheden is Kampen bij uitstek geschikt om een dagje te bezoeken, er is immers ongelofelijk veel te zien! Vergeet tot slot niet om te genieten van het uitzicht op de rivier de IJssel vanaf de Kamper stadsbrug.
© 2014 - 2024 Koploper, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden in ZwolleDe Hanzestad Zwolle staat bekend om haar historische binnenstad en haar ligging aan de rivier de IJssel. Zwolle staat be…
Kampen is een bezoek waardKampen is een oude Hanzestad, net als een aantal andere steden die aan of nabij de IJssel lagen. Kampen zelf is een stad…
Interessante bezienswaardigheden in Hanzestad ZwolleInteressante bezienswaardigheden in Hanzestad ZwolleZwolle heeft een historisch centrum met veel interessante bezienswaardigheden, die zeker een bezoekje waard zijn. Deze H…
Hanzerondje Kampen Zwolle: fietsrouteHanzerondje Kampen Zwolle: fietsrouteHanzerondje Kampen Zwolle is een fietsroute die de loop van de IJssel volgt en waarbij u door de hanzesteden Kampen en Z…

Het boomkroonpad van StaatsbosbeheerWandelen door de boomtoppen is een unieke ervaring. Dat is waar het boomkroonpad van het Staatsbosbeheer voor gebouwd is…
Victoria & Albert Museum LondonHet Victoria & Albert Museum (of V&A) is het grootste kunst- en designmuseum ter wereld. Het is gelegen in het centrum v…
Bronnen en referenties
  • - Persoonlijke ervaring
  • - http://nl.wikipedia.org/wiki/Stadhuis_van_Kampen
  • - http://nl.wikipedia.org/wiki/Kampen_(Overijssel)
  • - Archief van Kampen
Koploper (10 artikelen)
Gepubliceerd: 31-08-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.