Victoria & Albert Museum London
Het Victoria & Albert Museum (of V&A) is het grootste kunst- en designmuseum ter wereld. Het is gelegen in het centrum van Londen, in de wijk South Kensington. In deze wijk liggen nog andere musea zoals het Natural History Museum en het Science Museum. En het mooiste van alles is: het is gratis!
Toegang en openingstijden
Het Victoria & Albert Museum London is een gratis museum. Voor tijdelijke exposities wordt wel toegangsgeld gevraagd. De kosten variëren per tentoonstelling.
- Het Victoria & Albert Museum London is dagelijks geopend van 10:00 – 17:45 uur en op vrijdag van 10:00 – 22:00 uur.
- Het museum is gesloten op 24, 25 en 26 december.
Locatie en bereikbaarheid
Het Victoria & Albert Museum London is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer in Londen. Het dichtstbijzijnde metrostation is South Kensington, wat op de Piccadilly, Circle en District lines ligt. Vanaf metrostation Knightsbridge, wat op de Piccadilly line ligt, is het museum slechts tien minuten lopen. Ook vanaf Hyde Park en Harrods is het museum slechts tien minuten wandelen.
Verschillende busroutes stoppen voor de hoofdingang aan Cromwell Road, zoals de nummers C1, 14, 74 en 414.
Collectie
Het Victoria & Albert Museum London heeft een enorme collectie, onder te verdelen in verschillende subcategorieën:
- Architectuur
- Keramiek
- Schetsen en tekeningen
- Meubels
- Islamitisch Midden-Oosten
- Sieraden
- Schilderijen
- Drukwerk
- Sculptuur
- Boeken
- China
- Dans
- Mode
- Glas
- Japan
- Metaalwerk
- Fotografie
- Theater
Geschiedenis
Het museum ging open in 1852, toen nog onder de naam ‘Museum of Manufactures’. Eén van de meest directe aanleidingen voor het oprichten van het museum was de enorme populariteit van de Great Exhibition het jaar daarvoor. Het doel was om kunst en nijverheid voor mensen uit alle lagen van de samenleving toegankelijk te maken. Enkele jaren later, in 1857, verhuisde het museum naar de huidige locatie in South Kensington, en werd dan ook het 'South Kensington Museum' genoemd.
In 1899 legde Koningin Victoria de eerste steen voor de nieuwe façade van het museum, en werd het vernoemd naar de Koningin en haar man, Prins Albert. Door de jaren heen verzamelde het museum duizenden objecten uit verschillende tijdperken en uit culturen van over de hele wereld. Zo groeiden de collecties met glas, juwelen, keramiek, zilver en ijzerwerk hard, maar ook de meer standaard museumcollecties met schilderijen, foto’s en schetsen.
Tegenwoordig staat het Victoria & Albert Museum London ook goed bekend om haar vele moderne designstukken en kunstwerken, en maakt het museum vaak exposities in samenwerking met moderne designers en kunstenaars.
Voor kinderen
Het Victoria & Albert Museum London is een goed museum om kinderen mee naar toe te nemen. Zo worden er dagelijks allerlei activiteiten georganiseerd voor kinderen en families. Maar ook de collecties spreken verschillende leeftijden aan. Zo zijn de mode-, sieraden- en fotografiecollecties zeker ook boeiend voor tieners.
Hoogtepunten
Omdat de collecties van het museum zo enorm zijn, is het onmogelijk om alles in een paar uur of zelfs een paar dagen te bezichtigen. Daarom hieronder een aantal van de hoogtepunten uit de collectie:
- The Devonshire Hunting Tapestries (1425-1450) Deze indrukwekkende tapijten werden in Nederland vervaardigd, en zijn prachtige voorbeelden van tapijtkunst uit de 15de eeuw.
- Donatello’s reliefs (c. 1428-1430) De beeldhouwkunst van Donatello is wereldberoemd en het Victoria & Albert Museum London heeft een aantal van zijn meest indrukwekkende reliefs in de zogenaamde rilievo schiacciato stijl, een vorm van bas-relief die hij perfectioneerde.
- Raphael’s Cartoons (1515) Paus Leo X vroeg de kunstenaar Raphael om en aantal tapijten te ontwerpen voor de Sistijnse Kapel in Rome. De schetsen van zijn ontwerpen zijn in het Victoria & Albert Museum London te bezichtigen.
- Tippoo’s Tiger (ca. 1793) Deze enorme mechanische tijger, die een Europees geklede man opeet, werd gemaakt voor een Zuid-Indiase sultan. Er zit zelfs een soort orgel met geluidseffecten in.
- Roodkapje Wedgwood Tiles (c. 1880) Deze tegeltjes laten verschillende scenes uit het wereldberoemde sprookje zien.
- Cast Courts Deze galerijen met afgietsels van vele bekende beelden uit de klassieke oudheid en de Renaissance zijn ontzettend indrukwekkend. Ze zijn ook erg belangrijk in hun eigen recht, omdat veel van de originele beelden inmiddels verder verweerd zijn geraakt.
- Dale Chihuly’s Rotunda Chandelier (2001) Deze enorme glasgeblazen kroonluchter is een echte blikvanger. Hij hangt bij de hoofdingang, en de verschillende kleuren glas komen daar perfect tot hun recht.