Kasteel Suscinio in Sarzeau

Kasteel Suscinio in Sarzeau Het kasteel van Sarzeau is zeker een bezoekje waard. Het dertiende-eeuwse kasteel was ernstig vervallen toen het in 1965 werd aangekocht door het departement Morbihan. Men is nog steeds bezig met herstelwerkzaamheden en archeologische opgravingen. Niet alleen het kasteel is imposant, maar ook de moerassen eromheen zijn het bezichtigen waard.

Geschiedenis kasteel

Het kasteel was eigendom van de graven van Bretagne en zij gaven in de dertiende eeuw opdracht tot de bouw van dit kasteel. Het kasteel werd in de veertiende en de vijftiende eeuw ingrijpend uitgebreid en verbouwd en was een geliefd verblijf van de Montforts. Na de dood van Frans II van Montfort verviel het kasteel aan zijn elfjarige dochter Anna. Frans II was een slecht bestuurder geweest en Bretagne was omsingeld door vijanden. Anne had niet genoeg geld om haar troepen te betalen en moest om hulp aankloppen bij de Franse koning. Uiteindelijk trouwde ze met de Franse Koning zodat haar bezittingen eigendom werden van de Franse kroon. Bretagne verloor hiermee zijn zelfstandigheid. Hierna werd het landgoed niet meer bewoond en raakte het vervallen. Tijdens de Franse Revolutie werden de gebouwen geconfisceerd en het fraaie houtwerk werd uit het gebouw gesloopt en verkocht. Hierna werd het kasteel verkocht en steeds verder ontmanteld. De eigenaren verkochten de blokken natuursteen waarvan het kasteel gemaakt was steen voor steen, totdat er slechts een verzameling geraamtes overbleef.

De wederopbouw

De Franse auteur, historicus en archeoloog Prosper Mérimée maakte zich sterk voor het behoud van het kasteel en dankzij hem kreeg kasteel Suscinio in 1840 de status historisch monument. Frankrijk heeft veel te danken aan Mérimée. Hij was ook verantwoordelijk voor het behoud van de wallen van Avignon, de basiliek van Vézelay, Pont de Gard en nog vele andere historische monumenten.
Na de aankoop van het kasteel door het departement Morbihan in 1965 werden archeologische onderzoeken gedaan waarbij de gedecoreerde stenen vloer bloot kwam te liggen en ook de slotgracht en restanten van de oude kapel werden teruggevonden. Vanaf de jaren tachtig werd begonnen met de herstelwerkzaamheden. In 2001 werd het dak weer in zijn originele staat hersteld.

De bezichtiging

Het deels herbouwde kasteel telt nu vier verdiepingen. Op de begane grond is de ingang en de boetiek te vinden, ook is daar een kleine theesalon waar je eventueel wat kan eten. Daarnaast vind je er de kelder, binnenplaats, kazematten en de zaal van de wacht. Op de eerste verdieping vind je de kapiteinszaal, latrines, de grote zaal, werkkamer en privévertrekken van de kapitein. Op de tweede verdieping waren de privévertrekken van de graaf te vinden, als mede de kapel, rechtszaal en badvertrekken. Helemaal bovenin, op de derde etage bevonden zich de privévertrekken van de gravin. Op de binnenplaats worden nog steeds opgravingen gedaan en overal in het kasteel zie je dat ze nog bezig zijn met herstelwerkzaamheden.

Sarzeau

Mocht je nog iets willen eten na afloop van de bezichtiging, dan is het pannenkoekenrestaurant iets verderop en aanrader. Wanneer je vanaf het kasteel richting de parkeerplaats loopt, zie je een bord waarop het pannenkoekenrestaurant staat aangegeven.

In Sarzeau is ook kasteel Kerlevenan te vinden. Dit is meer een landhuis, dan een kasteel en het huis is eind achttiende-eeuws. Mooie tuinen met een kapel en Chinees muziekpaviljoen. Alleen de tuinen zijn te bezoeken, het landhuis zelf wordt nog steeds bewoond.

Verder heeft Sarzeau een strand en een leuk centrumpje.

Legenda
A. Château de Suscinio
B. Château de Kerlévenan
© 2014 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sarıyer: een stadsdeel van IstanbulSarıyer: een stadsdeel van IstanbulSarıyer is een district dat zich in het Europese gedeelte van Istanbul bevindt. Wat zijn de bezienswaardigheden en…
Kasteel De Haar: het grootste kasteel van NederlandKasteel De Haar: het grootste kasteel van NederlandNiet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland zijn nog oude kastelen te vinden. Kasteel De Haar in Utrecht is het…
Kasteel de Haar in HaarzuilensKasteel de haar bevind zich in de plaats Haarzuilens. Dit prachtige kasteel dateert uit 1391. Zowel voor kinderen als vo…
Mooie kastelen in GelderlandMooie kastelen in GelderlandIn Gelderland staan tientallen (oude) kastelen. Een aantal van hen zijn zeker een bezoekje waard; waaronder bijvoorbeeld…

Victoria & Albert Museum LondonHet Victoria & Albert Museum (of V&A) is het grootste kunst- en designmuseum ter wereld. Het is gelegen in het centrum v…
Schiereiland ButjadingenSchiereiland ButjadingenButjadingen is een gemeente aan de Duitse Waddenkust. Het is een schiereiland, Halbinsel, in de deelstaat Niedersaksen.…
Bronnen en referenties
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 10-11-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.