Mooie kastelen in Gelderland
In Gelderland staan tientallen (oude) kastelen. Een aantal van hen zijn zeker een bezoekje waard; waaronder bijvoorbeeld kasteel De Cannenburch, kasteel Doorwerth en kasteel Zuypendaal. In dit artikel lees je informatie over vijf mooie kastelen in de provincie Gelderland.
Kasteel de Cannenburch
De naam van dit kasteel wordt vaak op twee verschillende manieren geschreven: met 'ch' aan het eind of met 'gh'. Op oude plattegronden wordt het kasteel vaak met 'gh' aan het einde genoemd, maar tegenwoordig spreekt men vaak van Cannenburch met 'ch'. De vroegste vermelding van
Cannenburch dateert uit 1365. In 1543 kocht de Gelderse veldheer Maarten van Rossum het toenmalige Cannenburch op (een ruïne) en bouwde dit uit tot een slot met drie verdiepingen. De neef van Maarten (Hendrik van Isendoorn à Bois) bouwde het slot af na de dood van Maarten in 1555. De generaties kinderen die voortkwamen uit Hendrik van Isendoorn à Bois bleven er tot 1881 wonen. Omdat er geen kinderen waren die het kasteel konden erven, werd het verkocht aan een rijke baron. De laatste eigenaar van de Cannenburch is Richard Cleve, een schilder uit Berlijn, geweest. Tegenwoordig is het kasteel in handen van 'Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen' en worden er o.a. feesten en trouwerijen gehouden.
Kasteel Verwolde
Vlakbij het dorp Laren in de gemeente Lochem staat kasteel
Verwolde. In 1346 werd het kasteel voor het eerst in geschriften genoemd als eigenaar van heer Derck II. In de 16e eeuw raakte het kasteel betrokken in een politieke strijd tussen de Hertog van Gelre, de bisschop van Gelre en Karel van Gelre. De strijd liep in 1510 uit de hand waardoor het kasteel voor een groot deel werd afgebroken. In 1775 besloot eigenaar Frederik Willem van der Borch een nieuw huis te laten bouwen. Hij liet dit doen door architect P.W. Schonck die deze opdracht in negen maanden tijd voltooide. In 1926 liet het nageslacht van der Borch een grote hoektoren bouwen op het huis, waardoor deze weer een kasteelachtige uitstraling kreeg. In 1982 werd kasteel Verwolde geschonken aan de 'Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen' en tegenwoordig dient het kasteel o.a. als museum en theeschenkerij.
Kasteel Rosendael
Kasteel Rosendael werd in het begin van de 14e eeuw door graaf Reinoud I van Gelre gesticht. Tot aan 1516 bleef het kasteel in bezit van Gelderse heren die zich diep in de schulden staken om het kasteel te bouwen en te onderhouden. In 1536 moest hertog Karel het kasteel afstaan. Het kasteel kwam in handen van de familie van Arnhem, Torck en later in die van van Pallandt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd kasteel van
Rosendael zwaar getroffen door bommen waarbij o.a. de oranjerie sneuvelde. Het kasteel werd na de oorlog hersteld door Willem Frederik Torck baron van Pallandt die in een gedeelte van het kasteel een rusthuis vestigde. In 1978 werd Rosendael overgedragen aan de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen die het kasteel restaureerde. Tegenwoordig is er in het kasteel een museum gevestigd.
Kasteel Hernen
Vlakbij dorp Hernen staat het kasteel van Hernen. Dit kasteel is gebouwd voor het jaar 1400 en is sindsdien goed bewaard gebleven waardoor het kasteel nog over veel authentieke Middeleeuwse architectuur beschikt. In 1682 ging het kasteel van het echtpaar Van Whijhe-van Egeren over naar de familie van Steenhuys. In 1883 kocht mevrouw A.M. en Tex-Vriese kasteel
Hernen en in april van 1940 schonk haar dochter het kasteel aan de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. De stichting begon in 1942 met de restauratie van het kasteel en sloot de restauratie in 1957 af. Tegenwoordig kun je als bezoeker delen van de noord- en oostvleugel bekijken. De rest van het kasteel wordt verhuurd aan een stichting die er een studiecentrum voor Byzantijnse kunst heeft.
Kasteel Doorwerth
Eén van de mooiste kastelen in Gelderland is kasteel Doorwerth. Dit kasteel ligt op ruim tien kilometer afstand van Arnhem. De oudste resten van het kasteel dateren uit het jaar 1280 en toonden aan dat de muren van het kasteel zo'n 1,20 meter dik moesten zijn geweest. In 1400 werd het kasteel uitgebreid door de eigenaar en in 1558 werd het kasteel opnieuw verbouwd en gemoderniseerd door echtpaar Daem Schellart van Obbendorf en zijn vrouw Walrave van Voorst. In 1837 werd kasteel Doorwerth verkocht aan Jacob A.P. baron van Brakell. Deze begon aan een grote verbouwing waarbij hij een aantal vertrekken in neogotische liet inrichten. In 1944 raakte kasteel
Doorwerth ernstig beschadigd. Vereniging De Doorwerth ging in 1946 daarom meteen over tot restauratie waarbij authentieke details weer naar voren werden gebracht. In 1969 werd het kasteel overgedragen aan de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Tegenwoordig wordt het kasteel voor verschillende doeleinden gebruikt; o.a. als museum en restaurant.