Bezienswaardigheden in Zwolle

De Hanzestad Zwolle staat bekend om haar historische binnenstad en haar ligging aan de rivier de IJssel. Zwolle staat bekend om haar vele monumenten en heeft het een lange geschiedenis als Hanzestad. Zwolle was in de tijd van de Hanze namelijk zeer belangrijk voor de economie. Wanneer je een stadswandeling maakt door het oude centrum zul je perplex staan van de vele voor de stad kenmerkende gebouwen die je zult tegenkomen.

Algemene informatie

De stad Zwolle ligt aan het Zwarte Water en aan de Overijsselse Vecht en is via het Zwolle-IJsselkanaal verbonden met de IJssel. De gemeente telt 123.507 (CBS: 1 mei 2014) inwoners en staat bekend om haar pleinen en vele monumenten. Ook is Zwolle goed bereikbaar vanaf het knooppunt Hattemerbroek of anders met de trein. Het centrum is vanaf het station maar enkele minuten lopen.

Bezienswaardigheden in Zwolle

De stad Zwolle (binnen de voormalige stadsmuren) kent talloze monumenten en bewaarde stukjes geschiedenis, daarom is deze Hanzestad ook in trek bij vele toeristen die (voornamelijk in de zomer) Zwolle een dagje bezoeken.

De Peperbustoren

Deze toren is is kenmerkend voor de stad Zwolle. Deze toren staat naast de bijbehorende basiliek. De naam "Peperbus" is van origine de bijnaam van de Onze-Lieve-Vrouwetoren, dit kwam omdat de toren heel veel lijkt op een peperbus. De toren is 75 meter hoog en is van grote afstand al te ziend. Tot de eerste omgang die zich op 51 meter hoogte bevindt kan de toren beklommen worden. Vanaf de peperbus kun je genieten van het prachtige uitzicht over Zwolle.

De Sassenpoort

Deze Zwolse stadspoort was een onderdeel van de stadsverdedigingswerken. De poort werd gebouwd van eind 14e tot begin 15e eeuw en staat symbool voor de rijkdom van de Hanze in Zwolle. Deze stadspoort bestaat voornamelijk uit natuursteen, tufsteen en trachiet. Tot 2010 was het mogelijk om met de auto onder deze poort door te rijden, maar de Rijksgebouwendienst heeft besloten dit voortaan te verbieden aangezien er voor aantasting van de stenen wordt gevreesd.

Museum de Fundatie

Dit museum werd als Paleis van Justitie gebouwd tussen 1838 en 1841 in neoclassicistische stijl. In het museum wordt beeldende kunst tentoongesteld. Het museum onderging een onderbouwing in de periode 2012-2013, het museum werd uitgebreid met een verbouwing ontworpen door architect Hubert-Jan Henket. Als je geïnteresseerd bent in verschillende soorten beeldende kunst dan is het bezoeken van Museum de Fundatie zeker de moeite waard.

Het IJsseldeltastadion

Voetballiefhebber of niet, het stadion van PEC Zwolle (het IJsseldeltastadion) is een van de kenmerkende moderne gebouwen van de stad Zwolle. Met haar capaciteit van 12.500 supporters is het stadion de grootste van haar soort in de regio. In het in 2009 geopende stadion zijn inmiddels al veel voor PEC Zwolle belangrijke wedstrijden gespeeld.

Station Zwolle

Dit station vormt al bijna anderhalve eeuw een belangrijk spoorwegknooppunt voor Nederland. Station Zwolle onderscheidt zichzelf van andere stations door haar kenmerkende gietijzeren stationskap en haar vele eilandperrons. Vanaf station Zwolle vertrekken er veel treinen naar alle uithoeken van Noord-Nederland en vertrekken er intercity's naar de Randstad waardoor Zwolle vanaf daar ook zeer goed bereikbaar is.

Conclusie

Zwolle heeft veel te bieden op zowel cultureel als historisch gebied. In deze Hanzestad valt heel veel te beleven, door de vele monumenten en bezienswaardigheden is Zwolle bij uitstek geschikt om een dagje te bezoeken, er is immers ongelofelijk veel te zien! Vergeet bij een dagje Zwolle niet om even een terrasje te pakken op één van de vele pleinen in het hart van de stad.
© 2014 - 2024 Koploper, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Interessante bezienswaardigheden in Hanzestad ZwolleInteressante bezienswaardigheden in Hanzestad ZwolleZwolle heeft een historisch centrum met veel interessante bezienswaardigheden, die zeker een bezoekje waard zijn. Deze H…
Kampen is een bezoek waardKampen is een oude Hanzestad, net als een aantal andere steden die aan of nabij de IJssel lagen. Kampen zelf is een stad…
Stappen in ZwolleZwolle. Een mooie stad aan de IJssel. Er is altijd veel te beleven. Diverse festivals, bioscopen, uitgebreid winkelcentr…
Bezienswaardigheden in KampenDe Hanzestad Kampen staat bekend om haar historische binnenstad en haar ligging aan de monding van IJssel. Kampen staat…

De beste apps voor op reisDe beste apps voor op reisEr komen steeds meer apps bij voor de vakantieganger. Wie zijn iPhone of tablet mee neemt kan tal van apps downloaden di…
Het boomkroonpad van StaatsbosbeheerWandelen door de boomtoppen is een unieke ervaring. Dat is waar het boomkroonpad van het Staatsbosbeheer voor gebouwd is…
Bronnen en referenties
  • Persoonlijke ervaring
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwolle
  • http://www.sassenpoortzwolle.nl/geschiedenis/
  • Archief van Zwolle
Koploper (10 artikelen)
Gepubliceerd: 02-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.